...

... Zdroj: istock.com

Jaké barvy si letos pořídit do bytu? Tyhle tři jsou nej!

Letošní trendy mluví jasně: Nejstylovějšími barvami do interiérů jsou šedá, žlutá a hnědá. Vpusťte je do svého domova. 

Svět barev je nekonečně pestrý! A pokud jde o každoroční trendy, taktovku v ruce drží Pantone Color Institut v New Yorku, který každoročně vyhlašuje barvu roku. Zatímco tomu loňskému vévodila podle odborníků klasická modrá, letošek se ponese na vlně hned dvou tónů, které se krásně doplňují a vzájemným kontrastem vytvářejí dokonalou souhru. Jedná se o jasně žlutou (Illuminating) a šedou (Ultimate Gray), jež mají v následujících měsících ovládnout nejen módu a design, ale také interiéry.

„Spojení nadčasové šedé se zářivě žlutou vyjadřuje poslání nesoucí v sobě pozitivitu podpořenou odvahou.Tato barevná kombinace praktické a pevné a zároveň hřejivé a optimistické nám přináší odolnost a naději. Pro lidského ducha je zásadní cítit povzbuzení a povznesení,“ vysvětluje Leatrice Eiseman, výkonná ředitelka Pantone Color Institutu. Důvodem, proč letos byly zvoleny výjimečně dvě barvy současně, je, že jejich spojení přináší přesně to, co v této těžké době plné změn potřebujeme: optimismus a zároveň sázku na jistotu.

Další značkou, která tradičně drží žezlo nad barevnými trendy v interiéru, je Dulux, kde každoročně specialisté na design stanovují tóny, jež budou kralovat domovům po celém světě. Pro letošní rok vyhlásili nadvládu odstínu světle hnědé (Brave Ground). „Vřelý, zemitý tón vytváří pocit stability, růstu a potenciálu. Poskytuje pevný základ pro změnu a kreativitu ve vašem domově,“ obhajuje Dulux letošní volbu. Výběr odstínu potvrzuje návrat k přírodě a jednoduchosti a koresponduje s populárním skandinávským stylem hygge, který si klade za cíl přinášet do života pohodu a klid. Navíc se dá zemitá barva skvěle kombinovat jak s jinými odstíny hnědé, tak i s dalšími přírodními tóny, jako je béžová či zelená. A naprosto skvěle koresponduje i s výše zmiňovanou žlutou a šedou.

Stylové barvy v interiéru

Pokud vás barvy roku zaujaly a přemýšlíte, jak je zakomponovat i do svého domova, není nutné vše od základu přestavovat a investovat vysoké částky do proměny bydlení. Stačí nová výmalba, pruh tapety anebo nový ubrus, přehoz či pohodlné polštářky na gauč a místnost dostane během chvilky nový šmrnc. Právě bytové doplňky v zářivé žluté dokážou krásně projasnit prostory! Šedá a světle hnědá mají zase výhodu, že se jedná o nadčasové barvy, které budou v kurzu nejen letos. Navíc je lze dobře kombinovat s řadou jiných barev, takže se nemusíte bát v těchto odstínech pořídit i trvalejší prvky, jako je podlaha, sedací souprava nebo nábytek, které vám budou zdobit interiér dlouhé roky a snadno je dle nálady či trendů můžete doplňovat a obměňovat jinými barvami právě prostřednictvím bytových doplňků anebo výmalby.

Další skvělou možností, jak do svého bytu či domu zakomponovat trendy barvy, je stínění, které je neodmyslitelnou součástí interiéru a dotváří jeho celkovou atmosféru. V současnosti máte široký výběr možností nejen typů stínící techniky, ale i jejích barevných variant. „Pro interiérové žaluzie lze vybírat ze široké barevné škály lamel a pro interiérové látkové rolety, vertikální žaluzie nebo japonské stěny máme na výběr mnoho barevných, jednobarevných i vzorovaných látek,“ vysvětluje Aneta Paroulková ze společnosti ISOTRA, která je předním výrobcem a dodavatelem stínicí techniky. Velmi populární jsou rovněž plisse, tedy skládané látkové žaluzie, které obléknou vaše okna do slušivého kabátku a přizpůsobí se i atypickým tvarům jako jsou například kulatá, šikmá či zaoblená okna.