Užijte si krásný advent a magické svátky s našimi vánočními playlisty!

Užijte si krásný advent a magické svátky s našimi vánočními playlisty! Zdroj: iStock.com

Nejlepší vánoční písničky: 5 playlistů na Spotify pro krásné svátky

Co navozuje tu pravou vánoční atmosféru? Měkké světlo svíček, vůně jehličí a perníkového koření, zlatá a červená barva… A samozřejmě hudba! Protože v redakci Vánoce milujeme, vytvořili jsme pro vás pět tematických vánočních playlistů na Spotify. Perfektně vás naladí a prosincové svátky dovedou k dokonalosti. Příjemný poslech!

Vánoce tradičně vždy bývaly svátky klidu a míru. Po celém roce těžké práce měli lidé sklizeno, zásoby úrody uložené a po postním období si o svátcích mohli dopřát bohatou večeři v rodinném kruhu, rozjímat a věnovat se sami sobě. V éře pozdního kapitalismu mají prosincové svátky sice trochu jinou podobu, ani v honbě za dárky bychom ale na pravé jádro Vánoc neměli zapomínat.

TIP NA VIDEO: Jak snadno a zajímavě zabalit měkký dárek?

Video placeholde

Ať už slavíte Vánoce s kamarády, s partnerem, manželem, dětmi, sourozenci, nebo s rodiči, využijte tenhle čas, abyste si vnitřně zrekapitulovali svůj život za uplynulý rok, trochu se zklidnili a vnitřně se připravili na to, co přijde v tom dalším.

Zkrátka si letos zkuste sváteční atmosféru opravdu užít. Upečte vánočku či cukroví, uvařte domácí svařák, do oken dejte decentní nebo klidně i nedecentní světýlka… Abychom vám to ještě ulehčili, dali jsme v redakci dohromady pět tematických vánočních playlistů na Spotify. Stačí si jen vybrat, který vám nejvíc sedí, nebo klidně zkuste všechny a třeba poznáte nějakou skvělou novou hudbu.

Vánoční playlisty najdete na následujících stranách. >>>

Pokračování 2 / 6

Atmosférické vánoční balady

Pokud máte rádi rozněžnělé, pomalé a tak trochu sentimentální Vánoce, právě vám je určen playlist něžných indie i popových balad. Některé jsou vyloženě vánoční, jiné nemají s Vánoci nic společného, ale tím, jak zní, prosincové svátky evokují, a tak přesto pomáhají vytvářet skvělou vánoční atmosféru.

V playlistu najdete tracky od Taylor Swift, LCD Soundsystem, Sufjana Stevense, Florence and the Machine, Tracey Thorn z Marine Girls, Kate Bush nebo třeba Fleet Foxes. Nevtíravá písničková kompilace se skvěle hodí do uší na předvánoční procházku, ale třeba i k četbě knihy v pohodlí vytopeného obýváku.

CODEX_SPOTIFY_PODCAST

Pokračování 3 / 6

Písničky z vánočních filmů

Máte rádi vánoční filmy? Tak tenhle playlist si přímo zamilujete! Správná sváteční romantická komedie musí mít příjemný rozjezd, potom dramatický moment, mírný sešup následovaný rychlým vzestupem, rozuzlením a šťastným, smířlivým koncem. V duchu této klasické filmové šablony jsme sestavovali i tuto kompilaci, která v sobě opět spojuje jak písničky ze soundtracků vánočních filmů, tak i jiné tracky. Když si ji pustíte, i váš život se rázem promění ve vánoční snímek.

Playlist začíná nesmrtelnou vypalovačkou Last Christmas od Wham! a najdete v něm songy z filmů jako Láska nebeská, Pretty Women, Ukradené Vánoce nebo Pelíšky.

CODEX_SPOTIFY_PODCAST

Pokračování 4 / 6

Popové vánoční hity: Od Katy Perry po Lady Gaga

Čeká vás ještě nějaký vánoční večírek v domácím prostředí? Pak k tomu potřebujete hudbu, která rozproudí krev a po sklence svařáku možná některé donutí i tančit. Proto jsme poskládali playlist vánočních hitovek od největších hvězd popové scény. Nemusíte se bát: ohraný kousek All I Want for Christmas Is You od Mariah Carey tam na vás nevyskočí. Zato si ale poslechnete vánoční pecku Oh Santa!, kterou Mariah nazpívala spolu s Arianou Grande a Jennifer Hudson.

Kromě toho jsou v kompilaci také vánoční hity od Katy Perry či Carly Rae Jepsen,Eltona Johna, Sama Smithe, Kelly Clarkson, Lady Gaga, a dokonce i Christiny Aguilery z přelomu milénia.

CODEX_SPOTIFY_PODCAST

Pokračování 5 / 6

Instrumentální vánoční melodie

Na chvíli se zase vrátíme k vánočním filmům… Nebo spíš do vánočních filmů. Ty nedoprovázejí jen písňové soundtracky, ale i originální melodie z per filmových skladatelů. Orchestrální skladby jsou tou pravou cestou, jak si doma vyčarovat Vánoce. Ať už se chystáte zdobit stromeček, balit dárky, nebo péct cukroví, následující playlist k tomu zajistí dokonalý hudební podkres.

Určitě v něm rozeznáte známé tóny z Harryho Pottera, komedie Sám doma nebo třeba ze Střihorukého Edwarda. Ani tady jsme se nedrželi výhradně vánočních snímků a sáhli i po skladbách, které vánoční atmosféru navozují, i když s ní jinak nemají nic společného.

CODEX_SPOTIFY_PODCAST

Pokračování 6 / 6

Playlist ke štědrovečerní tabuli

Pustit si ke štědrovečerní tabuli nebo k rozdávání dárků pod stromečkem klasické koledy je samozřejmě krásná tradice, od které nechceme nikoho odrazovat. Co to ale letos trochu ozvláštnit – nebo to zkusit úplně jinak?

Poslední z našich playlistů nabízí vánoční skladby, které sice asi neznáte tak dobře jako Rolničky nebo Pásli ovce Valaši, ale coby hudební kulisa se k nejsvátečnějšímu dniv roce hodí naprosto perfektně. Zařadily jsme tam například i písně ze sólové desky klávesisty britské kapely Tindersticks Davida Boultera. Deska se jmenuje Twelve bells for Libuše; název je poctou Libuši Šafránkové a celé album má zachycovat magickou atmosféru (před)vánoční Prahy, kde Boulter aktuálně žije.

CODEX_SPOTIFY_PODCAST