Emma Thompson ve filmu Láska nebeská

Emma Thompson ve filmu Láska nebeská Zdroj: Profimedia.cz

Zvládněte to bez scén: Jak se poprat s vlastní nebo partnerovou žárlivostí?

Asi každého těší, když mu dá okolí občas najevo, že jeho druhá polovička je výhra v loterii. Ale co když začnete mít pocit, že váš partner si pozornost jiných žen užívá víc, než je vám to příjemné, a začnete se cítit ohrožená? Anebo naopak: Pokud vás partnerova žárlivost omezuje natolik, že se už ve vztahu necítíte dostatečně svobodná, co pak s tím? 

Kdo nežárlí, tak nemiluje?

Mnozí z nás podléhají mýtu, že žárlivost je projev lásky. Že kdo nežárlí, tak nemiluje. To je nesmysl. Podle psychologů bychom naopak měli na žárlivost pohlížet jako na varovný signál, který naznačuje, že v našem vztahu není něco úplně v pořádku. Žárlivost často souvisí s nízkým sebevědomím: Když nemáte dobré mínění sami o sobě, nevěříte si, nechce se vám věřit ani tomu, že by vás miloval ten druhý. Tou nejhorší cestou k získání „sebevědomí“ ve vztahu je, že se člověk začne upínat k tomu, že chce toho druhého vlastnit a neustále kontrolovat. To je cesta do pekel. Vztah dvou lidí je především o důvěře, kterou ovšem žárlivost velmi rychle zahubí.

Tip na video: Co dělat, když jste ve vztahu a objeví se někdo třetí?

Nevytvářet si domněnky

Někdy žárlíme, aniž bychom k tomu měli důvod. Týráme se barvitými představami, vymýšlíme divoké scénáře – to vše pouze na základě našich domněnek a spekulací. Tomu, co jsme schopni vykonstruovat pouze v naší mysli a jak nám to může změnit život, se věnuje Don Miguel Ruiz v knize Čtyři dohody. Radí: Nevytvářejte si žádné domněnky. Tedy nedávejte žádný prostor vašim ničím nepodloženým fabulacím. Mozek má sklony se uchylovat k unáhleným závěrům. Z nevinné události se často stane fatální příčina sváru, ze kterého není cesty zpět.

Když žárlivost ničí

Žárlivost je jedna z nejsilnějších lidských emocí a jako taková často ovlivňuje naše chování. Žádný vztah před ní není v bezpečí, objevit se může klidně i po létech fungujícího partnerství. Ale je třeba také zdůraznit, že když spolu dva lidé žijí, ještě neznamená, že nemají nárok na soukromí. Je v pořádku, když má každý nějaká svá malá tajemství, svůj intimní prostor. Pokud ho ztratíme, bude tím trpět nejen vztah, ale i naše osobnost. Na žárlivost se musíme dívat jako na emoci, která může být pro vztah destruktivní: Protože ten, který žárlí, se zmítá v zajetí svých představ a podezření. A ten, který je terčem žárlivosti, zase přichází o svobodu a možnost „volně dýchat“. V tom se dlouho žít nedá.

Ptejte se a mluvte spolu

Abyste přestali podléhat svým domněnkám, nejlepší je se v případě pochybností partnera přímo zeptat. Pokud máte delší dobu dojem, že s kolegyní řeší partner stále častěji pracovní záležitosti i mimo pracovní dobu, přestože kolegovi by třeba už telefon po šesté hodině nezvedl, pak je asi namístě nadhodit něco ve smyslu: S tou novou kolegyní jste si asi sedli dobře… Je ti sympatická, že? Partnerova reakce napoví, jestli je vaše nervozita oprávněná, nebo jestli jste vedle. V každém případě je to příležitost, abyste vysvětlili, co vás zraňuje, kvůli čemu se cítíte v ohrožení. Jako v každé patové situaci, do níž se vztah dostane, platí, že mluvit spolu je to nejlepší.

Když žijete se žárlivcem

Otevřená komunikace je zásadní i v případě, že žijete s mužem, který na vás žárlí a jehož neustálé podezírání už narušuje váš vztah. Máte právo být z toho otrávená a unavená a jeho případné argumenty, že žárlí, protože vás miluje, odmítejte. Tak to prostě není. Můžete mu navrhnout, že spolu zajdete za odborníkem, můžete to řešit vlastními silami a mluvit o tom, ale předpokladem úspěchu je, abyste s partnerovou žárlivostí nebojovala jen vy, ale aby jí chtěl čelit také on. Zkuste mu popsat, jak se cítíte, když váš podezírá a obviňuje, co vám vadí, jak to z vašeho pohledu devastuje vaši lásku… Ptejte se, jak by se na vašem místě cítil on. Snažte se při tom zůstat co nejvíc racionální, nebýt emotivní, ale být maximálně otevření. Pak máte šanci, abyste ve vztahu získali zase pevnou půdu pod nohama.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Moje psychologie 07/2021
Moje psychologie 07/2021 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie