.

. Zdroj: iStock.com

Zahoďte masky a buďte svá. Přinese vám to štěstí, úspěch i nového partnera

Před rodiči hodná holka, v práci tvrdá a nekompromisní, s partnerem romantická duše a pro okolí super žena, co všechno zvládne. Ale která z nich opravdu jste? Která je ta, kterou znáte jen vy sama? Není čas ji ukázat?

Ano, náš život je utvářen mnoha rolemi, které hrajeme. Jen si to spočítejte. Sestra, dcera, kolegyně, kamarádka, sousedka, běžkyně, blogerka, partnerka… a mnohem víc, a vždy se od nás něco očekává. V rámci zdárného plnění nasadíme denně masku. „Většina lidí si nasazování masky neuvědomuje. Je jednoduše nalepená na sociální roli, kterou právě hrajeme. Maska nám pomáhá dosahovat uznání či úspěchu v tom smyslu, který jsme se naučili v procesu budování té které role. Život začíná komplikovat v době, kdy z původní sociální role vyrosteme a maska nás stahuje do stále stejného vzorce chování a interakcí, které už nás ale nenaplňují, nejsou opravdové a nepřináší naplnění,“ vysvětluje Mirka Papajiková, lektorka tance a osobnostního rozvoje.

Hodný holky jdou do nebe, nebo ne?

Někdy masky využíváme cíleně, protože víme, že s ní můžeme něčeho dosáhnout jako přemilá, hodná, lehce naivní holka, která získá veškeré mužské kolegy v práci, obdiv a projekty. Nebo opak, kdy musíme být tvrdými šéfkami, bez emocí a pláče. A my ženy, jak doplňuje osobní koučka Mirka Papajiková, jsme k nasazování masek mnohem náchylnější: „Nejčastěji jsme to asi stále ještě "hodné holky", "super svůdné sexy milenky", "holky, co mají pro vše pochopení" a v poslední době se stále více žen snaží udržet masku "super ženy, která zvládá vše na všech úrovních (a sociálních sítích)" a pak je tu ještě maska spirituální, “za všech okolností nad věcí, krásné bohyně cvičící jógu a odmítající maso". Poznáváte se v některé? Možná je na čase zjistit, proč ji nasazujete a jestli vám víc neškodí, než prospívá.

Být super ženou je děsně cool, ale často to hraničí s pocity totálního vyčerpání a depresemi. A občas nám také to nasazování masky zkomplikuje navázání vztahu. Děláme ze sebe někoho jiného, než jsme, a proto i k sobě přitahujeme nevhodné partnery. „Masky nám většinou neumožňují sdílet to, co skutečně cítíme, přiznat chybu, omluvit se nebo odpustit, což jsou jedny ze základních stavebních kamenů partnerského vztahu. Dříve nebo později zjistíme, že buď můžeme mít masku, nebo vztah, anebo vztah dvou masek, které se ale nemají šanci skutečně potkat," říká Mirka Papajiková, která je také spolulektorka a vedoucí Zážitkové seznamky Titali.

Jak z toho ven?

Možná to bude trochu bolet, něco ztratíte, ale pro váš život to bude jednoznačně přínosem. Pracujete se samými volnomyšlenkáři, a proto abyste zapadla, se i tak chováte, jenže uvnitř toužíte po plánech, termínech, systémech a chaos vás ubíjí? Jenže přiznat pravdu je těžké. Jak se na vás budou dívat? Nemusíte všechny masky sejmout, některé a v některých situacích si můžete ponechat. Ukázat světu celý svůj vnitřní systém prožívání není dobrý nápad. Ale druhý extrém, být schovaný za maskou neustále, je také velmi škodlivý.

Maska nám může pomoci zachovat si tvář ve složitějších situacích, například když je potřeba udělat nepopulární rozhodnutí nebo když na nás někdo slovně útočí. Maskou se můžeme odvolávat ke své funkci, postavení, společenskému statusu. Avšak dlouhodobé skrývání se za někoho, kým nejsme, je pro náš život nežádoucí.

Zkuste vaše masky odhazovat pozvolna. Jste-li mezi blízkými, učte se být sama sebou. Začněte se víc zajímat o sebe a souvislosti, uvědomovat si, co vám skutečně dělá dobře a co ne, a začněte se pokoušet vyjadřovat to, co uvnitř skutečně cítíte. Můžete vyzkoušet i různé pohybové nebo prožitkové semináře propojené se sdílením, kde si člověk může vytrénovat sebereflexi, která je pro schopnost sundat masku klíčová. Bez sebereflexe se totiž často nedozvíte, že nějakou masku máte.

S chutí si oblékněte na maškarní bál masku člověka, kterým nejste, užijte si být na chvíli někým jiným, ale pak se zase vraťte k sobě samé a ukažte se světu. Nebojte, on vás přijme a vy si ho konečně začnete užívat.