.

. Zdroj: Profimedia.cz

Jsem hrdý, že máma veřejně přiznala bulimii, řekl princ William

Jak známo, princezna Diana vděčila za svou štíhlost nejen vyvážené stravě. Téměř deset let ji trápila také bulimie – nutkavé přejídáním s následným zvracením. Co ji k tomu vlastně tehdy vedlo? A proč je dobře, že se nakonec rozhodla o svých problémech promluvit v televizi?

Letos je to vůbec poprvé, kdy se o matčině poruše příjmu potravy rozhodl promluvit i princ William. Učinil tak v novém dokumentu Wasting Away: The Truth About Anorexia, který měl televizní premiéru minulý čtvrtek. Za tímto pořadem stojí bývalý moderátor zpravodajství ITV Mark Anchor, jehož dvaadvacetiletá dcera Maddy trpěla anorexií. Poté, co novinář v jednom článku popsal svůj (málem prohraný) boj o záchranu jejího života, napsal mu William osobní dopis.

Brzy na to se sešli u příležitosti připravovaného dokumentu – on, Mark Anchor a (už vyléčená) Maddy. Společně před kamerami sledují Dianino interview pro BBC z roku 1995, kde princezna poprvé promluvila o svých problémech s nízkým sebevědomím, jež nakonec vyústily v bulimii.

Neměla jsem se ráda, styděla jsem se, že nedokážu zvládnout všechen ten tlak. Trpěla jsem bulimií celá dlouhá léta. Je to velmi destruktivní nemoc, ale byl to i můj obranný mechanismus.

Dianin nebývale otevřený rozhovor vyvolal následující den mediální poprask
Dianin nebývale otevřený rozhovor vyvolal následující den mediální poprask | Zdroj: Profimedia.cz

William, který se společně s bratrem Harrym veřejně angažuje v boji proti tabuizaci psychických poruch, v dokumentu vůbec poprvé oceňuje matčinu statečnost o všem veřejně promluvit. Obzvlášť, když si uvědomíme, že to dokázala už před dvaadvaceti lety, kdy neexistoval internet a o těchto problémech se skoro nemluvilo. „Duševní zdraví musí být bráno stejně vážně jako fyzické,“ zdůrazňuje princ v dokumentu.

Detaily o princeznině bulimii se poprvé objevily v knize Andrewa Mortona Diana: Her True Story, která vyšla v roce 1992. Její problémy začaly už zkraje roku 1981, těsně po zasnoubení s Charlesem. Spouštěč? Údajně moment, kdy k ní Charles přistoupil, chytil ji za pas a pronesl: „Nejsme tady trošku buclatí?“

Diana a Charles
Diana a Charles | Zdroj: Profimedia.cz

Do svatby, která se konala za pět měsíců, pak Diana i „díky“ již rozjeté bulimii dokázala zhubnout šest kilo. Bohužel za cenu toho, že si na další dlouhá léta podlomila fyzické i psychické zdraví...

Svatbu Charlese a Diany v roce 1981 sledovalo u televizních obrazovek na 750 milionů lidí. Připomeňte si ji na videu.

Video placeholde