Vévodkyně Meghan a princ Harry na první veřejné návštěvě po návratu z Kanady. Krátce na to oznámili svůj záměr ustoupit z královských povinností

Vévodkyně Meghan a princ Harry na první veřejné návštěvě po návratu z Kanady. Krátce na to oznámili svůj záměr ustoupit z královských povinností Zdroj: Profimedia.cz

Harry a Meghan se oficiálně rozhodli žít si po svém. Co na to královna?

Zatímco vévodkyně Kate dnes slaví 38. narozeniny, média po celém světě se věnují vévodkyni Meghan a princi Harrymu. Ti totiž včera večer na svém Instagramu zveřejnili šokující zprávu, že se hodlají vzdát svého privilegovaného postavení u dvora a žít více po svém. 

Bylo 8. ledna kolem osmé večer, když se Sussexovi rozhodli na svém Instagramu zveřejnit zprávu, které dle jejich slov předcházely měsíce rozmýšlení a debat. „Máme v úmyslu ustoupit z pozice seniorských členů královské rodiny a usilovat o finanční nezávislost, přitom však nadále hodláme plně podporovat Její Veličenstvo královnu,“ zaznělo v oficiálním prohlášení.

Královský pár chce nejen začít vydělávat na vlastní pěst, ale více také dělit svůj osobní život mezi Velkou Británii, kde si za nemalé peníze (konkrétně za 2,4 milionu liber z peněz daňových poplatníků) nechali zrenovovat windsorské sídlo Frogmore Cottage, a USA, respektive Kanadu, kde Meghan žila.

Toto revoluční prohlášení samozřejmě vzbudilo řadu otázek: Věděla o tom královna? Co na to William s Kate? Co vůbec znamená být seniorským členem královské rodiny? Čím se budou Harry s Meghan živit? A samozřejmě také úplně obyčejné: Proč? Pojďme si na ně postupně odpovědět.

Věděla o tom královna? Co na to William s Kate?

Dle královského zpravodaje BBC Jonnyho Dymonda královskou rodinu toto rozhodnutí ranilo. Princ Harry a vévodkyně Meghan podle dosavadních indicií s královnou Alžbětou II., popřípadě s princem Charlesem, princem Williamem a vévodkyní Catherine, předem nic nekonzultovali. Oficiální stanovisko královské rodiny zní, že tyto diskuse jsou teprve v rané fázi.

Co znamená být "senior royal" a kdo k nim patří?

Role senior royal je role nepsaná, nemá jasnou definici, ale přirozeně je souzena plnoletým přímým příbuzným panovnice, tedy následníkům trůnu a jejich chotím. Bez Harryho a Meghan tedy mezi ně budou patřit jen královna Alžběta II., princ Philip, princ Charles, vévodkyně Camilla, princ William a vévodkyně Kate. Loni se této exponované pozice musel vzdát princ Andrew neboli vévoda z Yorku, který byl kvůli podezření ze sexuálního zneužívání nezletilých nucen ustoupit do ústraní. Britská média dokonce hovoří o tom, že byl vyděděn.

Senior royal členům jsou samozřejmě určeny mnohé výsady, ale musejí také ve jménu královny plnit řadu povinností, ať už jde o účast na oficiálních akcích či zahraničních královských cestách.

Proč to Meghan s Harrym udělali?

Zřejmé signály, že Harry s Meghan nejsou ve svých rolích spokojení, tu byly už na podzim. Nejprve poskytli exkluzivní rozhovor televizi ITV, kde si stěžovali na tlak médií a neustálý hon na Meghan, který princ Harry trochu přehnaně přirovnal k paparazzi štvanici, jíž čelila jeho matka, princezna Diana. Už tohle byl nezvyklý krok, Sussexovi totiž opět předem nic nekonzultovali s královskou rodinou, která se navíc ze svých pocitů veřejně nevyznává.

Dalším diskutabilním krokem byla jejich šestitýdenní dovolená v Kanadě, kam si jeli třídit myšlenky zrovna v době vánočních svátků. Připomeňme, že osmadevadesátiletý princ Philip byl pár dní před Štědrým dnem přijat do nemocnice na pozorování. Nakonec bylo vše v pořádku, nicméně říci, že Harry možná přišel o své poslední Vánoce s dědečkem, vůbec nemusí být přehnané.

Co budou Harry s Meghan dělat dál?

Důležitá otázka, na kterou lze zatím odpovědět jen v obrysech. „Rozumíme jejich potřebě žít svůj vlastní život, ale tohle je složitá problematika, jejíž řešení vyžaduje čas,“ zní další věta v oficiálním prohlášení Buckinghamského paláce. Harry s Meghan tudíž jen tak volní nebudou a dá se očekávat, že teď pocítí tlak ještě větší – jak ze strany královny, která se ještě vzpamatovává ze skandálu prince Andrewa, tak ze strany britské veřejnosti, která nemá pro vrtochy americké vévodkyně příliš pochopení.

Nicméně, pokud dosáhnou Sussexovi svého, bude velkou otázkou také jejich bezpečnost. Jak BBC prozradil bývalý osobní tajemník královny Dickie Arbiter, o tu se členům královské rodiny v Británii stará Scotland Yard, ale převezme stejnou odpovědnost i Kanada? A kdo to zaplatí? Co bude náplní jejich životů, Harry s Meghan zatím jen nastínili – kromě pendlování mezi Severní Amerikou a Velkou Británií chystají nový charitativní projekt.

Charitou se sice zabývali i doposud, ale podle dosavadních pravidel se vedle toho nesměli věnovat žádné výdělečné činnosti. To tedy chtějí nyní změnit. Otázkou zatím zůstává, které finanční tepny a pouta s královskou rodinou přetnou a která ponechají.

Zatím to vypadá, že Sussexovi již nadále nebudou čerpat podporu z grantu Sovereign, který královně vyplácí vláda a ze kterého se mimo jiné hradí i výdaje na údržbu královských rezidencí (kam spadá i Frogmore Cottage). Naprostou většinu výdajů královských synů a jejich manželek (takže i nákladný šatník) však hradí princ Charles, který disponuje majetkem v podobě vévodství Cornwall. Princ Harry samozřejmě něco zdědil i po své matce. A kdo ví, třeba se Meghan vrátí k herectví. Třeba by si ještě stihla zahrát samu sebe v seriálu Koruna (The Crown), který mapuje život a vládu Alžběty II. a věnuje se i eskapádám členů královské rodiny.