Královna Alžběta II. překvapila přítomností na přehlídce Richarda Quinna

Královna Alžběta II. překvapila přítomností na přehlídce Richarda Quinna Zdroj: Profimedia.cz

Kdo je návrhář Richard Quinn, na jehož přehlídku přišla královna Alžběta II.?

Jí je devadesát jedna let a už pětašedesát let vládne zemi, kde se po třicet čtyři let koná jeden z nejvýznamnějších fashion weeků. Přesto v jeho rámci neviděla ani jednu přehlídku. Až dosud. Jemu je pouhých osmadvacet, svoji značku založil teprve před dvěma lety a nemá ani vlastní heslo na Wikipedii. Ale je považován za jednoho z nejtalentovanějších návrhářů mladé generace. A tak se královna Alžběta II. rozhodla udělat výjimku a poprvé v životě usedla do první řady módní přehlídky. Tím poctěným byl návrhář Richard Quinn. 

První řada, vyhřívané křesílko z dílny Philippa Starcka, po pravé straně ředitelka British Fashion Council Caroline Rush, po levé šéfredaktorka Vogue Anna Wintour. Front row, kterou by člověk očekával spíše u designéra, jehož jméno a tvář zná celý svět, než u mladíka, jehož jméno naopak si musíte vygooglovat, a stejně vám nic neřekne. Královna Alžběta II. to svou přítomností na této přehlídce ale bezesporu změní.

Královna Alžběta II. překvapila přítomností na přehlídce Richarda Quinna
Královna Alžběta II. překvapila přítomností na přehlídce Richarda Quinna | Zdroj: Profimedia.cz

Richard Quinn byl v hledáčku módních insiderů už několik let. Poté, co absolvoval stáž u Diora a získal bakalářský a následně magisterský titul na londýnské Central Saint Martins, založil v roce 2016 svou vlastní značku. Následující rok si ho všiml švédský gigant H&M, který každoročně oceňuje nadějné absolventy uměleckých a designérských oborů. Součástí je grant v hodnotě padesát tisíc eur, roční mentoring a možnost prodat vlastní návrhy v obchodech H&M.

Loni v říjnu také neunikl radaru známé módní kritičky Sarah Mower, která už pomohla ke slávě řadě britských designérů jako třeba Christopheru Kaneovi nebo J. W. Andersonovi. A nakonec tu byla ředitelka The British Fashion Council Caroline Rush, která dala královně na Quinna tip. Alžběta II. totiž nepřišla jen zažít atmosféru fashion weeku a omrknout příští trendy, ale také předat zbrusu nové ocenění pro nadějné módní talenty.

Richard Quinn převzal z rukou královny ocenění za přínos britskému designu a módě
Richard Quinn převzal z rukou královny ocenění za přínos britskému designu a módě | Zdroj: Profimedia.cz

Sošku navrhla Angela Kelly, Alžbětina dvorní návrhářka a také autorka bledě modrého kostýmku, jenž si panovnice na svou „premiéru“ oblékla. To Richard, kterému se dostalo opravdu mimořádného zviditelnění, si se svým outfitem hlavu nelámal. Cenu převzal v tričku, flanelové košili a s kšiltovkou na hlavě, což je typická uniforma návrháře, jenž nechce poutat pozornost na sebe, ale na své modely.

A ty jsou skutečně poutavé! Quinnův rukopis, to jsou především skvostné a odvážně zkombinované látky s nápadnými a pestrými vzory. Emoce vzbuzuje i tím, že svým modelkám zakrývá celou hlavu, takže připomínají neživé figuríny.Na přehlídce, které přihlížela královna, si vypomohl kromě látek i motorkářskými helmami.

Richard Quinn je známý tím, že modelkám zakrývá tváře
Richard Quinn je známý tím, že modelkám zakrývá tváře | Zdroj: Profimedia.cz

Quinn není progresivní jen ve svých vizích, ale i ve své tvorbě. Jeho modely připomínají umělecké kousky, jeho vzory na látkách, které si sám tiskne, vypadají jako z jiné doby– jen těžko rozhodnout, jestli z minulé, jelikož evokují vintage, nebo z budoucnosti, protože jsou prostě vizuálně neskutečné. A své umění si rozhodně neškudlí pro sebe. V Peckhamu na jihovýchodě Londýna si návrhář založil studio na potisk látek, které své dveře nechává otevřené i pro studenty designérských oborů.

Je jisté, že o tomto Londýňanovi ještě hodně uslyšíme. A kdo ví, třeba se jeho modely brzy zabydlí u královské rodiny.

Hvězdou přehlídky byla i modelka Adwoa Aboah
Hvězdou přehlídky byla i modelka Adwoa Aboah | Zdroj: Profimedia.cz

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!