.

. Zdroj: Profimedia.cz

Korunovace královny Alžběty proběhla 2. června 1953. Philip si neodpostil vtipnou poznámku "Co to máš za klobouk?"
Oficiální portrét královny Alžběty II. a prince Philipa k 73. výročí svatby. Společně čtou přáníčka od vnoučat
.
Nejnovější oficiální portrét královny Alžběty II. a prince Philipa
.
14
Fotogalerie

Konec nejdelšího královského manželství. Zemřel princ Philip, manžel Alžběty II.

Nejdéle vládnoucí britská panovnice Alžběta II. měla také jedno z nejdelších manželství – za svého Philipa byla provdaná neuvěřitelných třiasedmdesát let. Nyní spolu měli oslavit její pětadevadesátiny a desáté výročí svatby prince Williama a vévodkyně Kate. Toho se bohužel princ Philip nedožil. Zemřel v úctyhodných 99 letech.

Brali se ve čtvrtek 20. listopadu roku 1947 ve Westminsterském opatství. Tehdy jednadvacetiletá princezna Alžběta řekla ano svému vyvolenému, šestadvacetiletému Philipovi, princi řeckému a dánskému, z něhož se sňatkem rázem stal vévoda z Edinburghu. Svatbu přenášela rozhlasová stanice BBC a skrze rádio ji sledovalo na dvě stě milionů lidí po celém světě. A to i přes to, že Alžběta tehdy ještě nevládla – na britský trůn usedla až o pět a půl roku později, po smrti svého otce Jiřího VI.

Sňatek z lásky

Ačkoli byli Alžběta a Philip rodově spříznění přes královnu Viktorii, jejich manželství nebylo sňatkem z rozumu, naopak, dokonce si ho museli prosadit. Poprvé se potkali v roce 1934 na svatbě Philipovy sestřenice a Alžbětina strýce, princezny Mariny a prince George, vévody z Kentu, jenže tehdy byli oba ještě dětmi – Alžbětě bylo osm a Philipovi třináct. Osudové setkání proběhlo až o pět let později, kdy se třináctiletá Alžběta do osmnáctiletého Philipa zakoukala a začali si psát.

Philip Alžbětu požádal o ruku na její dvacáté narozeniny v roce 1946, ale její rodiče nebyli zpočátku příliš nadšení. Zdálo se jim, že je Alžběta příliš mladá a že by se neměla usadit s prvním mužem, kterého poznala. Trvali alespoň na tom, aby byla jejich dcera plnoletá, až budou zásnuby zveřejněny – to se stalo v červenci 1947.

Princ Philip a princezna Alžběta na líbánkách v Hampshire. Snímek byl pořízen čtyři dny po svatbě
Princ Philip a princezna Alžběta na líbánkách v Hampshire. Snímek byl pořízen čtyři dny po svatbě | Zdroj: Profimedia.cz

Ale ani veřejnost si vysoký elegán s prořízlou pusou zpočátku nezískal. Vadilo jim, že se nenarodil v Británii, nemá valný majetek a jeho tři sestry jsou provdané za německé prince, kteří mají vazby na nacisty. Aby si ji naklonil a odmáznul pár rozdílů mezi sebou a budoucí chotí, vzdal se Philip svého titulu prince dánského a řeckého, konvertoval k anglikánské církvi a přijal britské příjmení své matky Mountbatten. Svatbě pak už nestálo nic v cestě.

Prasklá korunka

.
. | Zdroj: Profimedia.cz

Perličkou je, že Alžběta tehdy musela platit látku na šaty nikoli penězi, ale přídělovými kupóny. Vláda jí vyčlenila 200 lístků extra a stovky jich dostala také od budoucích nevěst z celé země, které jí chtěly pomoct šaty zaplatit. Tyto dary ale Alžběta musela vracet, jelikož by bylo nezákonné je použít.

Ráno před svatbou se rovněž stala menší nepříjemnost. Když se nevěsta oblékala v Buckinghamském paláci, praskla jí korunka, kterou měla mít na sobě. Okamžitě byl povolán královský klenotník, kterého do dílny převezla policejní eskorta. Královna matka rozrušenou nevěstu ujišťovala, že se vše stihne, a měla pravdu. Zajímavé také je, že Alžběta se na svůj velký den, podobně jako Kate Middleton, líčila sama.

Do roka a do dne

Přesně jak stojí na svatebních přáních (mimochodem, svatebních darů dostali Alžběta s Philipem na dva a půl tisíce a písemných gratulací kolem deseti tisíc), do roka Alžběta porodila prvního syna, Charlese, který přišel na svět jen týden před prvním výročím svatby.

Královský pár má celkem čtyři děti, a ačkoli se často uvádí, že tmelem jejich manželství je Philipův prostořeký smysl pro humor a nadhled, ne vždy bylo bez mráčků. Když Alžběta nastupovala na britský trůn, vzdal se Philip své kariéry v námořnictvu, aby mohl být královně rovnocenným partnerem. Jenže narazil. Jednak měl plnit pouze reprezentativní roli, jednak se měl ve prospěch rodu Windsorů na nátlak Winstona Churchilla a Alžbětiny babičky, královny Mary, vzdát i příjmení po své matce. Philip byl frustrovaný a naštvaný. „Jsem jen zatracená měňavka,“ zní jeden z jeho legendárních, avšak v tomto případě hořkých výroků.

Korunovace královny Alžběty proběhla 2. června 1953. Philip si neodpostil vtipnou poznámku "Co to máš za klobouk?"
Korunovace královny Alžběty proběhla 2. června 1953. Philip si neodpostil vtipnou poznámku "Co to máš za klobouk?" | Zdroj: Profimedia.cz

Situaci nakonec zachránila královna matka, která rozhodla, že pár bude užívat obě příjmení Mountbatten-Windsor, což zklidnilo vody. Philip se smířil s rolí královského chotě, která s sebou i přes reprezentativní charakter nesla řadu povinností, a stal se pro Alžbětu pro následující desetiletí nezbytnou oporou.