Hledáte inspiraci na zajímavou minisérii? Vybrali jsme ty nejlepší na Netflixu a HBO Max.

Hledáte inspiraci na zajímavou minisérii? Vybrali jsme ty nejlepší na Netflixu a HBO Max. Zdroj: HBO Max

Ideální na podzimní víkend: 18 minisérií na Netflixu a HBO Max, co stojí za vidění

Podzim je definitivně tady. Chladných a upršených víkendů bude přibývat a s nimi začíná gaučové období, kdy je nejlepší schovat se pod deku s hrnkem čaje a zapnout televizi. Co si ale v široké nabídce streamingových služeb vybrat? Tady jsou nejlepší minisérie z Netflixu a HBO Max: nechte se inspirovat, za kvalitní podívanou ručíme!

Milé dítě, Netflix

Šestidílný aktuální hit z německé produkce. Mysteriózní psychologický thriller podle románuRomy Hausmann vypráví příběh ženy, která se po třinácti letech v zajetí dokázala postavit svému únosci, zabila ho a dostala se na svobodu – a spolu s ní i její dvě malé děti. Během policejního vyšetřování postupně vychází najevo, jaké hrůzy pod nadvládou muže, jemuž musely říkat Otec, společně přežily. Zní to jako průměrná detektivka, ale zamotaný případ plný zvratů vás dostane.

Milé dítě je překvapivým hitem z německé produkce.
Milé dítě je překvapivým hitem z německé produkce. | Zdroj: Netflix

Zabiják bolesti, Netflix

Spojené státy se dlouhodobě potýkají s takzvanou opioidovou krizí: nadužívání léků proti bolesti tam za poslední dvě dekády přerostlo v problém, který si mezi lety 1999 a 2019 vyžádal téměř půl milionu životů. Na počátku všeho stála rodina farmaceutických magnátů Sacklerových v čele se svým patriarchou Richardem Sacklerem (Matthew Broderick). Šestidílná minisérie líčí nejen pozadí událostí, ale na příbězích jednotlivců autenticky ukazuje, jak opioidy ničí životy.

Matthew Broderick je jako hlava rodiny ďábelských farma-magnátů vynikající.
Matthew Broderick je jako hlava rodiny ďábelských farma-magnátů vynikající. | Zdroj: Netflix

Instalatéři z Bílého domu, HBO Max

Politická satira o pěti epizodách zpracovává skutečný příběh, který je stejnou měrou k pláči jako k smíchu. Bývalý agent CIA Howard Hunt a tehdejší šéf rozvědky Bílého domu Gordon Liddy v 70. letech společně vymysleli husarský kousek, který měl prezidentu Nixonovi pomoci ke znovuzvolení – místo toho se jim ale vlastně náhodou podařilo jej definitivně zničit. Celé kauza pak ve známost vešla jako aféra Watergate a stal se z ní nejslavnější skandál americké politické historie. V hlavní rolích září Justin Theroux a Woody Harrelson, ve vedlejších Lena Headey, Domhnall Gleeson nebo Kiernan Shipka.

Justin Theroux a Woody Harrelson jako koumáci, kteří dovedli prezidenta Nixona k rezignaci.
Justin Theroux a Woody Harrelson jako koumáci, kteří dovedli prezidenta Nixona k rezignaci. | Zdroj: HBO Max

Ve při, Netflix

Danny (Steven Yeun) a Amy (Ali Wong) mají v profesním i osobním životě každý svých problémů dost, jinak je ale nic nespojuje. Jejich životy se protnou v nepříjemném dopravním incidentu, po němž jeden druhého začnou agresivně pronásledovat, až se málem vytlačí ze silnice. A i když se situace uklidní, oba mají na toho druhého pořádnou pifku a nehodlají to nechat jen tak. Rozjíždí se kolotoč komických, dramatických i bizarních situací, které kromě jiného skvěle ilustrují problémy přistěhovalců žijících v USA.

Steven Yeun a Ali Wong jsou v seriálu výborní.
Steven Yeun a Ali Wong jsou v seriálu výborní. | Zdroj: Netflix

Láska a smrt, HBO Max

Chtěla jenom malé povyražení, něco, co bude jen její a vytrhne ji ze stereotypního života matky v domácnosti – jenže se to zvrtlo. Nebo to bylo jinak? Všemi oblíbená prominentní členka silně věřící komunity Candy Montgomery (Elizabeth Olsen) byla na konci 70. let obviněna z vraždy manželky (Lily Rabe) svého exmilence Allana Gorea (Jesse Plemons). Rozsekala ji sekerou na maděru, tvrdila ale, že šlo o sebeobranu. Co vedlo k tragické události, jež otřásla celou zemí? Co se tehdy skutečně stalo? A jak z toho Candy dokázala vyjít jako nevinná?

Oblíbená, respektovaná, pobožná... vražedkyně. Kdo vlastně byla Candy Montgomery?
Oblíbená, respektovaná, pobožná... vražedkyně. Kdo vlastně byla Candy Montgomery? | Zdroj: HBO Max

Florida Man, Netflix

Mike Valentine (Édgar Ramírez) je životem sedřený bývalý policista, který skončil na odvrácené straně zákona. Leží před ním úkol, co se tváří jako celkem běžná jednoduchá fuška: musí najít přítelkyni svého šéfa, obávaného mafiánského bosse (Emory Cohen), která utekla a někde se skrývá. Problém nastává, když stopa Valentinea zavede na jeho rodnou Floridu. Tam na něj nečekají jen staří známí a nevyřešená rodinná traumata, ale i pořádná kopa nových problémů: s krásnou Delly (Abbey Lee) to totiž nebude tak snadné, jak se zprvu zdálo.

Florida Man je svižná a vizuálně působivá detektivka ve stylu osmdesátkových filmů o policajtech.
Florida Man je svižná a vizuálně působivá detektivka ve stylu osmdesátkových filmů o policajtech. | Zdroj: Netflix

Transatlantic, Netflix

Historická minisérie na motivy knihy Julie Orringer popisuje vznik a činnost Nouzového záchranného výboru (Emergency Rescue Committee), jejž spolu se svými přáteli a pod patronátem první dámy Eleanor Roosevelt založil americký novinář Varian Fry (Cory Michael Smith) v roce 1940. Výbor operoval v Marseille, ale také ve Španělsku a Portugalsku a pomáhal politikům a umělcům uvězněným ve vichistické Francii, spolupracující s nacisty, k útěku do klidnějších vod. Během 13 měsíců dokázal Fry s kolegy zachránit na dva tisíce životů.

Historický seriál mapuje vznik a činnost statečného Nouzového záchranného výboru.
Historický seriál mapuje vznik a činnost statečného Nouzového záchranného výboru. | Zdroj: Netflix

Od nuly, Netflix

Loňské romantické drama o osmi epizodách neprávem zapadlo. Minisérie na motivy pamětí herečky a aktivistky Tembi Locke vypráví o Američance (Zoe Saldana), která přijíždí na výměnný studentský pobyt na Sicílii. Tam se osudově zamiluje do talentovaného místního kuchaře (Eugenio Mastrandrea). Společně se vrátí do Států, vezmou se, adoptují dceru... Jenže jeho potom skolí rakovina. Příběh o nalezení životního partnera a vyrovnání se s jeho předčasným odchodem je přesně tím pravým dojákem, který s příchodem podzimu potřebujete.

Zoe Saldana se v dojemné minisérii vyrovnává se ztrátou životní lásky.
Zoe Saldana se v dojemné minisérii vyrovnává se ztrátou životní lásky. | Zdroj: Netflix

Pro náročné diváky: Dalších 10 skvělých minisérií, které najdete na Netflixu a HBO Max

  • Schodiště, 2022, HBO Max. Colin Firth, Toni Collette a Sophie Turner září ve skutečnými událostmi inspirovaném krimi thrilleru, který sleduje osud rodiny Petersonových poté, co Kathleen Peterson (Collette) zemře za nejasných okolností.

  • Anatomie skandálu, 2022, Netflix. Jak dobře znáte toho, s kým žijete? A víte, čeho všeho je schopen? Sienna Miller coby žena populárního politika (Rupert Friend) řeší nařčení svého manžela ze znásilnění, které otřese životem nejen její rodiny.

  • Outsider, 2020, HBO Max. Mysteriózní krimi inspirované stejnojmenným románem Stephena Kinga sleduje policejního detektiva (Ben Mendelsohn), který vyšetřuje záhadnou brutální vraždu jedenáctiletého Frankieho Petersona.

  • Zahradníci, 2021, HBO Max. Olivia Colman a David Thewlis hrají manželský pár podivínů, který se dostane do hledáčku policie poté, co se za jejich domem najde několik zakopaných těl. Na povrch tak vyjde tajemství, které manželé pečlivě střežili celých deset let.

  • Byl by to hřích, 2021, HBO Max. Citlivý, humorný i dojemný příběh party londýnských gayů, jež svede dohromady náhoda a mezi nimiž vznikne pevné přátelství. V polovině 80. let společně prožívají milostné i kariérní vzlety a pády a ve stínu bující epidemie HIV se snaží žít naplno.

  • Služka, 2021, Netflix. Margaret Qualley v minisérii podle životního příběhu Stephanie Land září jako mladá samoživitelka, která se po odchodu od násilnického partnera ocitá bez domova, vzdělání, praxe i peněz a musí se protloukat tím nejhorším, aby sobě a své dceři zajistila kvalitní život.

  • Clark: Hvězdný zločinec, 2022, Netflix. Byl elegantní, inteligentní, charismatický – a jeho zločiny daly vzniknout pojmu Stockholmský syndrom. Okouzlující Bill Skarsgård se představuje jako Clark Olofsson, první slavný švédský gangster.

  • The Haunting: Záhadné sídlo Bly, 2020, Netflix. Moderní duchařina plná promyšlených lekaček zavádí skvělou Victoriu Pedretti v hlavní roli do tajemného domu, kde živí usínají vedle mrtvých a nic není takové, jak se zdá.

  • Půlnoční mše, 2021, Netflix. Mysteriózní thriller s folkhororovou atmosférou se odehrává v uzavřené ostrovní komunitě. Po příjezdu nového kněze (Hamish Linklater) s nejasnou minulostí i agendou se místní stanou svědky nevysvětlitelných událostí.

  • Maniak, 2018, Netflix. Komediální drama se sci-fi prvky a skvělou výpravou svede dohromady Emmu Stone a Jonaha Hilla coby účastníky klinického testu. Nečekané sblížení dvou cizinců se ukáže být osudovým nejen v této, ale i mnoha jiných realitách.

Další tipy: