Lež má krátké nohy

Lež má krátké nohy Zdroj: istock.com

O čem ženy nejčastěji lžou? A co muži?

Tak co? Kolikrát jste už dnes zalhala? V první chvíli samozřejmě člověk řekne: Ani jednou. Ale když se nad tím zamyslí pořádně, najednou to naskáče. Říkáme tomu milosrdné lži, někdo povzbuzovače sebevědomí, zkrátka trošku si tím přilepšujeme. Nebo druhým. Dá se zjistit, jestli lžou častěji muži, nebo ženy? A jestli se jejich lži od sebe nějak liší?

Někdo tomu říká lhaní, jiný zatajování skutečnosti a třetí by to ještě možná obhájil zlepšováním image. Ovšem je jisté, že pokud se rozhodneme vrhnout se na pole randění jako aktivní hráči, pak své vlastnosti přikrášlujeme. Muži i ženy. Podle výzkumu uveřejněném v časopise Journal of Language and Social Psychology, týkající se míry lhaní mužů a žen, se ale pohlaví liší ve způsobu zlepšování své image. Muži nadhodnocují a ženy podhodnocují. Ženy lžou o váze a věku, muži o příjmech a výšce. Muži totiž většinou před novým objektem zájmu zvyšují svou postavu i hodnotu svých příjmů, zatímco ženy snižují svou váhu i věk.

No, snažíme se nelhat, ale vždy to nejde. Říkáme tomu milosrdné lži, někdo povzbuzovače sebevědomí, zkrátka trošku si tím přilepšujeme. Všichni si můžeme sáhnout do svědomí, my ženy, ale i naši muži.

Kdo lže víc?

Z výzkumu také vychází, že muži a ženy se liší ještě v jiné lži, v níž udržují shodný trend. V počtu bývalých partnerů. Zatímco muži svá čísla zvyšují, ženy je naopak podhodnocují.

Obecně také lžeme o číslech, cenách a počtech čehokoli. Ženy při koupi oblečení zaokrouhlují dolů. Nový svetřík za 570 korun stál vlastně jen 500 Kč. S radostí přispěcháte domů a na partnerovu otázku, co sis krásného koupila, odvětíte, že jen pár věcí. No, pár znamená dva, ale my ženy víme, že jich je přesně pět. Muži si zas hrají s počty piv, skleniček vína. Šli jsme jen na dvě, dali jsme si jen dvě zazní z úst muže, když se vrací k ránu domů. Ale všichni víme, jak to je. Muži také častěji než ženy prozradí tajemství o sobě, zatímco ženy prozradí častěji tajemství jiných osob.

„Čím více lidé lžou, tím více se odchylují od reality. Vztahy se nikdy nemohou vyvinout dál, protože se takto nedokážou partneři dostat pod skutečný povrch věcí. Jinými slovy, když lžeme, ztrácíme sami sebe,“ tvrdí psycholožka Dorothy Roweová.

Lžeme o svém štěstí

Nemáte pocit, že dnes také lidé lžou o svých pocitech? Buď se všichni cítíme strašně, nebo naopak báječně. Nestíháme, nemáme čas ani peníze, nevíme, ale tady už to asi milosrdné lži nebudou.

My jsme v redakci téma milosrdných lží otevřely. Rychlostí blesku střižené odpovědi: Nákupy a utrácení, muži a jídlo. Kam se debata stočila poté,… tak to zas příště. A co vy a vaše lži?