Dior haute couture jaro/léto 2020

Dior haute couture jaro/léto 2020 Zdroj: Profimedia.cz

Karanténa s Diorem: Jak to vypadá, když se luxusní róby musejí šít doma v obýváku?

Ne všechny profese se dají při karanténě vykonávat z domova, ale některé překvapivě ano. Herci přes Zoom natáčejí seriály, modelky takto doma v obýváku fotí kampaně pro Jacquemuse i pro Zaru. A haute couture? Ta také nespí, jak na IGTV odhalil malý dokument módního domu Dior Couture comes home. 

Tak jako všichni ostatní i módní dům Dior musel kvůli karanténě zavřít nejen své butiky, ale i pařížské ateliéry na Avenue Montaigne 30, kde by za normálních okolností vznikala nová haute couture kolekce či honosné šaty na míru, které si zákazníci ještě stihli objednat z té předchozí. Tak jako jiní se s tím ovšem i Dior popral zcela demokraticky. Nejprve nechal švadleny šít roušky pro lékaře a jiné ohrožené skupiny a poté ukázal, že i zdánlivě nemožné nyní dostává nový význam.

Na Instagramu tento týden zveřejnil krátký dokument s fotografiemi, v němž děkuje svým švadlenám a krejčím, tedy svým „petites mains“, jak je Dior nazývá, za nasazení, díky kterému šaty šijí dál – i ve svých titěrných pařížských bytech, na kuchyňských stolech a s dětmi v náručí. Vznikl tak jedinečný a intimní pohled na proces vzniku nejdražších šatů světa, za nimiž pokaždé stojí nejen velký talent a zručnost, ale i krásná lidská obyčejnost.