Porovnávací past

Porovnávací past Zdroj: istock.com

Porovnávací past. Nenechte si kazit náladu neustálým srovnáváním

Určitě znáte lidi, kteří mají víc než vy - peněz, uznání, zajímavější práci, cokoli? Hřích závisti, kterou vyvolávají, je přirozený a sociální média jsou tu připravena k tomu, aby tento hřích ještě více znásobila. Máte tendenci se neustále porovnávat a tím mnohdy svůj život hnát jinam, než opravdu chcete? Skončete to!

Eva vede kouzelný život, alespoň to tak vypadá, na fotkách. Je vedoucí reklamní agentury, často cestuje, nakupuje na farmářském trhu, cvičí intenzivně jógu, má skvělou dceru, oddaného manžela a žijí v krásném bytě. Do divadel a na výstavy chodí každý týden a nedávno vydala knihu. Jak to víte? Vidíte to přeci na jejím profilu na sociálních sítích. Ta se má. Vy sedíte v kantýně nad dalším salátem, říkáte si, že snad asi letos dovolenou vynecháte a doma s manželem máte tichou domácnost. Co máte vy? Svou práci máte ráda, ale hlodá ve vás červík, že jestli chcete to co Eva, musíte mířit výš, mít ambice, asi se rozvést… Situace jak vyšitá z hlavy každé druhé z nás.

Lajk rovná se štěstí

Sociální média jsou jako petrolej, který se nalévá na plamen společenského srovnání, dramaticky zvyšuje informovanost o lidech a nutí naši mysl posuzovat. V minulosti maximálně někdo řekl, že jeho syn se dostal na vysokou a bude pracovat v Rakousku a sousedi žasli a záviděli. Dnes jsou takové zprávy na dosah ruky každý den, neustále se aktualizují a obsahují větší a větší okruh lidí, se kterým se můžeme porovnávat. Důvod, proč jsou lidé náchylní k horečným snahám po ocenění prostřednictvím sociálních médií, existuje. Mitch Prinstein, psycholog na Univerzitě Severní Karolíny říká, že je to proto, že: "Sociální odměny jsou v podstatě aktivací dopaminu v mozku a to se děje, když máme pocit, že se nám dostává pozornosti nebo pozitivní zpětné vazby od vrstevníků. Je to také díky tomu, že se porovnáváme s ostatními, zvláště s těmi, kterých si ceníme a vidíme, že jsme jim podobní a oni na nás také reagují." A závislost na ocenění je na světě.

Jenže to, že Eva už byla na operaci s kolenem a večer do postele uléhá vyřízená a nemůže spát, to už nám posty na síti neukazují. Chceme se Evě podobat, ale známe zákulisí? Chceme najednou absolutně změnit život, vzdát se své práce pro vidinu krásného života, který nevidíme celý.

Porovnávání sebe sama s druhými je modus operandi lidské mysli a v některých ohledech může být užitečný. Inspirace, kterou berete z úspěchů někoho jiného, může vyvolat motivaci ke zlepšení vašeho života. Rozpoznání, že vaše schopnosti jsou lepší než u jiných lidí, může přinést zvýšení sebevědomí. Ale srovnání může být škodlivé, když vám přináší pocit méněcennosti nebo deprese. Nejvíce se srovnáváme s lidmi, se kterými se ztotožňujeme. Ano, obdivujeme celebrity a úspěšné americké podnikatelky, ale mnohem víc se nás týkají životy lidí kolem nás, kolegů, sousedů, rodiny a porovnáváme se v oblasti vzhledu, bohatství a pracovních úspěchů. A to nás může srazit na kolena nebo posunout a motivovat výš.

Účinky srovnání směrem vzhůru a dolů závisí na tom, jak zpracováváme informace. Vlastní vylepšení nastává, když v nás srovnání vzbuzuje větší snahu, opačný stav vede k vážnému ohrožení duševního zdraví. Řada lidí je závislá na hodnocení druhých a dívají se na sebe pozitivně, když to tak dělá i okolí. V tuto chvíli je potřeba si uvědomit, že život každého člověka je jiný a nikdo není dokonalý, a připomínat si, že jsem vděčná za to, co mám.

Jak z porovnávací pasti ven?

1. „Čas na sociálních sítích věnujte lidem, se kterými máte i cenný vztah v režimu offline. Komunikujte s nimi, dávejte jim zpětnou vazbu a prohlubujte vzájemné vztahy,“ říká Mitch Prinstein, psycholog na Univerzitě Severní Karolíny.

2. Je lepší, když se porovnáváte s někým, kdo je lehce nad vámi, než s někým na samém vrcholu žebříku.

3. Srovnávejte se samy se sebou a se svými minulými výsledky.

4. Na základě své vlastní buddhistické praxe doporučuje psychiatr ze San Francisca Ravi Chandra, aby člověk využil společenský srovnávací impuls jako odrazový můstek pro skutečný růst sebe sama. "Místo generování závisti, což je forma nepřátelství, prozkoumejte to, co obdivujete a ceníte si na ostatních lidech, a prožívejte radost z jejich úspěchů," říká Chandra.