...

... Zdroj: Profimedia.cz

Znovu single: Jak si po rozchodu vybudovat svůj nový domov?

Jak si po rozchodu nebo po rozvodu zařídit byt, aby se stal skutečným domovem a vaše citová zranění se v něm postupně uzdravovala? 

Moc dobře si vzpomínám, jak jsem se cítila, když moji rodiče někdy v polovině osmdesátých let rozdělili dětský pokoj sololitovou příčkou na dvě půlky: jednu pro mě, druhou pro mého bratra. Té nudli o necelých deseti metrech čtverečních jsem hrdě říkala „můj pokoj“ a užívala jsem si, že si ho konečně můžu zařídit a vyzdobit podle svého, alespoň v rámci tehdejších možností. Tehdy to znamenalo růžovou tapetu s kytičkami, růžové závěsy, fotku Sandokana na zdi a celou sérii neuměle zapaspartovaných vlastních kreseb.

Bylo to prostě moje království. Tady jsem přečetla všechny zásadní knihy svého života, spřádala plány, brečela, cvičila podle rádia, upletla svou první šálu, učila se k maturitě. A přesně takovým prostorem bezpečí a zároveň svobody by se měl stát váš příbytek, který si budujete jako dočasné či trvalé single útočiště po rozchodu nebo rozvodu.

Pojmenujte svou vizi

Každý rozchod má i svou světlejší stránku. Nový začátek je skvělá šance sladit svůj příbytek s tím, co doopravdy čekáte od života. Promyslete si, jak vypadá byt, o kterém sníte. Jaké emoce by se v něm měly líhnout? Co byste v něm chtěla prožívat? Co od něj chcete? Uzdravování? Svobodu? Znovuzrození své sexy stránky? Dělejte si poznámky, popište svou ideální představu. Ta se stane východiskem pro vše, co bude následovat.

Je to jenom na vás

Většinou se v životě rozhodujeme v závislosti na tom, co od nás očekávají ostatní. Tentokrát všechno záleží jenom na vás. Tak toho využijte. Kdo říká, že musíte mít v bytě klasický obývák s gaučem, když byste místo pohovky raději chtěla podložku na jógu a spoustu místa pro cvičení? Místo gauče vám postačí pár velkých barevných polštářů na podlaze. Totéž platí pro psací stůl, pokud nejraději pracujete u kuchyňského stolu. Vymyslete si svoje bydlení na míru své duši, ne představám o tom, jak má vypadat „správný“ byt.

Pelíšek pro duši

Myslete na nějaké pohodlné místo, kam se uchýlíte, když si budete chtít pobrečet, poslouchat hudbu anebo jen tak zírat před sebe. Vše, co si pořizujete, by mělo být pohodlné, příjemné na dotek. Mělo by to ve vás vzbuzovat příjemné pocity, nikoli paniku a úzkost.

Zelená květinám

Víte, že lidé, kteří zahradničí, jsou podle statistik šťastnější, zdravější a žijí déle? Nemusíte se kvůli tomu plahočit na zeleninových záhonech. Do svého příbytku si ale určitě pořiďte živé rostliny v květináčích nebo si alespoň kupujte květiny do vázy.

Myslete na krásu

Když budujeme příbytek pro rodinu, až příliš často dáváme přednost praktičnosti před vším ostatním. Nábytek i doplňky si vybíráme tak, aby byly nerozbitné, omyvatelné, bezpečné pro děti a vydržely po desetiletí. Tentokrát můžete dát přednost tomu, co se vám doopravdy líbí. A navíc máte příležitost radikálně změnit styl. Pokud váš dosavadní byt byl tradiční, můžete uvažovat třeba o bohémském či etnickém stylu.

Pokud jste doposud žila v domově plném béžové a světle šedé, troufněte si na syté barvy. A když jste se dusila v bytě přecpaném starým zděděným nábytkem, je načase dopřát si prostor, ve kterém budete volně dýchat. V každém případě si vytvořte místo, které bude odrážet to, kým jste, i kým byste se chtěla stát. Prostor, který vám pomůže rozkvést a načít úplně novou a hezčí životní kapitolu.

Článek vyšel v prosincovém čísle časopisu Moje psychologie. Aktuálně je na stáncích únorové vydání se Světlanou Witowskou na titulce. Objednat si ho můžete i přes iKiosek.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie