...

... Zdroj: iStock.com

Výstava kimon proběhne v pražském Super Tramp Coffee od 27. do 29. 9. 2018
Výstava kimon proběhne v pražském Super Tramp Coffee od 27. do 29. 9. 2018
Výstava kimon proběhne v pražském Super Tramp Coffee od 27. do 29. 9. 2018
Výstava kimon proběhne v pražském Super Tramp Coffee od 27. do 29. 9. 2018
Výstava kimon proběhne v pražském Super Tramp Coffee od 27. do 29. 9. 2018
16
Fotogalerie

Kimono může být skvělé oživení šatníku, říká autorka prodejní výstavy Kumie Holý

„Kimono není pouze zastaralá tradice, ale může se stát doplňkem současné módy. Oděvem, který lze jednoduše a zároveň rafinovaně kombinovat s evropskými trendy,“ říká Kumie Holý, stylistka a autorka prodejní výstavy kimon, kterou můžete navštívit v pražském Super Tramp Coffee ode dneška do soboty 29. září.

Kam se v Japonsku kimono nosí – nosí se v běžném životě, nebo už jde spíš jen o tradiční oděv?

Původně bylo kimono běžným oděvem žen, ale po 2. sv. válce, v souvislosti s překotným přejímáním západní kultury, se kimona dostala poněkud do pozadí. Pamatuji si, že má babička nosila kimono od rána do večera. Nově šitá kimona se začala prodávat za vyšší ceny, čímž došlo k posunutí jejich původního užití do sféry luxusu. Naštěstí si dnes mladé ženy stále více uvědomují, že je vlastně “chic” obléci si staré kimono třeba po babičce, neboť vzory z předválečné doby nebo např. ze 60. let jsou velmi “in.”

Jak jste se ke své práci stylistky vlastně dostala?

Nejsem přímo stylistka, ale hair make-up artist, s čímž práce stylisty, zejména ve světě kimona, velmi úzce souvisí. Má babička byla vlastně “krejčová kimon”, živila se jejich šitím, moje maminka byla nositelkou titulu “kicukeši”, což znamená profesionální stylistka v oblékání kimon (dokázala např. oblékat i tzv. “džúnihitoe”, několikavrstevný složitý oděv, který nosily dvorní dámy a dvořanky ve středověkém Japonsku).

Dá se říct, jak se liší styl oblékání Japonek a Češek?

Myslím si, že ženy v Japonsku nebo v Česku se v přístupu k módě neliší, ale současně si všímám, že mnoho českých žen chodí oblékáno v milánském stylu... Tedy kůže a legíny. A zde vidím prostor právě pro obohacení japonskými prvky.

Jaká kimona můžeme na výstavě vidět?

Kimono je v Japonsku považováno za tradiční a nákladný oděv, posunutý zejména v 2. polovině 20. století do mnohých svazujících tendencí a jako takové je mnohdy představováno. Mnoho lidí zapomnělo, že se vždy jednalo nejen o projev okázalé elegance, ale také o běžný oděv, umožňující japonským ženám neomezený pohyb.

Zde sehrála velkou úlohu 20. a 30. léta 20. století, doba japonského modernismu, která vnesla do japonských kimon novou a svěží, moderní eleganci. A právě taková “antik kimona” jsem do Prahy přivezla i letos. Kimona, jejichž designeři se nechali inspirovat evropským art deco, odvážně jej kombinovali s původními japonskými vzory a i díky novým barevným kombinacím se stala přístupnější ženám i mužům.

Jaké další japonské kousky mohou obohatit naše šatníky?

Například kimonové pásy “obi”, kabelky ke kimonům, které si můžeme coby exotický doplněk vzít např. do divadla nebo na koncert, dále tkanice “obidžime”, jehlice do vlasů “kanzaši” a mnohé jiné doplňky, které lze opět kombinovat s evropským oblečením. Použitím kimonových doplňků je možné obohatit naši garderobu, nemusím určitě zmiňovat mnohé známé značky, které se v poslední době nechají inspirovat právě světem “wa” neboli japonskou kulturou.

Co jste věděla o České republice, než jste se seznámila s Vaším mužem?

Znala jsem jméno surrealisty Jana Švankmajera, Sedmikrásky od Věry Chytilové a Krtka Zdeňka Milera.

Pop-up Vintage & Antique Kimono Salon

Kde: Super Tramp Coffee

Opatovická 18 / pasáž Spálená 15, Praha

Kdy: 27. 9. – 29. 9. 2018

Zahájení 27. 9. 19:00, vstup volný.

Otevřeno pá 11:00 – 18:00, so 11:00 - 17:00.

Workshop sobota 14:00 – 16:00

Pořádá: MOMI 紅絹 Vintage & Antique Kimono