Představitelky dospívající Lily a Eleny

Představitelky dospívající Lily a Eleny Zdroj: Profimedia.cz

Kdo bude hrát Lilu a Elenu v seriálu podle knihy Geniální přítelkyně?

Pokud jste dočetla poslední díl Neapolské tetralogie, která začíná knihou Geniální přítelkyně, a nyní máte pocit prázdnoty, možná ho trochu zmírní fakt, že se se svými oblíbenými hrdinkami Lilou a Elenou opět setkáte. Tentokrát díky seriálu, který připravuje produkce HBO společně s italskou televizí RAI. Co o něm doposud víme? 

Elena Greco a Lila Cerullo, dvě hrdinky ze čtyř knih, které se souhrnně nazývají neapolská tetralogie. Geniální přítelkyně je nejen název první knihy, ale i trefná charakteristika jejich dynamického vztahu, v němž má navrch buď jedna, nebo druhá. K tomu neklidná a poněkud ušmudlaná Neapol 50. let, na jejímž pozadí se začíná odvíjet životní příběh několika postav a rodin.

Z Geniální přítelkyně se stala literární senzace, kterou ještě přiživil fakt, že se autorka, Elena Ferrante, rozhodla zůstat v naprosté anonymitě. Naštěstí se ale bude alespoň přes Skype podílet na adaptaci svého románu, kterou nyní připravuje HBO společně s italskou televizí RAI, což by mohlo zajistit geniální mix kvality a zároveň autentičnosti (postavy budou mluvit italsky).

Představitelky malé Eleny a Lily
Představitelky malé Eleny a Lily | Zdroj: Profimedia.cz

Hlavní otázkou samozřejmě je, kdo bude hrát Lilu a Elenu, a to v různých fázích jejich života. Pro první minisérii (celkem budou čtyři po osmi dílech) bylo třeba najít dvě holčičky a dvě dospívající dívky, neboť kniha končí ve chvíli, kdy je Lile a Eleně šestnáct let. Casting prý vyvolal v Itálii pravé pozdvižení a zúčastnily se ho stovky holčiček a dívek. Malou Elenu si nakonec zahraje Elisa del Genio a malou Lilu Ludovica Nasti. Posléze je vystřídají Margherita Mazzucco (dospívající Elena) a Gaia Girace (dospívající Lila).

Představitelky dospívající Lily a Eleny
Představitelky dospívající Lily a Eleny | Zdroj: Profimedia.cz

Příběh Eleny a Lily je zajímavý nejen tím, že zachycuje proměny přátelství dvou žen, ale také jejich vzájemnou soupeřivost, pocity pýchy i naprosté nejistoty, pragmatické vztahy, velké lásky i obrovské ztráty, banality každodenního života, touhu dobýt svět i nutnost volit mezi kariérou a rodinou, snahu vymanit se z rodinných vzorců a vlivu rodného města i chuť úplně zmizet ze světa. To vše se prolíná s politickým vývojem v Itálii v druhé polovině 20. století a s nástupem feminismu v Evropě.

Ze všech čtyř knih se staly bestsellery, které se čtenáři dokážou zarýt pod kůži. Jak to dopadne se seriálem, se dozvíme snad už příští rok.