Tohle je nejvíc, pro nás všechny

Tohle je nejvíc, pro nás všechny Zdroj: iStock.com

Síla chvály a pohlazení. Proč je dotyk ve vztahu tak důležitý

Jemné pohlazení po tváři, pusa do vlasů nebo se vzít za ruku, když jdete po ulici. V době zamilovanosti toho máte až až, ale pak se to někam vytratilo. Pusa na pozdrav se stává výjimkou a veškeré doteky se smrskly na ty intimní pod zhasnutou lampičkou v ložnici. A slova chvály a uznání, vaše psychické pohlazení, kde jsou?

Eric Berne, americký lékař a psychiatr, autor transakční analýzy a slavné knihy Jak si lidé hrají, kdysi pronesl zajímavou větu, která mi ještě z dob studií utkvěla v hlavě, a tak nějak se snažím dle ní řídit i neřídit. Řekl, že když člověka nikdo nehladí, začne mu vysychat mícha a později k tomu někdo dodal, že i psýcha. V jednom rozhovoru ho s tou samou větou citoval i náš zkušený český psychoterapeut Dr. Radkin Honzák, který doplnil, že pohlazení potřebuje člověk i několikrát denně. Takže o potřebě fyzické dotykové lásky a jejím vlivu na zdraví a psychiku člověka není pochyb. Samozřejmě mluvíme o fyzickém kontaktu, ale zde je na místě zmínit i psychické pohlazení ve formě pochvaly a uznání, které je také dotykem, na duši. „Když lidé nemají lásku a dotek ve svém životě, může to mít za následek tělesné sebepoškozování, poruchy příjmu potravy nebo seberealizace,“ doplňuje vyjádření o vlivu doteku doktorka a psychoterapeutka Sharon K. Farber Ph.D. Jestliže se vám doteky ze života vytrácejí, je potřeba je tam šupem navrátit.

Pusu nebo like

Když jsme dětmi, máme dotyků spoustu, a to platí, i když děti pak sami máme. Hlazení a pusinkování dítěte je krásné a nabíjející, když už nám to může oplatit, ještě lepší. Stejně tak, kdo má psího mazlíčka, o doteky nemá nouzi, ale i tak mu může dotyk chybět, právě od partnera. Každý člověk je nastavený jinak, někdo je vřelý typ, jiný spíš chladnějšího ražení, proto je potřeba si v každém vztahu svůj dotykový čas a prostor vymezit. A aby toho nebylo málo, míchají se nám do dotyků i sociální sítě, které je absolutně ignorují. Možná, že vaše kamarádka ocení sáhodlouhou on-line konverzaci, kdy ji uklidňujete po rozchodu s přítelem, ale víte, co by dokázalo jedno objetí kolem ramen?

Takže možná na začátku textu jste vnímala Berneho výrok jako nadsázku, ale tou je jen do jisté míry, neboť opravdu, dle neurologického výzkumu, když nemá retikulární aktivační systém mozkového kmene dostatek podnětů, začne se u člověka projevovat apatie, následně nedostatečná výživa nervových buněk a jejich degenerativní změny, v krajním případě i smrt. A to nikdo z nás svému mozku ani tělu udělat nechce.

Velíme návratu dotýkání

Děti dotykovou lásku přijímají bez problémů a čím více se jim jí dostane, tím lépe. S dospíváním přichází ostych a fyzického kontaktu ubývá. Ale zabydlení se ve vztahu a prožívání intimity nás k dotykům zase navrací a oxytocin, hormon lásky, si pravidelně dávkujeme. Proto nešetřete v prostředí rodiny doteky ani chválou a uznáním, zlepšíte si tím zdraví, budete mít bystřejší mozek, a hlavně se budete cítit v pohodě. Jen si vybavte pocit, když vás někdo pochválí, partner políbí, dítě pohladí a dá tisíce pusinek, ten nával energie a pocitu, že všechno zvládnete, je neskutečný. A když ostatní v rodině uvidí, jak se chováte, určitě se přidají. Ne nadarmo se říká, příklady táhnou. Jste-li s tím dotýkáním trochu na štíru, není nic jednoduššího než začít s tréninkem. Stanovte si časový plán, např. 2 týdny, kdy to budete zkoušet na svém okolí. Uvidíte, že tento návyk se vám brzy zautomatizuje, pozitivní dopad je totiž velký, a navíc je takové chování i nakažlivé.

Dotyk je také klíčovým faktorem pro trvalý vztah. Jak uvádí manželská vědecká dvojice dr. Charles & Dr. Elizabeth Schmitz: „Dotýkáte-li se někoho, koho milujete, dáváte najevo vděk za jeho přítomnost a sdělujete mu vaši touhu po něm. Ukazujete mu jeho důležitost. To je důvod, proč se dotýkání mezi našimi nejúspěšnějšími manželskými páry děje tak často." Dokonce oba poznamenali, že dotyk převyšuje sex v charakteristikách úspěšného manželství, zvyšuje se intimita a spokojenost ve vztahu.

Tipy pro intimní refresh

Vždy musí být oba dva lidé spokojeni a musí se jim to líbit. Pokud máte pochybnosti o jejich preferencích, prostě se zeptejte! Začít můžete dle Dr. Elizabeth Smitz právě takto.

Objetí či polibek, když se váš partner vrátí domů. Když se lehce hádáte, jednoduše si sedněte proti sobě a přidejte nějaký fyzický kontakt (dotkněte se rukou nebo se za ně držte), abyste pomohli spojit se a případně rozptýlit situaci. Během větší hádky s doteky šetřete, nechte si to, až budete klidnější. Položte hlavu na rameno. Flirtujte spolu. Jemné pohlazení vlasů, ramen, doteky laskavosti a poděkování, poplácání po zádech, vše jsou to snadné a zábavné způsoby, jak vytvořit větší intimitu. Věnujte společný čas mluvení o dotecích, řekněte si, co se vám líbí a co ne. Někteří muži nechtějí doteky na veřejnosti, zejména v práci či před přáteli, tak to respektujte a ponechte si je na domácí prostředí. Někomu naopak doteky mezi lidmi chybí, zejména ženy ocení, když je partner klidně na veřejnosti pohladí po vlasech, dá jim letmý polibek. Mluvte o tom, jak se k sobě chovají například vaši přátelé, kteří se dotýkají anebo ne.

Mluvte a dotýkejte se, váš vztah, zdraví a život budou v té nejlepší formě.