Tohle není tak, jak jsem chtěla

Tohle není tak, jak jsem chtěla Zdroj: iStock.com

Perfekcionista ve vztahu chyby nepromíjí. Jak se s tím vypořádat?

Přemrštěná očekávání, ještě přemrštěnější požadavky a častá nespokojenost. Vítejte ve světě perfekcionisty –  a také člověka, který s ním žije. Velká touha po dokonalosti často znamená i velké problémy. V jakých oblastech to ve vztahu s tím, kdo vyžaduje bezchybnost, nejvíce drhne?

Podle psychologických studií z roku 2017 je perfekcionismus na vzestupu. Přikládá se to tlaku společnosti na materialismus a individualismus. Proto není divu, že mezi často probíraná vztahová trápení patří i úskalí partnerství s perfekcionistou. Samozřejmě jeho touha po dokonalosti může v některých oblastech pomoci dosahovat úspěchu a skvělého fungování, ale z hlediska nároků na partnera a podobu vztahu je to spíše ke škodě.

TIP NA VIDEO: Jak moc je pro vztah důležitá tolerance?

Všechno totiž prostupuje všudypřítomný stres pramenící z neustálého hledání dokonalosti, což přináší další problémy. Není to tak dávno, kdy američtí vědci v článku v časopise American Psychological Association tvrdili, že perfekcionismus je spojen s depresí, úzkostí, poruchami příjmu potravy a dalšími problémy. Není proto třeba říkat, že touha po bezchybnosti si vybírá svou daň také v milostných vztazích. Já jsem si svým obdobím perfekcionismu také prošla. Prací na sobě, koučinkem a uvědoměním si, že takhle zničím sebe i vše hezké kolem jsem ho dostala pod kontrolu. A moc dobře vím, jaké oblasti vztahu trpí nejvíc. Protože...

Nikdy nejste spokojení

Partner by měl být víc vnímavý, na nic nezapomínat, nechybovat, vše si pamatovat a rozumět všemu, co říkáte. Idealistické a nereálné? Pro perfekcionistu meta, kam chce svého partnera dovést. Nemožné požadavky na vztah ale mají přesně opačný efekt; často následuje útěk či stažení se do sebe. Když váš partner vámi nastavené standardy nesplňuje, zjevně se cítíte velmi nespokojení. A to i v oblasti sexu. Touha po vlastním potěšení a tlak na partnera ovšem dělají z milování čas trápení.

Rozčilujete se kvůli malichernostem

Hádáte se s partnerem o maličkosti? Možná by to chtělo trochu introspekce. Není to náhodou proto, že chcete, aby i všední věci v každodenním životě byly dokonalé? Pokud se příliš soustředíte na dosažení dokonalosti v maličkostech, váš vztah bude určitě trpět. Takže příště, až váš partner dorazí pozdě na schůzku a ještě v oblečení, které zcela neschvalujete, zachovejte klid. Vašemu vztahu a nervům to prospěje. „Poté, co si uvědomíte perfekcionistické myšlenky, můžete se je naučit sledovat novým způsobem tak, abyste se do nich nezapletli a nemohly vás ovládat. Identifikujete je a naučíte se s nimi pracovat,“ vysvětluje psychoterapeutka Paige Rechtman pro server Healthline. Je to tak. Když si uvědomíte, že za zlým chováním a zničenou schůzkou stojí váš perfekcionismus, můžete na svém chování do budoucna pracovat a rozpoznat, kdy se zas sabotér hlásí o slovo. A říct mu stop.

Těžko odpouštíte

Pokud partner nesplní vaše očekávání, máte tendenci ho kritizovat. Neodpouštíte ani maličkosti. Jak mohl zapomenout, že dnes máte jógu? Proč neudělal přesně to, co jste chtěla? Neschopnost odpouštět není zdravá vlastnost. Vztah je také o přijímání nedokonalostí a vycházení s nimi. Spíš se ptejte: „Proč mě to tak rozčílilo, že nepřišel včas?“ Možná za vaším chováním stojí strach, obava či nízké sebevědomí. Poradit si totiž s nenadálou situací ve vás vyvolává paniku.

Láska je ideál

Tak to možná chápete – láska je pro vás vizí dokonalosti nebo ideálem. Pokud jste ale více zamilovaní do této vize než do skutečné osoby, se kterou jste, váš vztah dle odborníků nemá šanci přežít. Proto se rychle vzpamatujte a vnímejte člověka, kterého vedle sebe máte.

Neexistuje pro vás žádná šedá zóna

„Pokud člověk projevuje perfekcionistické rysy, myslí obvykle černobíle,“ říká Paige Rechtman. Pokud například váš partner nedodrží určitý slib, máte tendenci si myslet, že vás vůbec nemiluje. Nejste schopni vidět další pozitivní věci, které pro vás dělá. Přišel pozdě, ale umí vyslechnout vaše trápení, skvěle vše organizuje a je na něj spoleh. Bohužel, pro perfekcionistu jsou tyhle skvělé věci zahalené ve tmě. I malé selhání ho donutí vyvodit nejhorší závěr. A to je škoda, co myslíte? Vedle vás stojí možná báječný člověk a vy to přes svou touhu po dokonalosti nevidíte. Možná je načase s tím něco udělat.