Elena Gorolová na snímku z roku 2006

Elena Gorolová na snímku z roku 2006 Zdroj: Profimedia.cz

Češka Elena Gorolová je mezi stovkou nejvíce inspirativních žen podle BBC

Seznam stovky nejvíce inspirativních žen současnosti zveřejnila tento týden britská BBC. Mezi inspirativní ženy se dostala i Češka – sociální pracovnice z Ostravy Elena Gorolová, která dlouhé roky bojuje za práva nuceně sterilizovaných žen. Sama má s touto otřesnou praktikou zkušenost.

Seznam inspirativních žen podle britské mediální skupiny BBC čítá sto žen nejrůznějších věkových kategorií i osudů. Všímá si životních příběhů bojovnic za lidská práva, žen, které přinášejí nejrůznější inovativní přístupy, i hrdinek všedních dní. Česká aktivistka Elena Gorolová zaujala svým bojem proti násilné sterilizaci žen a úsilím o navrácení dětí z ústavní péče do svých rodin.

Sama má s nedobrovolnou sterilizací zkušenost. Když jí bylo 21 let, lékař, který přiváděl na svět jejího druhého syna, ji bez jejího vědomí připravil o možnost mít další děti. Elena Gorolová se ale se svou zkušeností nehodlala jen tak smířit. Nejprve narážela na odmítání úřadů, později se začala scházet s ženami, které měly podobný osud. A časem se rozhodly situaci změnit.

Elena Gorolová na snímku z roku 2006
Elena Gorolová na snímku z roku 2006 | Zdroj: Profimedia.cz

Elena Gorolová byla jedna z mála, které se nebály o své zkušenosti mluvit. A to nejen doma, ale i ve světě, například v OSN. Měla také velké štěstí, protože ji podporoval manžel.

Mělo to cenu

Postupně dosáhly toho, že sterilizace se v současné době neprovádí takovým způsobem, jako byla provedena například právě jí. "My ten boj furt vedeme, pořád ještě nejsme u konce. Nemáme odškodnění, nemáme to, co jsme si na začátku sdělily. Už jsme třeba dosáhly omluvy, dosáhly jsme toho, že neprovádějí sterilizaci tak, jak byla prováděna nám. Ženy mají v dnešní době možnost už na nějaký měsíc nebo tři týdny přijít domů, rozhodnout se s rodinou, s manželem. A to je proto, že jsme vystoupily. Pokud bychom to neudělaly, tak dodnes možná dělají takové zásahy, jako udělali nám. Pro mě to je kus práce," řekla Elena Gorolová v rozhovoru pro projekt Paměť Romů.

Mezi nejinspirativnější ženy se dále dostaly například 65letá módní designérka Judith Balcazar, která začala navrhovat speciální prádlo pro ženy s inkontinencí, nebo 23letá blogerka Chidera Eggerue, která se rozhodla prostřednictvím sociálních sítí zvednout sebevědomí miliónům žen a bojovat za běžnou podobu ženských těl.