Šílená matka píše pravidelný sloupek o životě s dítětem školou povinným.

Šílená matka píše pravidelný sloupek o životě s dítětem školou povinným. Zdroj: Šílená matka

Šílená matka: Novoroční předsevzetí vydrží jen mimozemšťani

Opět nastává to smutné období v roce, kdy je věta „kdybychom se neviděli, tak šťastnej a veselej!“ ještě méně vtipná než třeba v červnu. A to je co říct. Blíží se silvestr, konec roku, a s ním rok nový, který otevírá mnoho možností pro plnění nejrůznějších cílů. Jak to s předsevzetími má Šílená matka?

Kdyby se měl silvestr každý rok slavit v jeden konkrétní den v týdnu, byla by to rozhodně neděle, která to přehnala se steroidy a vysadila antidepresiva. Nevím, jak to máte vy, ale mně přišly silvestrovské oslavy vždycky dost hořkosladké. I když se člověk zlískal pro jistotu už v devět ráno, stejně na něj dříve či později dopadla tíha celé události. Hodnocení uplynulého roku, sebe sama, vzpomínky a strach i nadšení z něčeho nového, neznámého. Někdo se směje, jiný brečí, někdo zvládne obojí.

TIP NA VIDEO: Nejznámější novoroční tradice

Video placeholde

Pokud by byl silvestr nedělí, Nový rok by pak nemohl být ničím jiným než pondělím. A s novým rokem se tradičně vážou i nejrůznější předsevzetí. Ano, hubnout, chodit do posilovny, seknout s pitím nebo kouřením musíte zásadně až od pondělí, respektive od Nového roku, jinak to ne-fun-gu-je!

Asi každý z nás si někdy dal nějaké to předsevzetí. A jak jsme dopadli? Nepopírám, že jsou mezi námi mimozemšťani, kteří některý z uplynulých Nových roků opravdu vzali jako odrazový můstek a v následujících měsících do puntíku splnili, co si dali za cíl. A mezitím my, obyčejní smrtelníci, už 5. ledna tajně kouříme cestou z práce a cpeme si pak do pusy balík žvýkaček, jako by nám bylo zase třináct. Vymlouváme se na chybějící nebo nevyhovující sportovní oblečení, postavení hvězd a zablokovaná záda, protože se do té posilovny příšerně stydíme i jen vstoupit, natož oslovit obsluhu, která jako by právě seskočila z obálky Světa kulturistiky. Na běhání je zase moc velká zima, to dá rozum.

Něco vám prozradím: pokud se chystáte začít hýbat, jíst jen ranní rosu, víc spát nebo číst (oboje zároveň samozřejmě nelze) jen proto, že je za pár dní Nový rok, je to předem odsouzené k neúspěchu. Asi všichni tak nějak tušíme, že abychom v našem životě něco změnili, nepotřebujeme k tomu ani pondělí, ani první den nového roku. Stejně tak nemá smysl něco měnit jen proto, že máte pocit, že byste měli nebo to po vás chce někdo jiný.

Když už se do něčeho takového chcete vrhnout, tak jedině pro sebe. Možná ještě kvůli vašemu lékaři, to jedině. Dejte si cíl, který jste schopni splnit a něco pro něj obětovat. A hlavně – nikdo neříká, že musí nutně jít jen o hmatatelné věci. Ono slíbit sám sobě, že se zkusím mít víc rád nebo si dopřeju víc odpočinku bez výčitek, dá kolikrát mnohem víc práce než přijít na to, jak se na tom zatraceném posilovacím stroji přidává zátěž.