Video placeholde

O čem se mlčí: Otěhotnět s rakovinou? Šance na dítě tu je!

Potýkáte se s onkologickým onemocněním? Čeká vás onkologická léčba? Toužíte po dítěti? Věřte, že nic není ztraceno. Vyhledat odborníky je ale potřeba ještě předtím, než na léčbu proti nádoru nastoupíte.

Léčba rakovinových onemocnění znamená pro pacientovo tělo obrovskou zátěž. Často bohužel vedle toho, že se zničí nádor, se také negativně naruší reprodukční orgány – vaječníky u žen či varlata u mužů, a u pacientů tak může dojít ke ztrátě plodnosti. Jaké reprodukční možnosti mají pacienti s rakovinou? „Optimálním řešením pro zachování zdravých pohlavních buněk pacienta je jejich odběr a následná konzervace zmražením, takzvanou vitrifikací,“ vysvětluje odbornice na reprodukční medicínu MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., ředitelka reprodukční kliniky Repromeda.

Kdy vyhledat pomoc

Na to, aby možnost mít potomka byla zachována, je potřeba myslet ještě předtím, než bude zahájena protinádorová léčba, protože chemoterapie, radioterapie, ale i operace, zejména pokud jde o léčbu nádoru v oblasti pánve, onkologicky nemocné často o možnost mít dítě doživotně připraví. „Někdy se doslova jedná o hru o čas a pacienti by měli tedy co nejdříve navštívit odborníky na reprodukční klinice,“ upozorňuje MUDr. Kateřina Veselá. V této souvislosti by lidé o této možnosti zachování plodnosti měli být včas informováni také svým ošetřujícím onkologem. Důležitá je tak úzká spolupráce mezi onkology a reproduktology.

Na odběry

Za jednu z nejefektivnějších metod zachování reprodukčních možností u mužů i žen je považován odběr jejich pohlavních buněk. U mužů se podle MUDr. Kateřiny Veselé jedná o poměrně rychlý, jednoduchý a zcela bezpečný proces. Odběr semene probíhá podobně jako v případě darování – muž provede odběr masturbací do sterilní nádobky. Složitější je podle odbornice odběr buněk u ženy. „Žena musí podstoupit ovariální stimulaci a celý proces odběru je tak fyzicky i časově náročnější,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá. I s tím si ale reprodukční medicína dovede poradit. Celý odběr buněk se tak z pohledu pacientky příliš neliší od toho, který se provádí například v případě IVF (in vitro fertilizace, oplodnění ve zkumavce). „Odlišností je, že se využívá takzvaný random start neboli zahájení stimulace bez ohledu na menstruační cyklus ženy,“ dodává lékařka.

REPROMEDA je klinika reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky. Vznikla v roce 1999 jako nové pracoviště zkušených odborníků v oblasti reprodukční medicíny. Tým vede odborný zástupce centra primář MUDr. Jan Veselý, CSc., dlouholetý odborník na asistovanou reprodukci, a ředitelka centra MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., členka mezinárodních organizací zabývajících se výzkumem a organizací léčby neplodnosti s využitím genetické diagnostiky. V roce 2000, celkem 18 let po narození prvního českého dítěte ze zkumavky, se stala právě klinika REPROMEDA prvním pracovištěm ve střední a východní Evropě, kde došlo k těhotenství po využití preimplantačního genetického testování (PGT). REPROMEDA se zaměřuje především na léčbu neplodnosti, darování a uchování vajíček a spermií, prediktivní a preimplantační genetické testování a alternativní medicínu v léčbě neplodnosti.

REPROMEDA

Zmrazí se a uchovají

Když jsou spermie a vajíčka úspěšně odebrány, co se s nimi děje dál? Zmrazí se. V tomto stavu podle MUDr. Kateřiny Veselé vydrží až do momentu, kdy se pacient či pacientka, kterým náleží, rozhodne, že by chtěli potomka. „U nás na klinice používáme takzvaný otevřený systém vitrifikace, který je ke zmraženým vajíčkům i spermiím velmi šetrný a umožňuje je bez ztráty kvality konzervovat i desítky let,“ přibližuje lékařka. Vajíčka či spermie pak stačí rozmrazit, oplodnit ve zkumavce a vzniklé embryo potom lékaři implantují do dělohy nastávající matky. Samozřejmě to nemusí vyjít hned napoprvé. Dobrou zprávou ale je, že většina párů se vytouženého miminka nakonec dočká.