.

. Zdroj: archiv firem

...
.
.
.
.
10
Fotogalerie

Tipy na letní čtení. Co doporučují ženy kolem nás?

Během léta toho zvládnete přečíst dvojnásob, a když dojdou nápady co číst, obracíte se na své přátele a chcete nějaký tip. I já jsem oslovila své kamarádky a zeptala se jich, co právě čtou. Jejich volba může být inspirací i pro vás. Někdy si zafilozofujete, jindy prožijete silnou lásku, vzděláte se a prožijete nevšední příběhy.

Meda Mládková – Můj úžasný život – Ondřej Kundra

Meda Mládková - Můj úžasný život, Kundra Ondřej, Dobré knihy.cz. 190 Kč
Meda Mládková - Můj úžasný život, Kundra Ondřej, Dobré knihy.cz. 190 Kč | Zdroj: archiv firem

Letos slaví tahle nesmírně činorodá žena 100. narozeniny a věřte, že toho prožila opravdu hodně. Životní osud Medy Mládkové se naprosto vymyká malým českým dějinám. Odehrává se v pěti zemích a na dvou kontinentech, na geografické ose Zákupy–Ženeva–Paříž–Washington–Praha. Začíná v rodině despotického otce, pivovarského sládka, a vrcholí v pozici uznávané sběratelky a mecenášky umění, která pomohla světu objevit jednoho z prvních abstraktních malířů, Františka Kupku. Celý život si šla umanutě a odvážně za svým. Když utíkala před Hitlerem a později před komunisty, když dobývala srdce svého budoucího muže. Po Listopadu se pak vrátila do vlasti a věnovala svou sbírku české společnosti. Získala a zrekonstruovala pro ni i výstavní prostor – pražské Sovovy mlýny, které se tak proměnily v Museum Kampa. Symbol jejího celoživotního díla.

Amerikána – Chimamanda Ngozi Adichieová

.
. | Zdroj: archiv firem

Silný příběh o lásce, který řeší otázky rasové diskriminace, imigrace a identity. Ifemelu a Obinze, dva mladí lidé z Lagosu, se do sebe zamilují. Jejich vlast Nigérie trpí pod nadvládou vojenské diktatury a každý, kdo může, se snaží uprchnout. Sebejistá Ifemelu se vydává do Ameriky, kde zakouší porážky i vítězství, nachází a ztrácí další lásky, to vše pod tlakem něčeho, nad čím doma nikdy nepřemýšlela — rasové otázky. Obinze, kterého Amerika, ovlivněná útoky jedenáctého září, nepřijme, se pouští do nebezpečného, ilegálního života v Londýně. O třináct let později je Obinze bohatý muž v čerstvě demokratické Nigérii a Ifemelu úspěšná blogerka. Najdou po tolika letech a změnách odvahu znovu se setkat tváří v tvář?

Slepá mapa – Alena Mornštajnová

.
. | Zdroj: archiv firem

Anna, Alžběta, Anežka. Tři ženy, tři generace, jedna rodina a mnoho životních zvratů, traumat a tajemství. Příběh začíná před první světovou válkou, kdy Anna, vypravěččina babička, odjíždí přes odpor svých rodičů s vyvoleným Antonínem do pohraničního městečka na severu Čech. Jako by počáteční písmeno jejich jmen vyjadřovalo naději, že právě tady spolu mohou začít nový život. Jméno však současně symbolizuje i to, co si vybrat nemůžeme, co je nám dáno jako rodinné dědictví, které si přese všechno odhodlání ke změně vždy neseme s sebou. Anebo také osud, na jehož zkoušky máme jen pramalý vliv. Nový začátek se tak záhy mění v boj o přežití, když je Antonín na frontě raněn a u Anny propuká tuberkulóza. O čtvrt století později pak čeká jiný nový začátek i jejich dceru Alžbětu, která musí prchat před německou armádou zabírající pohraničí, a po dalším půlstoletí změní dramatický zásah osudu — tentokrát v podobě důstojníka StB — i život vypravěčky příběhu Anežky.

Lucie Šilhová – Beru to na sebe

...
... | Zdroj: archív firem

Jsem hezká, ale ne Barbie, jsem chytrá, ale ne intelektuálka, jsem vtipná, ale ne za každou cenu. Takovou ženu by chtěl každý muž. Než však k této dokonalosti žena dozraje, stihnou se jí zpravidla kromě obzorů rozšířit i boky a kromě životních zkušeností prohloubit vrásky. Tak co je vlastně nejdůležitější? Přece nadhled, humor a zážitky. A o tom tahle knížka je. Potkáte se v ní s ženou bez make-upu, bez iluzí, bez krajek. Zato opravdovou a především velmi, velmi důvtipnou.

Pod skleněným zvonem – Sylvia Plathová

.
. | Zdroj: archiv firem

Jediný román této kultovní americké básnířky vznikl v roce 1962 a vyšel pod pseudonymem Victoria Lucas v lednu 1963, pouhý měsíc před dobrovolnou smrtí autorky. Kniha se dnes počítá k americké klasice a bývá stavěna především do sousedství Salingerovy přelomové prózy „Kdo chytá v žitě“. Dospívající vypravěčka Esther vstupuje do „velkého světa“, který jí ale zůstává cizí a přiměje ji až k rozhodnutí odejít ze života, realizovanému v sérii nezdařilých pokusů. Jedinečnost románu tkví v tom, jak proti sobě – či spíše vedle sebe – staví život a smrt, konformitu a sebedestruktivitu, „zdravý rozum“ a údajnou choromyslnost.

Láska v době globálních klimatických změn – Josef Pánek

.
. | Zdroj: archiv firem

V životě jste nebyli v Indii, představte si to. Teď se ocitnete v indickém Bangalore, uprostřed kraválu, smradu, vřavy dopravy a lidí a nemáte proti tomu obranu. Jste v bezpečí hotelu a konferenčního centra, a přesto jste vyděšenej jak malej králík. Odvážíte se ven a dojdete do slumu. V nepřehledném davu žen v sárí uvidíte indickou dívku v obyčejném triku a džínách. Vyfotíte si ji, protože je to jediné, co vás neleká. Ona si toho všimne a řekne vám plynnou angličtinou, ať její fotku okamžitě smažete. Pokrčíte rameny, vyhovíte jí a hodíte celou příhodu za hlavu.

Novela Láska v době globálních klimatických změn vypráví o globální vesnici zvané Země, ilogičnosti rasismu i nevyzpytatelných cestách srdce, a hlavně o tom, jak se všichni bojíme změn, zatímco ta největší z nich se odehrává kolem nás a nad našimi hlavami.

Product leadership – Richard Banfield

Product Leadership, R. Banfield, M. Eriksson, 909 Kč, Megaknihy
Product Leadership, R. Banfield, M. Eriksson, 909 Kč, Megaknihy | Zdroj: archiv firem

Tato podrobná kniha představuje rozhovory s téměř 100 předních produktových manažerů z celého světa. Autoři Richard Banfield, Martin Eriksson a Nate Walkingshaw čerpají z desetiletí zkušeností s návrhem a vývojem produktů, aby zachytili přístupy, styly, postřehy a techniky úspěšných produktových manažerů.

Jediný příběh – Julian Barnes

.
. | Zdroj: archiv firem

Nový Barnesův román je příběhem lásky mladého studenta a stárnoucí ženy se všemi důsledky, které přináší životům obou protagonistů. Stejně jako většina autorových románů je rozdělen do tří chronologicky následných částí, v nichž dochází k postupnému odhalování a prohlubování pohledu na osudový vztah. Milostný román na pozadí „drobného obrazu“ britské společnosti 60. let včetně jejích zakořeněných klišé a prudérnosti.

Lucie Kolaříková – Učebnice sebelásky

.
. | Zdroj: archiv firem

Je určena pro všechny, kdo chtějí sebelásku pochopit, zbavit se předsudků a naučit se ji v životě prakticky používat. Je také pro ty, kteří svým působením ovlivňují sebevědomí, sebelásku a sebeúctu druhých – rodiče, učitelé, lektoři, koučové, manažeři a mentoři. Kniha nabízí mnoho logických argumentů a praktických příkladů pro přijetí sebe sama jako základu pro skutečně kvalitní život. Obsahuje mnoho příkladů ze života obyčejných lidí i známých osobností, 15 praktických cvičení a 10 meditací k rozvoji sebelásky v běžném životě a mnohem víc.