Účastí na koncertě Her body, her choice můžete vyjádřit podporu polským ženám, které nyní žijí v zemi s nejpřísnějším potratovým zákonem v EU.

Účastí na koncertě Her body, her choice můžete vyjádřit podporu polským ženám, které nyní žijí v zemi s nejpřísnějším potratovým zákonem v EU. Zdroj: Profimedia.cz

Kulturní tip: koncert Her body, her choice na podporu polských žen

Electro popové pražské trio Viah, písničkářka Josefina Dusk nebo drag queen Miss Petty. To je jen část lákavého složení programu koncertu Her body, her choice, jehož účelem je vyjádřit podporu polským ženám v boji za bezpečné a legální potraty. Akce se bude konat 2. září před klubem Cross, vstupné je dobrovolné a veškerý výtěžek dostane nezisková organizace Ciocia Czesia.

Každá žena by měla mít právo rozhodovat sama o svém těle i o tom, kdy se stane matkou. S tím nicméně nesouhlasí vláda v Polsku, kde na začátku roku začal platit nejpřísnější potratový zákon v EU. Je-li vám boj tamních žen za právo na bezpečené a legální potraty blízký, vyrazte na koncert Her body, her choice.

Ten se bude konat 2. září od 19 hodin před holešovickým klubem Cross a nabídne skvělý hudební program. Těšit se můžete třeba na pražské electro popové trio Viah. Zahrají písničkářky Josefína Dušková, známá jako Josefina Dusk, a Kateřina Coufalová alias Ikaterina, vystoupí také drag queen Miss Petty. Fanoušci temných melodií jistě ocení Ai Fen – sólový projekty Eweliny Chiu z kapely Ba:zel. Po 22. hodině se akce přesune dovnitř klubu, kde bude večírek pokračovat za doprovodu DJek Mary C, Evy Porating a Zeyi.

Polský ústavní soud v říjnu 2020 zrušil možnost umělého přerušení těhotenství v případě vývojové vady plodu. U našich severních sousedů nyní žena může podstoupit interrupci pouze v případě, že těhotenství ohrožuje její zdraví či život, pokud otěhotněla během znásilnění nebo když je dítě plodem incestu.

V reakci na to rozzlobené polské ženy, ale i muži vyšli do ulic. Navázali tak na Czarny protest z roku 2016, který se týkal stejné problematiky. Protestující z něj převzali i logo červeného blesku. To si pak lidé z různých koutů světa začali přidávat do profilových fotografií na sociálních sítích, aby Polky alespoň symbolicky podpořili. V některých evropských metropolích, včetně Prahy, však došlo i na demonstrační akce. Koncert Her body, her choice do nich můžeme započítat.

Doporučené vstupné na akci je 100 až 200 korun, nicméně je zcela dobrovolné a navíc bude mít i účel – veškerý výtěžek z koncertu dostane nezisková organizace Ciocia Czesia. Ta pomáhá polským ženám zprostředkovat potrat v České republice, když už to u nich doma není možné.