Video placeholde

O čem se mlčí: Jak se žije v Česku, když máte nálepku uprchlík?

Co všechno musí překonat uprchlíci na cestě do bezpečné země a jak by měla vypadat jejich správná integrace? O šancích i těžkostech uprchlíků si se svými hosty povídá Adéla Elbel. Tentokrát přijaly pozvání Lucie Kellnerová z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty a Sagar Rakin, jejíž rodina před lety uprchla z Afghánistánu před válkou. V článku si pak můžete přečíst příběh Abdula a Silvie, které v Sýrii málem zabil výbuch autobusu. Jak se jim začínal nový život v Česku a kdo jim nejvíc pomohl?

Často slýcháme, že Češi nejsou vstřícní vůči cizincům. „Není to pravda,“ říká Abdulrahman Alkayali, původem Syřan z Damašku, který ve své domovině pracoval jako marketingový manažer jedné z největších nábytkářských firem. Tam se také poznal se svou budoucí ženou Silvií, se kterou poté začali společně podnikat – založili si firmu na navrhování interiérů. Bohužel jejich spokojený život málem přeťala tragédie, která vyústila v jejich odchod ze země.

Nekonečné líbánky

Do Prahy původně mířili jen na líbánky, ale nakonec zde zůstali poté, co je v Sýrii oba málem zabil výbuch autobusu. Naštěstí přijel přeplněný a Abdul se Silvií se rozhodli počkat na další. To jim zachránilo život. Když o pár minut později popojížděli v zácpě v druhém autobusu, najednou uslyšeli ohlušující explozi. První autobus, ten, do kterého nenastoupili, stál pár desítek metrů před nimi. Byl celý černý a ohořelý a lidé v něm také.

Další zkouška čekala na Abdula se Silvií na začátku loňského roku. Silvia byla na konci sedmého měsíce těhotenství, když jí při rutinní prohlídce v motolské porodnici sdělili: Zůstanete tady, musíte okamžitě porodit. Dítě není v pořádku, mohlo by zemřít. „Jako by se kolem mě setmělo, přála jsem si, abych se probudila ze zlého snu, ale byla to skutečnost,“ popisuje Silvia své pocity. O pár hodin později přivedla na svět chlapečka Sama, který vážil jen 1300 gramů. První měsíc života strávil v inkubátoru, ale teď, po roce a půl, už z něj je zdravé a velmi živé batole.

Rozsvítila se nová hvězda

Ani se Samovým narozením ale potíže novopečených rodičů neskončily. Právě v období, kdy si Abdul jako uprchlík konečně mohl začít hledat v České republice své první zaměstnání, udeřila pandemie koronaviru. Místo toho, aby nastoupil do práce, narážel všude jen na zavřené dveře, život se téměř zastavil.

Abdul a Silvia se synem
Abdul a Silvia se synem | Zdroj: Robert Tichý

„V mém životě se rozsvítila další nová hvězda, když zazvonil telefon a naše sociální pracovnice z Poradny pro integraci nám řekla o programu IKEA pro uprchlíky,“ vypráví Abdul. Díky tomuto programu našel práci i nové přátele, začal se učit česky a jejich tříčlenná rodina postupně v Praze zapouští kořeny. Těší se, že malý Sam bude chodit do českých škol a vyrůstat spolu s místními dětmi. „Uhlí se pod tlakem změní v diamant. A já jsem přesvědčen, že po těžkých časech náš život znovu zazáří,“ říká Abdul.

Zeptali jsme se odborníků

Roman Bojko, manažer pro rovnost, diverzitu a inkluzi, IKEA ČR

Proč se IKEA do projektů či programů na integraci uprchlíků v ČR zapojila?

V IKEA jsme přesvědčeni, že si každý zaslouží dostat šanci. Rovnost, diverzita a inkluze jsou pro nás klíčové hodnoty. IKEA se věnuje podpoře uprchlíků dlouhodobě, v minulosti zejména v rámci aktivit IKEA Foundation. Programem pro rozvoj kompetencí uprchlíků chceme podpořit ty, kteří hledají šanci na nový život v Česku. Často mají problém sehnat práci – přitom zaměstnání je pro integraci v nové zemi klíčové. Chceme ukázat, že pokud dobře fungují podpůrná integrační opatření, může být migrace obohacením pro všechny.

Jak konkrétně se IKEA na těchto projektech podílí?

Ve spolupráci s odborníky jsme připravili kompletní program, kterým letos prošlo 14 držitelů azylu nebo doplňkové ochrany. Účastníci absolvovali 24 lekcí věnovaných pracovněprávnímu minimu a osvojování dovedností potřebných při hledání práce, až 100 hodin českého jazyka a také školení zaměřené na průběh pracovního pohovoru a výběrového řízení. Součástí byl i workshop s pracovníky personálního oddělení IKEA. Účastníci se dozvěděli, jak funguje maloobchod, jak probíhá nábor zaměstnanců a jak se na něj připravit.

Lucie Kellnerová, koordinátorka projektu Skills for Employment

Co všechno váš projekt nabízí?

Nabízíme kurz češtiny, informace o trhu práce a nácvik praktických dovedností, jako je psaní životopisu nebo přijímací pohovor. Projekt je určen pro držitele mezinárodní ochrany, tedy pouze pro uznané uprchlíky. Podobných projektů, které pomáhají migrantům nebo jiným znevýhodněným skupinám, existuje víc, tenhle je unikátní napojením na IKEA. Jejich personalisté se podílejí na vzdělávání, pomáhají klientům najít vhodné uplatnění, a pokud klienti chtějí v IKEA pracovat, dostanou i podporu během přijímacího řízení.

Na jaké skupiny lidí se zaměřujete?

Program Skills for Employment je určený pouze pro držitele mezinárodní ochrany. To jsou lidé, kteří v ČR dostali azyl nebo doplňkovou ochranu – Ministerstvo vnitra tedy posoudilo jejich žádost a uznalo, že oprávněně prchají před pronásledováním. Držitelé mezinárodní ochrany tvoří obzvlášť zranitelnou skupinu, často s kombinovanými znevýhodněními. Jazykovou bariéru, neznalost prostředí a někdy i nevstřícnost většinové společnosti musí nějak zvládnout všichni migranti, ale uprchlíci si navíc nesou další šrámy například z práce v disentu nebo z pronásledování – včetně nedobrovolně zpřetrhaných vazeb s původním domovem.

Jaké jsou základní zásady integrace?

Základními kameny integrace jsou: 1. znalost českého jazyka, 2. ekonomická a sociální soběstačnost, 3. sociokulturní orientace ve společnosti, 4. vztahy mezi komunitami a 5. postupné nabývání občanských práv. Zvládnutí toho všeho stojí pochopitelně velkou spoustu práce.

Co je nejobtížnější na pobytu v uprchlickém táboře? A proč mají lidé z uprchlíků strach? To a mnohem více se dočtete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Moje psychologie 07/2021
Moje psychologie 07/2021 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie