Dotkni se mě. cítím se tak líp!

Dotkni se mě. cítím se tak líp! Zdroj: iStock.com

Proč je dotyk ve vztahu tak důležitý? Jak často se dotýkáte svého partnera?

Dětí se dotýkáme, hladíme je, líbáme při příchodu, když je jim ouvej anebo jen tak pro radost. Ale co váš partner? Co vy? Pohladíte jeden druhého nebo jen tak obejmete během dne? Dotýkáte se vůbec mimo ložnici? Měli byste, protože dotyk je pro vztah nesmírně důležitý. Proč?

Jak říká slavná autorka knihy Příběh služebnice Margaret Atwoodová: „Dotek předchází zrak i řeč. Je to první a poslední jazyk, který vždy mluví pravdu.“ Aniž by se hluboce věnovala problematice neverbální komunikace, má pravdu. Právě dotek má výrazný vliv na náš vývoj i vývoj blízkých vztahů, neboť právě on je nezbytný pro vývoj člověka pro jeho fyzické, emoční a případně sociální zdraví. Ve skutečnosti je dotyk prvním z pěti smyslů, které se vyvinou.

Potřeba dotyku, spojení a ujištění, které může přinést, je doslova v naší DNA. Vědecké studie ukázaly, že dotek lze dekódovat jako formu neverbální komunikace napříč kulturou rozvinutých zemí. Dotyk může sdělit něhu, soucit, zlost, lásku, vděčnost, štěstí a strach během pouhých pár sekund. Koho políbíte na tvář? Před kým odtáhnete ruku? Všechny tyto dotykové okamžiky mohou vytvářet jak pozitivní, tak i negativní emoce.

Jak je to v lásce?

Fyzická intimita ve vztahu je pro mnoho párů důležitým základním kamenem. A nemluvíme jen o sexu, ale také o držení rukou, masážích, položení nohou na partnera, když se díváte na film, obejmutí kolem ramen, lehké poškádlení na tváři. Páry, které se navzájem dotýkají více, mnohem lépe fungují a déle spolu vydrží. Doteky zkrátka vztahům prospívají.

Proč se dotýkat?

Podle Laury Guerrerové, spoluautorky časopisu Close Encounters: Communication in Relationships, který zkoumá neverbální a emoční komunikaci na Arizonské státní univerzitě, je dotyk také klíčovým faktorem trvalého vztahu: „Dotknout se někoho, koho milujete, znamená uznat jeho přítomnost a sdělit mu svou touhu.“ Jistě s ní budete souhlasit. Váš letmý polibek při návratu domů, ruka v ruce, když sedíte kdekoliv. Jak se cítíte? Určitě dobře. Mnoho šťastných manželských párů se shoduje v tom, že dotyk předčí sex a mnohem víc zvyšuje intimitu a spokojenost ve vztahu.

Můžete argumentovat, že někdo na doteky moc není, zkrátka jsou mu nepříjemné, a i s nejmilovanějšími lidmi jimi šetří. I to je v pořádku, každý má jiné potřeby, pokud jde o fyzickou intimitu. Vaši „dotykovou politiku“ byste si měli ve vztahu však vysvětlit. Jak je na tom váš přítel? Toužíte po dotycích? Kdy se během dne dotýkáte? Promluvte si s partnerem na toto téma a zjistěte, zda vám míra dotyků vyhovuje, jestliže ne, změňte to.

Jak do vztahu vnést více doteku?

Objetí či polibek, když se váš partner vrátí domů.

Když se lehce přete či spolu v nějaké věci nesouhlasíte, jednoduše si sedněte proti sobě a přidejte nějaký fyzický kontakt. Dotykem na paži nebo přidržením rukou se můžete propojit a potenciálně uklidnit situaci. Nepoužívejte při velké hádce. Počkejte, až budou emoce klidnější.

Položte si hlavu na jeho rameno. Vyzvěte ho, aby udělal totéž, pokud chce.

Flirtujte spolu. Přejeďte si lehce po zádech, když se míjíte, pohlaďte se po paži, pohrajte si s vlasy, poklepejte si po rameni, oviňte ruce kolem krku a používejte doteky, které jste si sami vytvořili. Vaše poškádlení, tajný pozdrav…

Zapojte ho do denní rutiny. „Objetí a líbání se navzájem před odjezdem do práce nebo před návratem domů. Držte se za ruce při chůzi ulicí, sledování filmu nebo mezi chody v restauraci. Sprchujte se spolu nebo se koupejte. Dejte ruku na nohu svého partnera nebo na záda, aby se udržovalo fyzické spojení,“ doporučuje Martha Leeová, klinická sexuoložka.

Dostatek sexu. Sexuální touhy každého jsou jiné, takže kolik sexu máte každý týden, je na vás jako páru. Musíte se však ujistit, že uspokojujete oba své potřeby. „Sex je často vnímán jako něco, co přijde samo nebo může snadno přejít. Sexualita i intimita jsou výrazem naší životní síly, kreativity a lásky a musí být vyjádřeny a uplatněny,“ upozorňuje sexuální koučka Lauren Brinaová autorka knihy The New Rule of Sex. Promluvte si s partnerem, abyste se ujistili, že jste oba spokojeni.

Buďte uvolnění. Žertujte spolu a při tom se dotýkejte. Uvolněnost ve vztahu a přirozené dotýkání je známkou vzájemného propojení a stability vztahu.