Síla komplimentu

Síla komplimentu Zdroj: istock.com

Umíte přijímat komplimenty? A co teprve je říkat? Naučte se obojí

Jeden malý kompliment a celý den je prostě báječný. Jak dokáže někdo cizí způsobit tolik radosti a jen jednou větou? Tohle je síla komplimentů. Stalo se vám něco podobného? Slýcháte často komplimenty? 

Kráčím ulicí ponořená do svých myšlenek, co dnes musím stihnout, co uvařit k večeři,… „Máte krásné lodičky, slečno,“ zaslechnu od ženy, která mě míjí při výstupu z metra. „Jee, děkuji,“ vypadne ze mě, ani nevím jak. Tok mých myšlenek je absolutně přerušen. V prosklené vitríně obchodu se na sebe dívám do zrcadla a vnímám úsměv na tváři, který mě celou rozzáří. Síla komplimentu působí.

Komplimenty lámou ledy

Není jednoduššího způsobu, jak se seznámit a poznat nové lidi, než složit někomu pochvalu. Sdělit někomu něco hezkého, když ho vlastně ani neznáme, chce odvahu a pozitivní myšlení. Kompliment cizímu člověku je skvělý způsob, jak otevřít konverzaci a najít nové přátele, překlenujete tím totiž propast mezi cizincem a přítelem a ukazujete, že jste otevřený člověk.

Nesoustřeďme se však jen na chválu cizích lidí. Chvála je důležitou součástí vztahů, které už máte. Když říkáte hezké věci svým přátelům, zlepšujete tím vztahy, posilujete dobré klima v rodině, na pracovišti, zkrátka všude. Jak uvádí Věra Capponi ve své knize Asertivně do života, bylo prokázáno, že pochvala zlepšuje výkon i zájem o činnost.

V čem tkví síla komplimentu?

Dělá šťastnější. Vás i druhé. Je to skvělý pocit dát kompliment, ale musí jít z vás. Máte-li pocit, že si někdo zaslouží kompliment, je vám hezky, když ho říkáte, potěší a vy se stáváte šťastnější. U účelového komplimentu nic podobného nezažijete, protože skutečný kompliment zahrnuje schopnost všímat si dobra u jiných lidí. Když se nad tím tak zamyslím, opravdu, čím víc pozitivní radosti dávám, tím víc jsem šťastnější, a to je skvělé. A co vy? Silnější pozitivní myšlenky totiž znamenají více štěstí pro vás.

Prostě jen děkuji

Pro mnoho lidí je těžké kompliment přijmout. Hledají v tom víc. „Ten určitě něco chce. To nebude jen tak.“ Většinou vás opravdu lidé chtějí jen potěšit a reagují na vaše úsilí, schopnosti, vzhled…

Jak reagovat? Postačí kompliment přijmout s poděkováním a své příjemné pocity pojmenovat. Slovo "děkuji" má svou sílu. Nebojte se i očního kontaktu a potvrďte díky pohledem očí. Často se však stává, že jsme komplimentem zaskočeni. Cítíme se nejistí. Někdy pak ve své nejistotě kompliment místo přijetí spíše shodíme či bagatelizujeme. Prozrazujeme tím svou nejistotu, která se navenek může projevit i jako agrese. Riskujeme tím, že už žádný kompliment příště neuslyšíme. V tuto chvíli doporučuje psycholožka Ludmila Dušková své pocity pojmenovat nahlas. „To jsi mě překvapil, jsem zaskočena, nevím co říci…“

Za to, zda komplimenty umíte skládat či je přijímat, může zejména vaše výchova v rodině a ve škole. Opět naše dětství. Ale všemu se dá naučit. Zaměřte svou mysl pozitivně, vnímejte to hezké na lidech i v nich a vše půjde samo.

Rádi komplimenty dáváte nebo s nimi chcete začít? Máme pro vás 8 charakteristik účinných komplimentů.

1. Buďte originální.

2. Buďte konkrétní.

3. Buďte jedineční.

4. Pochvalte něčí úsilí.

5. Nebuďte dvojsmyslní.

6. Nečekejte na ten správný okamžik.

7. Nechte pauzu pro efekt.

8. Nečekejte, že dostanete kompliment na oplátku.