Ve stresu je náš organismus oslaben.

Ve stresu je náš organismus oslaben. Zdroj: Shutterstock.com

Nestíháte? Naučte se dělat jen podstatné věci!

Nejúspěšnější vědí, jak na to: Stačí umět se rozhodnout, co nedělat. Je to nejlepší způsob, jak uspět a jak se vyvarovat stresu z nestíhání. 

Jedna z věcí, které jsem po mámě zdědila, byly krabice plné nedokončených projektů. Pořád jsem se ještě neodhodlala k tomu, abych se zbavila hedvábné látky, která je sice nastříhaná na blůzu, ale už nebylo kdy ji sešít. Pořád se balamutím, že buď ji upravím a sešiju sama, nebo jednoduše do máminy velikosti ztloustnu a pak jen jednotlivé díly spíchnu. Což by ale obnášelo vylézt na půdu a zprovoznit šicí stroj, kterého jsem se nejméně čtrnáct let nedotkla. Stane se to? Ne, nestane; a jestli někomu hedvábné kousky nedám, dcera mě bude proklínat, až se bude probírat jednou mými krabicemi ona. Nebo hůř: bude si namlouvat, že jednou do nich ztloustne, spíchne je...

K máminým krabicím teď přibývají moje; a protože mám spoustu skvělých a nerealistických nápadů, nejde už jenom o neškodné textilie: střepy se u nás nevyhazují, ale shromažďují, mám jich jenom na chalupě plný sud, sbírám je na projekt, který je sice zatím nejasný, každou chvíli se (v mé mysli) mění, ale na který si jednou určitě najdu čas. Jednou.

Pokračování 2 / 3

Všechno trvá déle, než čekáte

Vědci se snažili zjistit, proč pořád nestíháme (přestože se pořád honíme) a proč tolik lidí skoro není s to dokončit věci načas. Tímto pocitem trpí většina lidí a v psychologii byla naše neschopnost realisticky odhadnout čas potřebný k výkonu jakéhokoli úkonu poprvé popsána v roce 1979. Když se tomu experti snažili přijít na kloub, nechali dobrovolníky odhadnout, jak dlouho jim určitá činnost zabere. Museli uvést hned tři údaje: optimistický odhad, průměrnou délku činnosti a pak – nejdelší – pro případ, že vzniknou komplikace a ty projekt zpomalí.

Ukázalo se, že dokonce i v případě toho nejpesimističtějšího odhadu – býváme úplně vedle. Klasický je příklad studentů, kteří se balamutí v odhadu, jak dlouho jim zabere ročníková práce. V průměru si dávají 34 dní, s tím, že pokud vše půjde hladce, budou ji mít z krku za 27 dní. Když měli odhadnout, jak dlouho jim zabere v případě, že zakalkulují všechny možné a nemožné životní komplikace, studenti přišli s odhadem, že potřebují 49 dní. Ukázalo se, že ve skutečnosti v průměru jejich ročníková práce není hotová k odevzdání, dokud jí nevěnovali 55 dní. Ani v tom nejpesimističtějším odhadu se netrefili!

Schválně si tento malý experiment sami zkuste. Věci nám trvají déle než předpokládáme, plánujeme nebo doufáme. Proč to tak je, na to zatím hlavy pomazané nepřišly, ale radí, ať si přestaneme lhát do kapsy, srovnáme si v hlavě všechna realistická a nenadálá zdržení (ne nadarmo jsou nejsledovanější televizní seriály plné zvratů a jsou ze života) a raději si máme vyhradit vždycky solidní rezervu.

...
... | Zdroj: Shutterstock.com

Pokračování 3 / 3

Blahodárné prořezávání

Mnohem efektivnější je ale nemilosrdně počet projektů a činností zúžit, zatrhnout si všechny kromě těch nejdůležitějších (některé potřebujeme, abychom se uživily, některé abychom se nezbláznily); rozhodně ale nepotřebujeme všechny, co máme v plánu.

Poznámka na okraj: nesmíme si přestat hrát a dělat zábavné věci. Naopak, je dobré odkoukat od mužů, jak nudné aktivity ležérně odbourávají ve prospěch těch zábavných (a to je skvělé, psychologové si dávno potvrdili, že nejvíc vrahů pochází z prostředí, kde není zvykem si hrát a mít koníčky). Ale nemá smysl se balamutit, že stihneme dvacet věcí, když realisticky je čas na jednu nebo dvě.

Jakmile umění rozhodnout se, co nedělat, začnete uplatňovat týdně a pak denně, zaměříte se na to nejdůležitější. A hlavně budete mít konečně nepopsatelně vzácný pocit: že (občas) dokonce i stíháte! A že se vám nečekaně podaří dotáhnout až do konce váš vymazlený projekt. Nebo se konečně dokážete soustředit na tu jednu věc, o které pořád sníte, ale nemáte na nic kdy – kvůli těm všem ostatním činnostem...

Dýchací techniky.
Dýchací techniky. | Zdroj: Shutterstock.com

Nestíháte a jste z toho ve stresu? Naučte se ho rychle odbourávat.

Video placeholde