Horečka sobotní noci patří mezi klasiku.

Horečka sobotní noci patří mezi klasiku. Zdroj: Profimedia

.
2
Fotogalerie

10 hudebních filmů, které by měla vidět každá žena

Muzikály a vůbec filmy s hudební tematikou v posledních letech frčí. Jen tento měsíc míří do kin tři novinky. Úžasnou podívanou mohou nabídnout ale i starší snímky. Přinášíme vám přehled nejlepších hudebních filmů, na které nemusíte tahat partnera do kinosálu. Dívat se můžete spolu v klidu domova.

Nonstop párty (2002)

Geniální fiktivní dokument, jenž ocení hlavně tací, kteří sledují britskou hudební scénu. Chcete vědět, jak přišel do Manchesteru punk a poté taneční hudba? Poznejte svět za zdmi legendárního klubu Hacienda.

Mládí (1992)

Jsou filmy, které zaznamenávají ducha doby. Romantická komedie z prostředí Seattlu z časů, kdy hudbu ovládal grunge, mezi takové patří. Pearl Jam, Soundgarden a Alice in Chains, grungeová móda flanelek a conversek plus Bridget Fonda k tomu…

Video placeholde

Dig! (2004)

Dokument z kategorie „časosběrný“ sleduje osud dvou kapel - Brian Jonestown Massacre a Dandy Warhols. Zatímco druhá jmenovaná drtí hitparády, první lúzruje. A tak si navzájem dávají pěkně do těla.

Pokračování 2 / 3

Hraje skupina Spinal Tap (1984)

Archetyp hudebních mystifikačních dokumentů, který toto zpracování zároveň dovedl k dokonalosti. Cože, vy jste nikdy neslyšeli o nejhlasitější rockové kapele všech dob – Spinal Tap?

Quadrophenia (1979)

Víte, kdo byli „mods“? A slyšeli jste o jejich epických bitkách s „rockers“? Aneb když se potká módní týpek na vespě s módním týpkem na triumphu…

Video placeholde

Horečka sobotní noci (1977)

Podle dobových hipsterů právě tento film způsobil konec původní (minoritní) disko scény. Podle běžného výkladu rozpoutal skutečnou globální disko horečku. A z Travolty v parádních zvonáčích udělal megahvězdu…

Pokračování 3 / 3

Whiplash (2014)

Ten profesor hudby nedá mladému freejazzovému bubeníkovi pokoj. Tak dlouho ho drtí a drtí a drtí, až… Mimochodem, režijní a scenáristický debut Damiena Chazella, který teď kraluje s muzikálem La La Land.

Šíleně smutná princezna (1968)

Do žebříčku zařazujeme i jeden domácí snímek. Z této pohádky z revolučního roku 1968 je cítit neskutečná energie, částečně díky době vzniku či mládí protagonistů, ale i díky geniální hudbě Jana Hammera, který ji skládal jako sedmnáctiletý!

Moulin Rouge (2001)

Teď budeme trochu kontroverzní, ale nám se pěvecký projev Ewana McGregora prostě líbil. Navíc, některé hudební „medley“ divoce poskládané z různých známých hitů jsou úplně geniální.

Video placeholde

Still Crazy (1998)

Klasická britská komedie o comebacku jedné kapely, vlastně nic světoborného, ale komici Billy Connolly a Bill Nighy dokážou vždy zpříjemnit nedělní kocovinku. A to se počítá.

Článek připravil časopis ForMEN.