Jen se dívej a obdivuj. Potřebuji to

Jen se dívej a obdivuj. Potřebuji to Zdroj: istock.com

Proč potřebujeme být neustále lepší, obdivované a uznávané?

Váš život vypadá a je krásný. Máte spokojený vztah, práce vás baví ani to, jak vypadáte, není k zahození. Můžete jásat a rozdávat úsměvy na všechny strany, protože se máte. Jenže místo toho vám v hlavě neustále zní jedno: „Já chci být lepší!“ Chcete být v o čích ostatních ta dokonalá, krásná a chytrá, bez jediné chybičky. Proč?

Ať ve svém životě uděláte cokoliv, očekáváte uznání, obdiv. Chcete, aby k vám lidé vzhlíželi a říkali „Hmmm, ta je fakt dobrá.“ Aby v práci nešetřili uznáním, měla jste nehynoucí obdiv kamarádek a vlastně všech. Žijete život pro ostatní a pro chválu. Prostě za každou cenu dokonalá pro všechny kolem a být lepší než jiní, jen abych byla milovaná, uznávaná, respektovaná. A to i s vypětím sil, vyčerpáním a vnitřní úzkostí, kterou nikdo nevidí, protože to dokonale maskujete.

Hrajete golf, protože to přece vypadá před lidmi lépe, než abyste jen chodila se psem na procházky, což vás ale baví tisíckrát víc. Pijete kávu ze Starbucksu, ale vlastně vám kafe ani tak nechutná, stojí to dost peněz, ale když jdete po ulici s cool kelímkem, vypadáte prostě skvěle a víte, že máte obdiv. Chcete být jako ty úspěšné, elegantní podnikatelky nebo vaše seriálové hvězdy. Ale víte, jaký mají život opravdu? Co se raději naučit být sama sebou? Většinou za touhou po obdivu stojí strach, nízké či pošlapané sebevědomí a někdy i hloupost.

Opravdová a jedinečná. Díky, raději ne.

Proč vlastně chcete být jako někdo jiný? Ani mně se tahle touha po dokonalosti a obdivu nevyhnula. Dělala jsem věci na odiv a pro krásu, hnala se za úspěchem, kdy noc se stávala pracovním dnem, abych byla ta, co vše stíhá, zvládne a ráno vypadala jako ze škatulky. Být normální, s chybami, mít obyčejné zájmy nebylo na to-do listu. To pak nebudu nikoho zajímat, přece. Ale životní změny mi otevřely oči a na honbu po dokonalosti a obdivu přestal být čas.

A ač to zpočátku mohlo vypadat pro mě katastroficky, čas ukázal, že nebylo. Ač tomu možná nevěříte, i vy máte v sobě něco, co jiní nemají, a právě díky tomu můžete být i vy někomu vzorem hodným obdivu. Třeba vám váš život a koníčky připadají fádní, ale určitě se najde někdo, pro koho budou cool. Ať už vás baví háčkování, ujíždíte na pečení sušenek, nestyďte se to dělat naplno a určitě v tom nejlepším slova smyslu zaujmete.

Reálná prezentace – cesta k úspěchu

Přetvářkou a stylizací se do nějaké role možná získáte uznání, ale získali jste ono uznání opravdu vy, nebo jen nějaká imaginární postava, kterou se snažíte být? A paradoxem je, že jestli něco dnes dokážou lidé docenit, pak je to přirozenost. Pokud jste sama sebou, máte vždy stoprocentní jistotu, že tím, koho má vaše okolí rádo, jste vždy jen vy sama. Víte, že lidé kolem vás vás berou takovou, jaké jste včetně všech chyb, a nemusíte se nijak omezovat. A za ten pocit to přeci stojí, nebo ne?

„To, jak se prezentujete vůči svému okolí, citelně ovlivňuje kvalitu vašeho života. Možná se vám zdá, že nějakým chováním uspokojujete lidi kolem sebe, ale sama se tím spíše svazujete. Když jste sama sebou, můžete si dělat, co se vám zamane a nesoustředit se na ostatní, ale hlavně sama na sebe a na to, co vám dělá radost,“ píše ve své knize When It's Never About You psychoterapeutka a blogerka Ilene S Cohen. A třeba tím inspirujete i další lidi, kteří dosud nepřišli na to, že to nejlepší mají sami v sobě, a společně si pak budete užívat lepšího života, který je jen a jen váš.