Znají cenu přátelství

Znají cenu přátelství Zdroj: istock.com

Šťastná manželství mají základ v přátelství. Vylaďte se na sebe

Mnoho lidí si myslí, že šťastný vztah potřebuje spoustu romantiky, oslavy každého výročí a když se zapomene, je to neodpustitelný hřích. Drobné každodenní projevy lásky pak pokládají za málo vášnivé. Budete se divit, ale i tady znamená méně více. Zapomeňte na šíleně drahé večeře a raději si užívejte maličkosti.

Mám kamarádku s luxusní svatbou, briliantovým prstenem, oslavou výročí jedině v zámeckých pokojích a s podanou žádostí o rozvod. Okázalostí a krásou se u nich nešetřilo, ale když Romana chtěla jet společně na brusle, Štěpán neměl čas, nikdy. V restauraci zásadně objednával červené, i když věděl, že Romča raději suché bílé. Ale byly v supermoderní restauraci a to je nejvíc. Kde kdo by řekl, ti se mají, ti jsou určitě šťastní, jenže když by se podíval z blízka, poznal by, že jeden druhého moc neznají. Ví doopravdy Štěpán, jaké pije Romča víno? Ví, co má ráda? A ona o něm?

Plusy převažují nad minusy

Šťastná manželství jsou založena na hlubokém přátelství, které je provázeno vzájemným respektem a potěšením ze společnosti partnera. „Takoví manželé si bývají velmi blízcí, vědí, co ten druhý má a nemá rád, znají vzájemně své slabé stránky, touhy a sny. Chovají jeden druhého v trvalé úctě a svou náklonnost si projevují nejen velkými gesty, ale i každodenními maličkostmi,“ říká profesor psychologie John M. Gottman, autor bestselleru Sedm principů spokojeného manželství. Přátelství dle něj vyživuje plameny lásky, protože nabízí nejlepší ochranu před nevraživostí vůči partnerovi. To znamená, že pozitivní smýšlení o sobě navzájem a o svém manželství převažuje nad negativními pocity. A proto, aby takový pár něco vyvedlo z rovnováhy, je zapotřebí velice významného konfliktu.

Vím, co máš rád

Víte, že váš drahý miluje na těstovinách rajčatovou omáčku, vy byste raději z vašeho oblíbeného parmezánu, ale chcete mu udělat radost, a tak v hrnci necháváte probublávat několik rajčatových jablíček. On naopak ví, že máte čtvrteční sedánky s kamarádkou, a tak, i když by na ten hokejový zápas rád, zůstává doma a hlídá psa. Připadá vám to všední a neromantické? Pro šťastné manželství v žádném případě. Trochu nadneseně, rajčatová omáčka dokáže víc než nové tolik blyštící náušnice. Užívejte si každodenních malých radostí, kterými si navzájem prokazujete úctu a radost z toho, že vedle vás váš drahý je. Zavolejte partnerovi před důležitou schůzkou a podpořte ho, stejně tak jako on vám dodá ráno sílu před neoblíbenou návštěvou zubaře krásně vonící kávou.

Tvoříte si tak velkou a širokou základnu pozitivních emocí ve vztahu a lépe se připravíte na konflikty, které nebudou přicházet tak často. Protože se budete znát. „Většina manželství začíná s velmi vysokým pozitivním nastavením a partneři si jen stěží dokáží představit, že by se jejich manželství mohlo rozpadnout. Až příliš často toto čarovné rozpoložení rychle pomine. Přátelství se vytrácí, více a více přichází vztek a podrážděnost a věty pronesené neutrálním tónem začínáte vnímat jako útok,“ vysvětluje John Gottman, který dlouhodobě sledoval stovky manželských párů. Negativních citů přibývá a není-li základna pozitivních citů dost velká či se průběžně neobohacuje, vítězí negace. I nevinná věta jako „Neměla bys zapínat tu mikrovlnku, když v není jídlo“ ve vás může probudit pocit útoku a reagujete něco ve smyslu „Neříkej mi, co mám dělat. Manuály tu čtu stejně jenom já…“ a bitva začíná.

Stavte funkční dům

Pozitivní pocity, které převažují u spokojených párů, vycházejí právě z jejich přátelství, pomáhají vzájemnému porozumění na hlubší emocionální úrovni. Čím jsou partneři zdatnější v jeho dosahování, tím jsou na sebe více vyladění a staví si patro po patru funkční dům. Rozhlédněte se ve svém okolí a podívejte se na páry, které jsou šťastné už nějakou tu řádku let. Jak se k sobě chovají? On jí přidrží dveře a s úctou ji, na hříšně vysokých podpatcích, které tak miluje, doprovází ke stolu v jeho oblíbené burger restauraci. Ona by si raději dala saláty, ale ví, že on bude mít radost.

Takže svatbou to začíná a pak to chce hodně každodenní práce, aby vám nezůstaly oči pro pláč. A vy, co už v manželství nějaký ten pátek jste, nezapomeňte svou pozitivní vztahovou základnu pěkně rozšiřovat.

Plánujete svatbu? Zajímají vás nejnovější svatební trendy z přehlídek, tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice, chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!