Video placeholde

Další prvorepublikový podnik v Praze. Jak se změnila legendární cukrárna?

Cukrárna Myšák, která se nachází ve Vodičkově ulici v Praze, má za sebou bohatou tradici. Založil ji už v roce 1904 František Myšák, vážený cukrář, jehož zákusky mlsali i Oldřich Nový nebo Ema Destinová a který osobně pekl dort k osmdesátinám pro T. G. Masaryka. Pod taktovkou rodiny Myšáků přežila cukrárna i válku, po znárodnění vydržela až do 80. let. Před deseti lety s velkou pompou znovu otevřela, letos ovšem střídá majitele a nabírá trochu jiný směr. Přivítejme Myšáka pod taktovkou Ambiente. Jak se změnily prvorepublikové interiéry a jak nabídka zákusků?

Když otevře v Praze nová cukrárna, je to vždy událost. Zatímco na kávové scéně se pořád něco děje a flat white dostanete téměř v každém menším městě, kvalitní cukrárny s českými zákusky aby člověk pohledal. Před deseti lety proto vzbudil vysoká očekávání znovuotevřený Myšák, nicméně ačkoli byly jeho prostory v duchu tradice velkorysé a okázalé, nabídka a obsluha nedosahovala takových kvalit, aby se sem člověk chtěl pravidelně vracet. V březnu nakonec Myšák zavřel, ale o pět měsíců později už bylo každému, kdo sleduje českou gastroscénu, jasno. Tradiční značka se stěhuje do rodiny Ambiente. Co se tím mění?

Na snídani i na větrník

Když přijdete do nově otevřené cukrárny Myšák (zkušební provoz začal koncem srpna), dýchne na vás příjemný klid. Ačkoli se zachovaly vstupní vitríny a zreplikovaly původní štuky, nové interiéry jsou o něco méně zdobné a působí vzdušnějším dojmem. Spodnímu patru dominuje centrální bar z hladké dýhy. Ten slouží jako obslužný pult pro návštěvníky, kteří si chtějí dát jen rychlou kávu se zákuskem, popřípadě si odnést domů pár chlebíčků.

...
... | Zdroj: Facebook.com/Cukrárna Myšák

Dole i nahoře si pak můžete sednou k malým mramorovým stolkům a klasickým tonetkám, které působí jednoduše a přitom evokují atmosféru vřelé francouzské brasserie. „Byli jsme se inspirovat v Paříži; tamní kavárny mají úplně malé stolky, pomalu dvacet centimetrů v průměru. Takže i u Myšáka budou budou malé a blízko sebe, aby lidé komunikovali a abyste měli stůl plný, ať si objednáte cokoli,“ komentuje architektka Tereza Froňková, která měla aktuální rekonstrukci na starosti.

Brasserií ani restaurací Myšák ovšem není, jelikož tu schází kuchyň. Přesto vám tu nachystají bohatou snídani, podobnou té, jako servírují ve spřízněném Café Savoy. K tomu skvělou kávu, která konkuruje těm v hipsterských bistrech, a hlavně kvalitní zákusky, mezi nimiž nechybí tradiční laskonka, špička, kremrole, věneček nebo vyhlášený větrník.

Snídaně v Myšákovi může vypadat třeba takto
Snídaně v Myšákovi může vypadat třeba takto | Zdroj: Instagram @ambiente

Myšák je zatím ve zkušebním provozu, ceny jsou poloviční a personál se ještě školí. Přesto se začíná plnit spokojenými hosty. Že by konečně důstojné navázání na prvorepublikovou tradici, ovšem v příjemném moderním hávu? Tentokrát to vypadá víc než nadějně.

...
... | Zdroj: Café Louvre

Mezi další kavárny, kde můžeme zažít atmosféru první republiky, patří legendární Louvre, Obecní dům, Slavia nebo kavárna Šlágr.

...
... | Zdroj: Kavrána Šlágr

...
... | Zdroj: Kavárna Obecní dům

Jak se měnil interiér cukrárny Myšák? Podívejte se do fotogalerie a na video.

Jak vypadal interiér před deseti lety? Oproti novému ubylo dekorací a okrasných prvků a celý prostor se provzdušnil. Podívejte se na video.

Video placeholde