.

. Zdroj: Mattel Czech Republic s.r.o.

.
2
Fotogalerie

Barbie se vydala na oběžnou dráhu a opět inspiruje

Barbie – ikona žen jednadvacátého století, sebevědomých i houževnatých, znovu promlouvá rozhodným hlasem. Malé dívky vyzývá k zájmu o vědu. Chce jim dokázat, že pohled na noční oblohu nemá vzbuzovat obavy, ale formovat otázky. Slavná panenka totiž překonala gravitaci, vydala se do Vesmíru a opět tím jde příkladem.

A přitom ve vesmíru není poprvé. Prošla se po měsíci ještě před Nielsem Armstrongem. Roku 1965 Barbie jednoduše předběhla slavnou misi Apollo 11, stejně jako dobu, v níž vznikla. Nejinak je tomu i dnes, 4. října totiž slavná panenka zahájila Světový týden vesmíru, který se letos zabývá ženským zastoupení v kosmických misích. A Barbie počty kosmonautek doplňuje svou vlastní přítomností! V rámci oslav týdne se totiž v doprovodu italské pilotky, inženýrky a astronautky – Samanthy Cristoforetti vydá na oběžnou dráhu. Ta navíc panence propůjčila nejen svou podobu i jméno. Barbie Samantha tak překračuje stín hračky a znovu dostává svého statusu inspirativního symbolu. „Barbie v tomto Světovém týdnu vesmíru využívá své platformy k tomu, aby dívkám ukázala vzrušující a rozmanité role a aktivity ve vesmíru, díky nimž mohou objevovat svůj neomezený potenciál,“ dodává k projektu lidský hlas Barbie Samanthy, mluvčí Isabel Ferrer.

.
. | Zdroj: Mattel Czech Republic s.r.o.

Příběh (ne)všedního hrdinství

„Někdy mohou malé věci zasít semínka velkých snů, Kdo ví? Možná obrázky mé panenky vznášející se ve stavu beztíže podnítí dětskou představivost a přivedou je k úvahám o kariéře v oblasti přírodních věd," říká Samantha Cristoforetti, která není řadovou astronautkou, ale držitelkou rekordu nejdelší evropské nepřetržité mise ve vesmíru. Jen její vizáž tak mohla stejnojmenné Barbie vtisknout kuráž a odhodlání. Panenka podle slavné kosmonautky vznikla už v lednu 2019 a letos byla uvedena do prodeje po celé Evropě a na oběžnou dráhu. Neminula ji přitom simulace základního výcviku každého astronauta, v jehož rámci zakusila i stav beztíže a ke hvězdám vzlétla z německé základny v Kolíně nad Rýnem.

.
. | Zdroj: Mattel Czech Republic s.r.o.

Nic není nemožné

„S tvrdou prací a trochou štěstí můžeš být i ty tím čím chceš,” dosvědčuje v doprovodném videu Samantha Cristoforetti. Poukazuje tím rovněž na důležitý fakt: malé dívky si realitu snového úspěchu příliš nepřipouštějí. Výzkumy totiž ukazují drtivý fakt, a to sice, že už od 5 let si mnoho dívek vytváří sebeomezující přesvědčení a začínají si myslet, že nejsou tak chytré a schopné jako chlapci. Barbie proto v roce 2018 zahájila projekt Dream Gap, úspěšnou iniciativu, kterou kontinuálně rozvíjí po celém světě a která nadaným hrdinkám poskytuje zdroje a podporu, jež potřebují k tomu, aby si i nadále věřily a splnily si své kariérní sny, ať už jsou jakkoliv smělé.

Start Barbie Samanthy tudíž doprovází i výukové materiály přivádějící pozornost k různým povoláním ve vesmíru a výuce o něm, včetně toho, co se děje při letu ve stavu beztíže! Na celém projektu Barbie Samanthy ve vesmíru se společnost Mattel, kde každý příběh Barbie vzniká už šedesát dva let, spojil s Evropskou kosmickou agenturou (ESA).

Exkluzivní partnerství Barbie a ESA vzniklo poté, co sociologové ve Velké Británii odhalili, že čtyři z deseti rodičů se domnívají, že mohou bránit své dceři v poznávání konkrétního oboru, a to kvůli vlastnímu nedostatku znalostí v dané oblasti. Část výtěžku z prodeje každé panenky Samanthy Cristoforetti proto Mattel daruje charitativní organizaci Women in Aerospace Europe, která rovněž podporuje rovnost genderového zastoupení ve vesmírných misích.