Linda Vojtová na finále Elite Model Look v roce 2000

Linda Vojtová na finále Elite Model Look v roce 2000 Zdroj: Profimedia.cz

Linda Vojtová a Amélie Konšelová: První a zatím poslední vítězku soutěže Elite Model Look od sebe dělí 21 let. Celkem světové finále ovládlo šest Češek
Linda Vojtová na přehlídce Vivienne Westwood
Linda Vojtová
Linda Vojtová v šatech od Ivany Mentlové
Lina Vojtová s dědečkem Vadimem Petrovem
33
Fotogalerie

Češky, které vyhrály světové finále Elite Model Look. Znáte je všechny?

Mohlo by se zdát, že po devadesátkové éře supermodelek, kdy do světa vyrážely Eva Herzigová, Tereza Maxová nebo Simona Krainová, už Česko svou pozici na módním olympu ztratilo. Opak je pravdou; jen v poslední dekádě máme víc vítězek světového finále Elite Model Look než pohárů z mistrovství světa v hokeji. Naposledy tuhle vstupenku do nejvyšších pater modelingu vyhrála šestnáctiletá Amélie Konšelová. Znáte i její předchůdkyně?

Linda Vojtová (2000)

Baby Gisele, jak se české supermodelce díky podobě s brazilskou kolegyní přezdívá, vyhrála světové finále nejprestižnější modelingové soutěže Elite Model Look v roce 2000 – v patnácti letech. O dva roky později Linda Vojtová poprvé vyrazila na fashion week do New Yorku, což byla tehdy pro modelky nejvyšší meta. Pózovala nejen pro americkou Vogue, ale i pro značky jako Victoria's Secret, Max Mara,Giorgio Armani, Escada a další. Před dvěma lety podpořila společně s Paulinou Pořízkovou newyorskou přehlídku mladého návrháře Jiřího Kalfaře. Letos 4. června porodila syna, kterému dala jméno River. Lindin manžel Joshua Sason je podnikatel a filmový producent a společně žijí v New Yorku. Známý je také Lindin dědeček, hudební skladatel Vadim Petrov, který mimo jiné složil překrásnou hudbu k večerníčkům O krtkovi a Krkonošské pohádky.

Video placeholde

Pokračování 2 / 6

Denisa Dvořáková (2006)

Po Lindě Vojtové trvalo šest let, než se světovou vítězkou Elite Model Look stala další Češka. Tehdy vyhrála Denisa Dvořáková, kterou tento úspěch okamžitě katapultoval mezi nejžádanější modelky světa. I přesto, že na počátku své karéry neuměla anglicky, nafotila třeba kampaň pro Givenchy. Dnes se v modelingu pohybuje již patnáct let a na kontě má skoro všechny myslitelné mety, včetně titulky pro Vogue Paris, Italia nebo España nebo přehlídek pro módní dům Chanel. Dnes třicetiletá modelka je proslulá tím, že hodně a ráda cvičí, dříve pod vedením svého manžela, trenéra Martina Hromkoviče, se kterým tvořili pár v letech 2015 až 2018. Kromě pózování před objektivem si Denisa v poslední době čím dál raději stoupá i za něj – její fotografickou tvorbu můžete sledovat na Instagramu.

Pokračování 3 / 6

Eva Klímková (2013)

Éterická Eva Klímková, kterou na počátku kariéry přirovnávali ke Kate Moss, vyhrála světové finále Elite Model Look v roce 2013, kdy jí bylo šestnáct let. Objevila se například na titulce Vogue Japan nebo francouzské Elle a v rámci přehlídek procestovala všechny potřebné štace na trase Tokio, Londýn, Paříž a New York. Pro své skvostné róby si ji na předvádění vybrali i haute couture návrháři Zuhair Murad nebo Georges Hobeika. Když má volno, věnuje se své největší vášni – koním.

Pokračování 4 / 6

Barbora Podzimková (2014)

Dojem, že Česko je zemí supermodelek, v roce 2014 definitivně stvrdilo vítězství tehdy patnáctileté gymnazistky Barbory Podzimkové. Do soutěže se přihlásila na popud dvou scoutů, kteří ji nezávisle na sobě objevili v obchodním domě. Po finále v Šanghaji směřovala Bára tradičně do Japonska a posléze do Paříže, kde se podobně jako Denisa Dvořáková stala jednou z oblíbených modelek módního domu Chanel. Objevila se také na přehlídce Dior pod vedením Rafa Simonse, která je zmapována v dokumentu Dior a já. Dnes dvaadvacetiletá Bára miluje surfování a je zasnoubená s frontmanem kapely Lake Malawi Albertem Černým.

Pokračování 5 / 6

Jana Tvrdíková (2016)

V pořadí pátou Češkou, která zvítězila na světovém finále Elite Model Look, byla patnáctiletá Jana Tvrdíková, dcera někdejšího ministra obrany Jaroslava Tvrdíka. „Modelkovské finále Ligy mistrů,“ jásal na Facebooku pyšný táta, když po obligátním Japonsku debutovala i na fashion weeku v Paříži, a to hned na přehlídkách Valentino a Chanel. V mezičase jsme ji mohli vidět v kampaních a na přehlídkách českých návrhářů nebo na stránkách českých módních magazínů. V říjnu se teprve jednadvacetiletá Jana zasnoubila, jejím vyvoleným je brankář fotbalové Slavie Ondřej Kolář.

Pokračování 6 / 6

Amélie Konšelová (2021)

Elitní klub budoucích supermodelek tento týden rozšířila i šestnáctiletá Amélie Konšelová. Začínající modelka, která se výsledky soutěže kvůli panemii covidu dozvěděla online, na sebe v soutěžním dotazníku prozradila třeba to, že je spolehlivá, ambiciózní a disciplinovaná. Poslední kniha, kterou četla, jsou Atomové návyky Jamese Cleara. Také uvedla, že cvičí šestkrát týdně a stres odbourává jógou a meditací. Za sebou má zatím pózování pro české magazíny Elle a Harper's Bazaar, ovšem díky nově nabytému kontraktu ji brzy budeme vídat i na světových přehlídkách a kdo ví, možná i na titulkách předních módních magazínů.