Zkusme tomu dát ještě jednu šanci

Zkusme tomu dát ještě jednu šanci Zdroj: iStock.com

Otázky, které si musíte položit, než se vrátíte ke svému ex

Možná už je to nějaký měsíc, co jste se s partnerem rozešli nebo jste si dali vztahovou pauzu, a začínáte zvažovat, že byste se k sobě mohli vrátit. Ještě než se však pro návrat rozhodnete a začnete slepovat, položte si raději tyto otázky.

Ať už vás k návratu zpět do vztahu přivádí pocit osamělosti, stesk, odpuštění nevěry, zjištění, že on je ten pravý, něco vás přeci jen k rozchodu vedlo. Neměli byste na to zapomínat a než si dáte druhou šanci a zkusíte znovu zažehnout plameny vášně, je dobré se zeptat sama sebe na pár otázek. Ty vám pomohou odhalit, zda je to dobrý nápad. Nic tím neztratíte, ba naopak získáte. Pocit, že jste ve svém rozhodnutí udělala dobře.

Proč se chci vrátit?

Stále daného člověka milujete? Nebo se jen cítíte osaměle, přestáváte si věřit, že někoho dalšího najdete nebo zda zvládnete život jako singl? Vědci z university v Texasu provedli průzkum na 274 vysokoškolácích, kteří se někdy ke svému ex partnerovi vrátili, a zjistili, že jejich nejčastějším důvodem k návratu byly stále přetrvávající pocity lásky. Což je skvělé, ale… Je to opravdu láska? Odborníci doporučují opravdu poctivě prozkoumat, zda za tím nestojí jiné emoce. „Lidé se z nějakého důvodu rozcházejí,“ říká Joanne Davila, PhD, profesorka psychologie a ředitelka klinického výcviku na Stony Brook University v New Yorku, „A pokud se ve vašem důvodu vrátit se odráží pocit nízké sebeúcty, nedostatku důvěry nebo jistoty, není to dobré se vracet.“

Mohla bych být šťastná s někým jiným?

Když jsme zamilovaní, nemyslíme na ostatní dostupné partnery, protože truchlíme nad ztrátou vztahu. Proto odborníci doporučují, aby se lidé kolem sebe rozhlédli a zjistili, zda tu není někdo, s kým by mohli vytvořit nový šťastný vztah. Proto je dobré zkusit jít na rande, začít si uvědomovat a vnímat pozornosti mužů kolem sebe. Možná už nějaký čas kolem vás krouží zamilovaný muž, ale vy jste ho pod rouškou smutku neviděla. Odstraňte truchlící klapky z očí a otevřete se novým možnostem. A pak se rozhodněte.

Co si myslí moji přátelé a rodina?

Nikdo vám nedokáže dát otevřenou a upřímnou radu lépe než vaši přátelé a rodina, takže se jich nebojte zeptat na názor na návrat k vašemu ex. Jejich rada pro vás může být potvrzením vašeho vlastního pocitu nebo i pravdou, kterou nechcete slyšet. „Jsou dostatečně informovaní a váš vztah znali, ale mnohem méně nezaujatější a více objektivnější,“ říká Rowland Miller, PhD, profesor psychologie na Sam Houston State University v Texasu a autor knihy Intimní vztahy.

Co ve vztahu potřebuji?

Každý šťastný pár si musí zachovat čtyři základní rysy vztahu: poctivost, péči, loajalitu a odhodlání. Napište si seznam potřeb, hodnot, cílů a postojů, které hledáte u partnera a vztahu. Poté si seznam projděte znovu a zjistěte, kolik požadavků splňuje váš ex partner a váš vztah. Přemýšlejte o tom, jako byste hledali vhodného partnera pro svého klienta nebo sestru či kamarádku. Nikdo nechce ztrácet čas se vztahem, který nesplňuje jeho potřeby. A vy budete mít brzy jasno, zda je váš bývalý hoden druhé šance.

Přijímáte se navzájem?

Nikdo není dokonalý. Nikdy se vám nebude na člověku líbit všechno, ale měli byste být schopni přijmout jeho chyby. „Být součástí zdravého vztahu znamená být schopen přijímat partnera,“ říká profesor Miller. „Pokud nemůžete, neměli byste se dávat znovu dohromady.“ Zamyslete se, jaké nedostatky u vašeho ex jste ochotné přijmout. Pokud vám na něm vadí každá maličkost, cesta k sobě není správným řešením. A pokud vnímáte jeho nedostatky jako maličkosti, které vám nevadí, pak pokračujte.

Čím se tato druhá šance liší?

Sedněte si se svým bývalým tváří v tvář a diskutujte o tom, jak se věci změní. Osobní rozhovor vám může poskytnout malý pohled na vaši budoucnost jako obnoveného páru. Například, když si povídáte o tom, jak vy dva budete muset zapracovat na komunikaci, a přitom vás partner neustále vyrušuje nebo obviňuje, pak víte, že to podruhé nebude jiné. Chování prozradí víc než slova.

Uplynul dostatek času na to, aby došlo ke skutečné změně?

Lidé se nemění přes noc. Trvá to týdny i dokonce měsíce, než někdo skutečně změní své zvyky a postoje. Ujistěte se, že se pohybujete pomalu, abyste si mohli udělat čas na posouzení svého bývalého a celkové situace, neboť většina lidí se vždycky chová nejlépe na začátku nového vztahu nebo při obnovování starého. Můžete mít pocit, že se ex změnil, ale musíte si také ověřit, zda změny budou trvat. Přistupujte k návratu tak, že budete i nadále hodnotit tento vztah, a pokud kdykoli uvidíte, že se věci nezměnily, můžete vše ukončit.

Nenacházíte se v nedokončeném rozchodu?

Lidé, kteří po rozchodu pociťují přetrvávající emoce ke svému bývalému, mohou mít pocit, jako by ve vztahu zůstaly nevyřčené věci nebo že se mohli více snažit, aby to fungovalo. „Lidé, kteří v době rozpadu prožili velké trápení, bývají těmi, kteří se do vztahu chtějí vracet,“ říká psycholog Leder-Elder. „Někteří lidé mají potřebu ještě jednou vztah zkusit, aby se ujistili, že to opravdu nepůjde.“ Potřebujete zjistit, zda jste vyčerpali všechny své možnosti, aby vztah fungoval, nebo prodlužujete nevyhnutelný konec, protože vás to moc bolí? Vztah ukončit můžete jen vy nebo váš partner. Bohužel, někdy je to nutné. Bolí to, ale bude líp.