.

. Zdroj: Profimedia.cz

7 nejvlivnějších módních návrhářek současnosti: Znáte jejich jména?

Názvy módních domů jako Dior, Prada nebo Givenchy zná asi každý, kdo někdy otevřel módní časopis. Ale znáte i jména žen, které za těmito značkami stojí a potažmo hýbou světovou módou?

Maria Grazia Chiuri (54)

Italská návrhářka Maria Grazia Chiuri přijala nabídku na pozici kreativní ředitelky módního domu Dior poté, co z něj nečekaně v roce 2016 odešel Raf Simons. Stala se tak první ženou v devětašedesátileté historii značky, která obsadila tu nejvyšší tvůrčí pozici. Chiuri do té doby sbírala zkušenosti po boku návrháře Pierpaola Piccioliho, který nyní neméně úspěšně šéfuje módnímu domu Valentino.

Hned v první kolekci pro Dior představila světu ikonické triko s nápisem We Should All Be Feminist, čímž naznačila, kudy se ideově bude v následujících letech Dior ubírat. A nutno říct, že sázka na moderní vizi ženskosti, která je nositelná a současně umně zpracovává tradiční prvky z dosavadní tvorby módního domu, se jí vyplácí.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

With its fascinating exploration of volume and the potential of fabric and cut, the Autumn-Winter 2018-2019 Haute Couture collection remains faithful to the powerful feminist vision of #MariaGraziaChiuri who attached equal importance to representing the personalities of the petites mains in the ateliers who made it as the exclusive number of women around the world who will be lucky enough to wear it. #DiorCouture © @EmmaSummerton

Příspěvek sdílený Dior Official (@dior),Čec 3, 2018 v 10:12 PDT

Pokračování 2 / 7

Clare Waight Keller (48)

Další ženou, která přeťala mužskou nadvládu u francouzského módního domu s letitou tradicí, byla Clare Waight Keller, která v roce 2017 převzala otěže Givenchy. Britská návrhářka a maminka tří dětí předtím působila v čele značky Chloé nebo Pringles of Scotland.

Ačkoli její jmenování kreativní ředitelkou Givenchy posiluje teze o feminizaci módního průmyslu, ona sama si z toho zatím téma (jako Maria Grazia Chiuri) nedělá. Na druhou stranu už navždy bude spojená s vévodkyní Meghan, pro kterou ušila svatební róbu čistého střihu, bez jediného korálku, která měla vyjadřovat právě ženskou sílu. Netřeba dodávat, že šaty „à la Meghan“ se okamžitě staly trendem a rovněž také nesmrtelnou ikonou.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

GIVENCHY EDITORIALS: “Givenchy stands for a powerful woman”. The vision of Artistic director @ClareWaightKeller for the #GivenchySS18 woman. Portrait by #StevenMeisel. Read the full article on @britishvogue #GivenchyEditorials

Příspěvek sdílený GIVENCHY (@givenchyofficial),Bře 1, 2018 v 10:04 PST

Pokračování 3 / 7

Miuccia Prada (69)

Prada, to je Miuccia Prada a Miuccia Prada, to je zároveň Miu Miu, dostupnější verze Prady. Italská matadorka proměnila rodinný byznys s koženým zbožím, který v roce 1913 založil její dědeček, ve všestrannou a velkolepou módní značku, jejíž (minimálně) kabelky se staly symbolem toho nejžádanějšího luxusu (symbolicky i díky filmu Ďábel nosí Pradu). Ona tu svou první ikonu stvořila v roce 1985, kdy představila minimalistickou černou kabelku z nylonu.

Miuccia Prada patří podle žebříčku časopisu Forbes do stovky nejvlivnějších žen světa a během života získala nejrůznější prestižní ocenění. Už čtyřicet let je vdaná za Patrizia Bertelliho, který funguje jako CEO skupiny Prada. Spolu mají dvě děti.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Miuccia in 2005 photographed by Ezra Petronio. His project was to document, with a 70s Polaroid camera, the different actors of culture, fashion, music. These hundred of portraits have been compiled in the book « Bold and beautiful ». Here Mrs Prada wears a brown shirt and a cashmere fichu from Prada SS2005 and plastic earrings and headband from Miu Miu of the same season. #miuccia #miucciaprada #prada #miumiu #documentation #scene #family #ezrapetronio #selfservicemagazine #7l #steidl #2005 #polaroid

Příspěvek sdílený What Miuccia wore (@whatmiuccia),Led 27, 2019 v 4:53 PST

Pokračování 4 / 7

Stella McCartney (47)

První návrhářka, která do vysoké módy prosadila téma ekologie, a to ještě v dobách, kdy nám současně musela vysvětlovat, co to vlastně ta biobavlna je. Svoji stejnojmennou značku založila Stella McCartney v roce 2001, předtím působila jako kreativní ředitelka u Chloé. Jako zapřisáhlá vegetariánka se od počátku rozhodla neužívat ve svých kolekcích kůži ani kožešiny, čímž začala velmi pomalu přetvářet definici luxusu.

V roce 2007, kdy svou přehlídku otevřela oversize nepravým kožíškem, bylo na tohle smýšlení ale ještě brzy. Doba uzrála až po finanční krizi v roce 2008, která postavila do té doby vzrůstající trend konzumerismu do jiného světla. Spolu s tím přišla generace mileniálů, kteří již chtěli žít a nakupovat jinak, s ohledem na udržitelnost. Dnes se ke Stelle McCartney do klubu "fur-free" přidávají i značky jako Gucci nebo Versace, které byly ještě donedávna symbolem požitkářského luxusu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Tonight on LA’s Sunset Boulevard, we presented our Women’s Autumn 2018 and @StellaMenswear Autumn Winter 2018 collection with a party hosted by Stella alongside some very special guests including @PaulMcCartney, David Lynch (@DavidLynchFoundation), Bob Roth (@MeditationBob) and @RashidaJones... see all the action in our Stories! #StellaMcCartney #StellasWorld

Příspěvek sdílený Stella McCartney (@stellamccartney),Led 17, 2018 v 2:17 PST

Pokračování 5 / 7

Sarah Burton (45)

Vždy je těžké zachraňovat impérium někoho, kdo byl svým způsobem neřízenou střelou a nadaným "enfant terrible", které fanoušci milovali. Své o tom ví třeba současný šéf Apple Tim Cook, ale také Sarah Burton, návrhářka, která dlouho fungovala jako pravá ruka Alexandera McQueena. Když v roce 2010 spáchal sebevraždu, v tichosti se chopila nelehkého úkolu – pokračovat dál v jeho odkazu, jen bez jeho geniální, temnotou zastřenou myslí.

Sarah to nakonec dokázala a značka Alexander McQueen žije dál. Podporu jí v roce 2011 vyjádřila i vévodkyně Kate, která si Burton vybrala jako návrhářku svých svatebních šatů. Stejně jako v případě Meghan se i tyto zapsaly do historie již s prvním záběrem kamer.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Sarah Burton is a British Fashion Designer, most famous for her work with @AlexanderMcQueen and for designing Kate Middleton's wedding dress. 🙉

Příspěvek sdílený Cleopatras Worldwide (@cleopatrasworldwide),Lis 5, 2018 v 9:30 PST

Pokračování 6 / 7

Isabel Marant (51)

Sympatická Francouzka Isabel Marant založila svou stejnojmennou značku v roce 1994, o čtyři roky později v Paříži na Rue de Charonne otvírala první butik. Zpočátku se zaměřovala hlavně na pleteniny, dnes ji ženy po celém světě milují hlavně pro boty (semišové tenisky na platformě Bobby se staly hitem, bez kterého se před pár lety neobešla žádná celebrita ani módní blogerka).

V tvorbě Isabel Marant se mísí disco osmdesátky s boho i "ugly" devadesátkami a nenuceným francouzským šmrncem. Pro každou současnou módní influencerku je takřka povinností něco z její kolekce či archivu ulovit – což není tak těžké, protože u Isabel Marant vždycky objevíte i nějaký dostupnější poklad. I přes to, že Instagram každý měsíc vyplodí nějakou novou cool značku, Isabel Marant si i v tomto početném a vysoce konkurenčním rybníčku pevně drží nejen svůj styl, ale i svůj status.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

The wait for our first makeup collection is almost over ! Stay tuned for the #lorealxisabelmarant reveal in September.

Příspěvek sdílený Isabel Marant Official Account (@isabelmarant),Srp 22, 2018 v 9:10 PDT

Pokračování 7 / 7

Phoebe Philo (46)

Francouzka s britskou národností Phoebe Philo má v tomto výčtu zcela unikátní pozici – aktuálně totiž nesedí v čele žádné módní značky, spíše sklízí úrodu, kterou zasela po dobu svého desetiletého působení u značky Céline. Té dnes velí král androgenních štíhlých siluet Hedi Slimane a věrné zákaznice Céline jsou z toho nešťastné. Na Instagramu dokonce vznikly fanouškovské účty @oldceline a @phoebephilodiary, kde příznivci shromažďují všechny ikonické návrhy a kampaně z éry Philo.

Phoebe Philo totiž představovala něco zcela nového – její tvorba byla mixem minimalismu, sebevědomé ženskosti a ikonických doplňků, které po jejím odchodu ještě stouply v ceně. Co má tahle maminka tří dětí v plánu dál, se zatím neví. Jisté je, že kdo ji do čela své značky získá, má o úspěch postaráno. Ale možná vůbec nejlepší by bylo, kdyby Philo založila svou vlastní značku. Naděje žije!

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Happy Birthday Phoebe Philo!

Příspěvek sdílený Phoebe Philo Diary (@phoebephilodiary),Led 1, 2019 v 11:31 PST