Šaty značky ASOS zhruba za 1200 Kč oblékla, když čekala princeznu Charlotte

Šaty značky ASOS zhruba za 1200 Kč oblékla, když čekala princeznu Charlotte Zdroj: instagram.com

Keira Knightley si svá malá prsa chrání dokonce smlouvou
Její oblíbené šaty značky Seraphine, cena se pohybuje okolo 4000 Kč
Keira Knightley se svou dcerkou.
Tyto puntíkaté šaty značky Topshop, které stály asi 1200 Kč, na sobě měla Kate několikrát, a to na svatební hostině kmotra prince George a při návštěvě studia Harryho Pottera s princem Williamem a princem Harrym
Holywoodská herečka Keira Knightley natáčí film The Aftermath (Následky) v Praze.
19
Fotogalerie

Keira Knightley zkritizovala vévodkyni Kate za to, jak vypadala po porodu

Jak může těsně po porodu vypadat tak dobře? Tuhle otázku si řada žen položila minimálně třikrát. Po třikráte jsme totiž viděly vycházet z porodnice vévodkyni Kate, vždy usměvavou, s perfektními vlasy, make-upem, šaty ke kolenům a na podpatcích. A co tím chce vůbec dokázat? 

Přesně takové otázky si zkraje května roku 2015 kladla i herečka Keira Knightley, která porodila jen den před Kate. A zatímco vévodkyně za účasti celého světa u obrazovek vycházela po sedmi hodinách mezi lid ve žlutobílých šatech Jenny Packham, Knightley pomalu dostávala vztek. Vztek, že obdivovaná Kate nastavuje laťku do naprosto nesmyslných výšin, které mohou ženám jen uškodit. Nyní své pocity sepsala do eseje, kterou nazvala Slabší pohlaví a která vychází v souboru Feminists Don't Wear Pink (And Other Lies).

„Vybavuju si sra*ky, zvratky, krev a stehy,“ píše Keira až nebývale otevřeně. A přirovnává porodní pokoj k bojišti, kde se rozhodovalo mezi životem a smrtí. Druhý den přitom spolu s ostatními viděla v televizi záběry načančané Kate, jak po sedmi hodinách opouští porodnici. „Tvář, jakou si svět přeje vidět,“ komentuje Knightley v ukázce z eseje, jejíž ukázky přinesl online magazín Refinery 29, a přemítá, jaké má být tohle poselství pro ostatní ženy.

„Skrývejme. Skrývejme naši bolest, naše krvácející těla, naše prsa, z nichž vytéká mléko, naše emoce, s nimiž cloumají hormony,“ píše sarkasticky a obrací se i přímo k vévodkyni. „Buď krásná. Buď stylová a realitu svého porodu si nech pro sebe, Kate. Sedm hodin poté, co jsi bojovala se životem a smrtí, sedm hodin poté, co se tvoje tělo rozevřelo a vyšel z tebe krvavý křičící život. Tohle neukazuj. O tomhle nemluv. Místo toho si s dcerou stoupni před novináře a nech se fotit hloučkem fotografů-mužů.“

Není co závidět

Obě ženy se zkrátka postavily na opačnou stranu toho, jak může být porod vnímán. Zatímco Kate si do porodní tašky balí podpatky, Keira popisuje, jak jí boty zničila plodová voda („zanechala na nich krustičku a smrděly“). Spousta matek bude nejspíš souhlasit s Keirou, jelikož ta zkušenost z porodního sálu a proměny v matku opravdu nebývají tak líbivé, jak je prezentovala Kate (už jen ta volba světlých šatů je zarážející, protože sedm hodin po porodu se ženy zkrátka neobejdou bez silných vložek).

Na druhou stranu – naprostá většina žen má po porodu k dispozici svoje soukromí a nemusí předstoupit před lačný dav. V Británii jsou sice ambulantní porody běžné a žena zpravidla nezůstává v porodnici déle než den a půl. Vévodkyně ale volí co nejrychlejší opuštění porodnice Lindo Wing i z praktických důvodů – nechce blokovat její chod, protože zájem fanoušků i novinářů je enormní, před nemocnicí i přespávají, fotí se a natáčejí, což může obtěžovat ostatní maminky a jejich návštěvníky.

Vizáž vévodkyně Kate po porodu tak sice může být záviděníhodná, ale jí samotné není co závidět –ona si zkrátka nemůže dovolit vypadat jako žena, co právě porodila. Na druhou stranu jde jen o pár okamžiků a úsměvů pro novináře, klidně si můžeme domyslet, že za dveřmi Kensingtonu okamžitě shodí podpatky, oblékne župan a natáhne se. A možná si v duchu bude říkat, že ten porod, to byl teda masakr! Anebo třeba ne. Každá, co to máme za sebou, víme bez Keiry i bez Kate své.

Vévodkyně Kate s dcerou v roce 2018 a Keira Knightley s dcerou v roce 2016
Vévodkyně Kate s dcerou v roce 2018 a Keira Knightley s dcerou v roce 2016 | Zdroj: Profimedia.cz