Video placeholde

Starší ženy nechodí k lékaři. Zeptejte se maminky, jak se chrání proti rakovině

Jedna stejně jako druhá jsou pro vás nejdůležitější ženy života. Od obou se učíte, obě vám dávají veškerou lásku a pro obě byste udělala cokoliv, aby byly zdravé. Svou dceru určitě kontrolujete, zda chodí na pravidelné prohlídky ke gynekologovi. Bavila jste se o tom ale někdy se svojí maminkou? Podle výzkumů totiž mnohé ženy po menopauze zcela přestanou chodit na preventivní prohlídky, a jsou tak mnohem více ohroženy rakovinou děložního čípku. Zeptejte se tedy i své maminky, jak je na tom!

Přibližně 1000 českých žen ročně slyší od lékaře diagnózu: rakovina děložního čípku. Celosvětově se jedná o čtvrté nejrozšířenější nádorové onemocnění u žen. Odborníci napříč medicínským spektrem se shodují: Čím dříve se na onemocnění přijde, tím větší naděje je na vyléčení. Zcela zásadní roli v ochraně ženského zdraví hraje tedy prevence. A zatímco mladé ženy jsou v tomto směru poměrně odpovědné, u starší generace to tak není.

Včasné prohlídky dokáží zachránit život

Z řady výzkumů vyplývá, že dnešní ženy, jejichž věk se pohybuje okolo dvaceti a třiceti let, se o své zdraví velmi zajímají a prevenci nepodceňují. Informovanost týkající se očkování mladých dívek, které se doporučuje před zahájením sexuálního života, je vysoká a maminky dnes své dcery nechávají očkovat. V této oblasti jsou lékaři spokojení. Avšak zeptejte se své maminky nebo i babičky, zda chodí pravidelně ke gynekologovi. Odpovědi se budou lišit, ale z většiny úst uslyšíte: „Vždyť já už tolik nemusím, jsem po přechodu, po operaci, v mých letech, co bych u gynekologa dělala?“ Bránila se rakovině, mami!

Preventivní prohlídky jsou důležité u všech nádorových onemocnění, ale v případě rakoviny děložního čípku je prevence dokonce nutností, protože v počátečních stádiích onemocnění nemusí pacientka pociťovat žádné příznaky. „Děložní hrdlo je snadno přístupné při gynekologickém vyšetření a časně objevené přednádorové stavy lze úspěšně vyléčit,” popisuje prof. MUDr. David Cibula, CSc., vedoucí Onkogynekologického centra VFN v Praze. V České republice se úmrtnost žen na rakovinu děložního čípku snižuje, ale je ještě stále vysoká. Dnes umírá zhruba 140 žen za rok. „A to proto," jak říká MUDr. Cibula, „že ženy chodí pozdě. Pravidelné kontroly u mladých dívek jsou časté díky hormonální antikoncepci, pro kterou si ke svému gynekologovi chodí. Tam je to v pořádku. Ale pravidelnost prohlídek u žen starších 45 let ubývá a u žen starších 60 let, tam je jich ještě méně. V tom vidíme hlavní oblast, na které je potřeba zapracovat.“

Čísla mluví za vše

Téměř všechny nádory děložního čípku jsou způsobeny přetrvávající infekcí lidským papilomavirem (HPV). Až 80 % žen se během svého života s touto infekcí setká, ale ve většině případů se jejich tělo ubrání samo. Žena začíná být v ohrožení, pokud infekce přetrvává. Proto je tak důležité odhalit ji včas. Běžně užívané cytologické vyšetření rozliší pouze přítomnost změněných buněk. Až 30 % žen s infekcí HPV má výsledek cytologického vyšetření negativní. „Běžně užívané cytologické vyšetření odhalí pouze přítomnost změněných buněk. K odhalení viru HPV je potřeba provést HPV DNA test, který spolehlivě odhalí přítomnost všech typů HPV včetně vysoce rizikových,“ uvádí prof. MUDr. David Cibula, CSc. Co se při příští gynekologické prohlídce na tento test svého lékaře zeptat?

O rakovině prsu se mluví, pojďme mluvit i o rakovině děložního čípku

O rakovině prsu je slyšet dost a má to své pozitivní výsledky. Pochodujeme, kupujeme si růžová trička a pravidelné prohlídky se pevně zapsaly do našich diářů. Lékaři zabývající se léčbou rakoviny děložního čípku si toho všímají, a proto vznikla iniciativa Ride4Women, jež zaštiťuje cyklojízdu lékařů Evropou se zastávkami v jednotlivých metropolích, při kterých jsou odborníci k dispozici médiím a veřejnosti pro diskusi o prevenci a léčbě zákeřné rakoviny děložního čípku. Letos poprvé se peloton Ride4Women zastavil i v Praze.

Video placeholde

Mezinárodní peloton Ride4Women tvoří lékaři a zdravotníci z celé Evropy. Jejich společná jízda začala 3. července v Oslu, přičemž trasa vedla vůbec poprvé také do Prahy, kterou peleton projel 14. července za doprovodu dalších českých lékařů. 1620 km měli v nohách v cílové rovince 16. července ve Vídni, kdy jejich cyklo cesta skončila, ale ta lékařská, informační je ještě během na dlouhou trať. Ale chtějí vytrvat. Vždyť jde o zdraví.