Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Adam Balažovič

Chraňte květiny před horkem! Máme pro vás skvělé tipy

Prázdniny jsou sice u konce, ale my si podle předpovědi ještě užijeme nadprůměrné teploty. Zatímco většina z nás se z typicky letního počasí raduje, naše květiny spíše trpí. Poradíme vám, jak prodloužit životnost nejen pokojovým, ale i řezaným květinám. 

Méně je někdy více

Zatímco nám častější přísun vody v horkých letních dnech prospívá, u pokojových květin je tomu naopak. Zapomeňte tedy na denní zalévání, protože tak rostlinám akorát ublížíte. Můžeme zvýšit množství vody, klidně i na dvojnásobek, ale četnost zalévání by měla zůstat stejná. I v parných dnech by se mělo doplňovat množství vody pouze jednou až dvakrát týdně.

Žloutnutí listů

Během celého léta musíme být více pozorní a dávat pozor na sluneční paprsky. Pokud začnou rostlinám žloutnout listy, je to způsobeno ostrým sluncem. Následně se listy zbarvují dohněda a opadávají. Ve vnitřních prostorech můžeme použít žaluzie, rolety či odstranit rostliny z okenních parapetů.

Zalévejte ve správný čas

I zalévání květin má své zásady, které jsou v létě obzvláště důležité. Rostliny rozhodně nezalévejte přes den, když svítí přímé slunce. Voda se totiž z velké části odpaří a nedostane se ke kořenům. Ideálním časem je večer po západu slunce nebo brzké ráno, kdy na květiny ještě nesvítí slunce.

Jak na řezané květiny

Samostatnou kapitolou jsou řezané květiny, kterým pomocí několika rad můžeme prodloužit jejich životnost. Tou nejzákladnější radou je alespoň obden měnit vodu a zastříhávat šikmým řezem konce stonků. O trvanlivosti rozhoduje i to, kam květinu umístíme. Vyvarovat bychom se měli přímého slunce, průvanu a neprospívá jim ani blízkost topení.

„Nesmíme však zapomenout na správnou výživu. V květinářství většinou dostanete speciální výživu v prášku, ve kterém jsou všechny potřebné živiny. Pokud však nemáte tento přípravek po ruce, můžete si poradit i s domácími zásobami. Využít se dá kostka cukru, acylpyrin nebo roztok z jablečného octa. Potřeba je také před vložením květin do vázy nádobu pořádně vymýt a vydezinfikovat. Na sterilizování vázy vám bude stačit obyčejná voda s mýdlem, pokud chcete být obzvláště obezřetní, můžete použít vodu smíchanou s bělidlem,“ prozrazuje Natallia Mičková z e-shopu Givelo.cz, který se zaměřuje na rychlý rozvoz květin v té největší kvalitě.

Jak pěstovat a pečovat o kolopějku? Podívejte se na video:

Video placeholde