.

. Zdroj: iStock.com

Nezávislost ve vztahu. Jak moc vám vylepší lásku?

Mít vztah neznamená rozloučit se se vším, co máte rádi, a začít se přizpůsobovat. Ba naopak. Zdravý a spokojený vztah je o správné nezávislosti partnerů. Být spolu, ale zároveň zůstat každý sám sebou. Jak vypadá vztah dvou nezávislých lidí a proč o takový usilovat?

Lidé ve vztazích mají sklon vnímat sebe jako součást něčeho většího. Tuto tendenci posilují i lidé mimo vztah, kteří si například myslí, že by bylo velmi nevhodné pozvat jednoho bez druhého. Je však důležité, aby si obě strany ve vztahu udržely určitou úroveň nezávislosti,“ píše vztahový specialista J. S. Wayne pro server LifeHack.

Být ve vztahu neznamená být na sobě závislí a neudělat krok jeden bez druhého. Zdravé vztahy jsou o dvou nezávislých lidech, kteří se rozhodnou sdílet svůj život a budovat vztah společně. A pokud partneři přechod od závislosti k nezávislosti zvládnou, zažijí dle psycholožky Lucie Kolaříkové úplně jinou dimenzi vztahu, o které se jim předtím ani nezdálo.

Jak vypadá vztah dvou nezávislých lidí?

Terapeutka Ing. Lenka Matoušová ze Servisu vztahů, která patří pod obecně prospěšnou organizaci Women for women, popisuje takový vztah následovně: „Vztah dvou nezávislých, zralých jedinců je založen na tom, že oba partneři dobře znají především sami sebe. Znají své silné stránky i své slabiny, ale také svá přání, fantazie, plány i představy do budoucna. Otevřeně dokáží o svých potřebách s partnerem komunikovat a jsou také schopni přijmout riziko, že mohou být ve vztahu zraněni. Dobře si uvědomují, že svým chováním a svými sděleními ve svém partnerovi něco vyvolávají, a jsou schopni to reflektovat. Uvědomují si také, že o vztah je potřeba pečovat a že vzájemné hlubší propojení občas může i bolet.“

Stavebním kamenem takto vyváženého vztahu je také sebeláska. Je-li člověk sám se sebou spokojený, může vytvořit i spokojený vztah. Pro druhého se stává atraktivnějším a tím, že na sobě cítí pozornost, přeje si to samé i pro člověka, kterého miluje. Chce, aby se cítil také tak dobře, svobodně a nově. „Výsledkem tedy není, že by se stal bezohledným, ale stane se mnohem víc přejícím. Má radost, že jde jeho partner za svými koníčky a tím, co ho baví. A pro oba je pak krásné se společně setkat a užívat si sebe navzájem,“ vysvětluje psycholožka Lucie Kolaříková, mimo jiné autorka knihy Učebnice sebelásky.

Jsme tým

Pro zdravě nezávislé partnery je také charakteristické, že nemají přesně a typicky rozdělené role. Není předem dané, kdo uvaří večeři. Zkrátka ten, který dorazí domů dřív. Péče o děti není vyhrazena jen ženě, muž ji většinou ve všem dokáže zastoupit. Žena zase umí vydělat peníze a poradí si i s technickými věcmi. „Fungují jako tým, který se vzájemně podporuje, a tak ze sebe dokáže vydat to nejlepší,“ říká odbornice Lenka Matoušková

Být samostatný tak neznamená ztrátu komfortu zaběhnutých rolí. Muž rád vidí, že je jeho žena svá, a má tak možnosti ji zase lovit. A samostatná žena je ráda, když má její muž nějaký svůj cíl, za kterým si jde, a má zas chuť ho svádět. Těší se pak na vzájemné setkání, kde mohou všechno tohle společně sdílet. Ve vztahu se tím vytváří velké množství láskyplné energie a pocitu spřízněnosti.

Jak si vytvořit nezávislý vztah?

Nic není jen tak. Na zdravém, fungujícím vztahu musí oba partneři neustále pracovat, stejně jako sami na sobě. Jednostranný závislostní vztah dlouho nevydrží. Kde je přítomna manipulace, odpírání potřeb, neustálá pomoc a podpora jednoho z partnerů, nutnost být neustále k dispozici a být jen spolu, nemá šanci vyrůst v kvalitní vztah. „Většinou se stává, že když se jeden z partnerů ze závislosti vymaní, atmosféra ve vztahu houstne, protože závislý partner začne pociťovat nebezpečí rozchodu a může se mu snažit bránit, pravděpodobně manipulací,“ říká Lucie Kolaříková. A někdy to i rozchodem končí.

Avšak víte-li, že váš vztah má dobré základy a navzájem vám na sobě záleží, můžete se ke zdravému vztahu dvou nezávislých lidí dopracovat. Začít musíte u sebe a své sebelásky. Někdy vám postačí pár vztahových změn, v náročnějších případech se rozhodně vydejte pro radu k odborníkovi. Ten dokáže odkrýt, proč k závislosti inklinujete nebo proč ji od partnera vyžadujete. Pomůže vám zpracovat vaše strachy a nejistoty, které jsou častou příčinou závislostí. S drobnými změnami však můžete začít hned, oba dva.

Cestou k nezávislosti a sobě samé

Naučte se rozpoznávat své vlastní emoce

Věřit si je životně důležité pro osobní růst. A to i v situacích, kdy partner není k dispozici. Trénujte na méně náročných rozhodnutích. Nemusíte volat pokaždé vašemu drahému, abyste se poradila, co k večeři, nebo dostala svolení ke každé neočekávané situaci ve svém životě.

Dělejte něco sami

I když je vždy zábavné sdílet zkušenosti se svým partnerem, dělejte některé věci sólo. Najděte si zájmy, nového koníčka, které vás baví a nadopují energií. A pak své zážitky sdílejte s partnerem. Jděte za svými vášněmi z dětství.

Uchovejte si své hodnoty

Změny musí vycházet z vás, ne proto, že vás do nich někdo nutí. Nevzdávejte se svých hodnot ani vztahů. Je pro vás důležité setkávat se s rodinou a mít ji blízko u sebe? Proč je najednou odstřihnout, když to nemá partner stejně a svou rodinu nemusí?

Setkávejte se se svými přáteli

Než jste se seznámili s vaším partnerem a začali žít dohromady, pravděpodobně jste byli obklopeni přáteli a rodinou. „Je důležité udržovat tyto vztahy, i když jste v romantickém vztahu. Nechcete přeci, aby všechno vaše štěstí záviselo pouze na jedné osobě,“ říká americká terapeutka Gracie Landes.

Na vztah nevyvíjejte tlak

Nauče se nevnímat vztah jako středobod vašeho vesmíru. Neustálým přemýšlením, pitváním a snahou ho nějak zlepšovat a posouvat si spíš škodíte. Nevyvíjejte na vztah takový tlak a naučte se fungovat i samostatně. Buďte realističtí a, jak se říká, „netlačte příliš na pilu“.