MFFKV, delegace Panický záchvat

MFFKV, delegace Panický záchvat Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Filmy z Varů, které teď budou v kinech a stojí za to

Jste filmový fanoušek a nevyšlo vám to letos do Karlových Varů? Pak se určitě těšíte na letošní Ozvěny MFFKV, které každoročně přinášejí do kin vybrané snímky. Které byste podle nás neměli vynechat?

Tísňové volání (Dánsko)

MFFKV, Tísňové volání
MFFKV, Tísňové volání | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary.

Milujete severské detektivky? Tak takovou jste ještě neviděli! Začíná na služebně tísňové linky, kde Asger Holm odpoví na volání od unesené ženy. A na služebně se celý příběh také odehraje. Ano, vše, co ve filmu uvidíte, bude tvář policisty, který telefonuje. Přesto budete mít srdce až v krku a okousané nehty, protože děj a výkon charismatického herce vás naprosto dostanou!

Právem dostal režisér Gustav Möller za tenhle svůj první celovečerní film Cenu diváků za nejlepší zahraniční film na festivalu Sundance.

Studená válka (Polsko, Francie, Velká Británie)

MFFKV, Studená válka
MFFKV, Studená válka | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary.

Zpěvačka Zula a skladatel Wiktor nedokážou žít spolu, ale zároveň se fatálně přitahují a nevydrží být bez sebe. Prostě velká osudová láska v období budování stalinského Polska i moderní západní Evropy. Nádherná jazzová a folklorní hudba, emoce, dojetí. Co si přát víc? Pawel Pawlikowski (kterého možná znáte jako režiséra Idy) dostal na festivalu v Cannes Cenu za nejlepší režii.

Program promítání filmů Tísňové volání a Studená válka najdete například zde.

Léto (Rusko, Francie)

MFFKV, Léto
MFFKV, Léto | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary.

Když si v anotaci filmu přečtete, že máte jít na „černobílé hudební retro z Leningradu, které se odehrává během 80. let“, možná budete rozmýšlet, jestli to nebude nuda nebo depka. Ale filmu nehrozí ani jedno. Děj vychází ze skutečných událostí a sleduje skupinu mladých lidí, kteří chtějí hrát rock a novou vlnu. Jedním z nich je i Viktor, jehož předobrazem je kultovní rocker Viktor Coj, který byl se svou kapelou Kino v Rusku obrovskou modlou a ovlivnil nejednu generaci.

Uvidíte film plný skvělých textů a hudby, nejen ruské, ale i úžasné interpretace klasických hitů jako „The Passenger“ Iggyho Popa nebo Psycho Killer Davida Byrna. Je tam všechno – láska, revolta, reálie a zoufalství totalitní společnosti, ale zároveň humor, energie a naděje. Mimochodem – režisér filmu Kirill Serebrennikov patří ke kritikům Kremlu a momentálně je v domácím vězení.

Panický záchvat (Polsko)

Panický záchvat: Polská odpověď na Divoké historky – několik vzájemně propletených povídek o vypjatých situacích, ve kterých lidé ztrácejí nervy.
Panický záchvat: Polská odpověď na Divoké historky – několik vzájemně propletených povídek o vypjatých situacích, ve kterých lidé ztrácejí nervy. | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Pokud chcete zjistit, co prožívají lidé, které popadla panická úzkost, máte jedinečnou možnost. Při sledování tohoto filmu jí totiž pravděpodobně prožijete také a z kina odejdete lehce vyčerpáni, ale o neopakovatelný zážitek bohatší. Režisér Paweł Maślona přináší několik příběhů, ve kterých se jednotliví aktéři dostanou do situace, která nápadně připomíná živou žábu ve vařícím hrnci: Situace houstne postupně, stejně jako se postupně ohřívá voda na plotně. A tak si ani lidé, ani žába neuvědomí, že musí vyskočit, jinak... Skvělý film plný černého humoru, neotřelých situací a se strhujícím koncem.

Diamantino (Portugalsko, Francie, Brazílie)

MFFKV, Diamantino
MFFKV, Diamantino | Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary.

Pokud máte náladu na festivalový úlet, zkuste Diamantina. To je příběh největší hvězdy portugalského fotbalového týmu. S míčem to umí jako Bůh, jenže pak se něco stane a on nedá v rozhodujícím utkání na MS penaltu. S Diamantinovým životem to otřese. Zatím to jako velký úlet nezní, jenže můžete se spolehnout na to, že když má film pověst nejzvláštnějšího filmu Cannes 2018 a navíc je vítězným snímkem sekce Týden kritiky, že to jen tak nějaká obyčejná sonda do hlavy čutálisty nebude. Genetické inženýrství, špionáž, uprchlická krize included!