Anna Wintour s ředitelem projektu Google Art & Culture

Anna Wintour s ředitelem projektu Google Art & Culture Zdroj: Google.com

Google vytvořil ohromný archiv, kde najdete 3000 let vývoje módy

Milujete módu a zajímá vás víc než jen poslední trendy? Pak si uvařte čaj nebo nalijte sklenku vína a pohodlně zasedněte ke svému notebooku. Čekají na vás stovky módních výstav, ikon, designérů, příběhů, trendů a pozoruhodných souvislostí.

Na projektu s názvem We Wear Culture spolupracoval Google s více než 180 muzei, designérskými školami, módními institucemi a jinými organizacemi z celého světa. Je součástí Google platformy Arts & Culture, která postupně digitalizuje světové kulturní bohatství, a funguje jako vyhledávač, který už nyní zpracovává na 30 tisíc termínů ze světa módy.

Ale nejde jen o databázi. Google se zároveň spojil s řadou kurátorů a připravil nejrůznější online výstavy, které si můžete prohlédnout doslova z gauče. Zajímají vás víc antické střihy šatů, příběh sárí, nebo historie protest triček? Chcete se víc dozvědět o Coco Chanel, Marilyn Monroe, nebo Audrey Hepburn? Zajímají vás vintage róby Christiana Diora, vliv topmodelky Naomi Campbell na módní průmysl, nebo současný japonský streetwear? Anebo se chcete jen dozvědět, proč dnes nosíme to, co nosíme?

To je jen zlomek z toho, co portál We Wear Culture nabízí –podobných online výstav zde najdete na 450. Setkáte se přitom jak s textovými a obrázkovými prezentacemi, tak i s videy; na zajímavé látky a tkaniny se můžete podívat v ultra vysokém rozlišení.

"Chtěli jsme ukázat, že móda má mnohem větší hloubku, není to jen oblečení, které nosíme. Jsou za ní příběhy, jsou za ní lidi, jsou za ní vlivy, které pocházejí z umění, z hudby nebo z kultury obecně," komentuje pro magazín Business of Fashion Kate Lauterbach, programová manažerka pro Google Art & Culture.

Je snadné nechat se těmito stránkami pohltit, ale je to zároveň příjemně a přínosně strávený čas (na rozdíl třeba od bloumání po Instagramu). A kdo ví, možná získáte i nový pohled na to, co vlastně máte doma ve skříni.

Jak se změnilo oblékání žen za posledních 100 let? Podívejte se na video:

Video placeholde