...

... Zdroj: iStock.com

Nejkrásnější neznamená nejdražší. Víme, jak zažít dovolenou snů!

Jak prožít dovolenou, na kterou budete vzpomínat po zbytek života? Nezáleží tolik na tom, kam jedete. Ani na jak dlouho. A ani na tom, kolik máte peněz. Fantastické prázdniny můžete zažít kdekoli, když o nich začnete přemýšlet trochu jinak než doposud. Víme, jak na to.

Dovolenou, na kterou nejraději vzpomínám, jsem prožila v kempu v jihovýchodních Čechách. Téměř každý den odpoledne lilo jako z konve. Když jsme se chtěli jít vykoupat, museli jsme přebrodit vrstvu bahna u břehu místního rybníka. Večer kolem nás kroužila mračna komárů. Během týdne se většina z nás nakazila prudkou virózou, takže každý z nás strávil alespoň jednu noc zvracením v papundeklové koupelně v kempinkové chatičce.

Přes to všechno tuhle dovolenou považuji za jednu z nejvydařenějších ve svém životě. Vzpomínám na ni intenzivněji než na leckteré delší a exotičtější výlety do luxusnějších míst. Nejspíš proto, že v jihočeském kempu se tehdy sešla magická kombinace příjemných lidí, nenucené pohody a drobných překvapivých dobrodružství. Ale abyste prožili skvělou dovolenou, nemusíte čekat na magickou shodu dokonalých okolností. Můžete si je vykouzlit sami podle rad od psychologických expertů.

Naučte se těšit

Potěšení z dovolené ve skutečnosti začíná mnohem dřív, než na ni odjedeme. Velký kus radosti nám totiž přináší už samotné natěšené očekávání, že vůbec někam vyrazíme. Nizozemský psycholog Jeroen Nawijn dokonce tvrdí, že než dovolená začne, užíváme si ji nejvíc. V rámci své studie oslovil 1500 lidí, kteří si měli zaznamenávat své pocity štěstí a pohody před odjezdem na dovolenou, během ní a pak po návratu do práce. Jeho zjištění je poněkud zneklidňující.

Naprostá většina účastníků studie si totiž největší podíl pozitivních pocitů užila právě před dovolenou. Díky natěšenému očekávání se cítili šťastnější celých osm týdnů předem. Zato po návratu domů jejich nálada okamžitě spadla na běžnou normální úroveň anebo ještě trochu níž. Jako by vůbec nikam nejeli. „Lidé, kteří se právě vrátili z dovolené, se cítili spíše průměrně anebo byli ve stresu. Nebyli o nic šťastnější než kontrolní skupina, která nikam necestovala. Odpočinek, který měli právě za sebou, neměl vůbec žádný efekt,“ říká Jeroen Nawijn.

Těšení ovšem neznamená jen to, že si koupíte zájezd nebo zarezervujete letenku a potom už jen čekáte, co se bude dít. Je to zážitek sám o sobě, který můžete aktivně rozvíjet. Třeba tím, že si přečtete román odehrávající se v dané zemi, prohlédnete si cestovatelské blogy, uděláte si v telefonu playlist písniček v místním jazyce. Čím víc se do tématu ponoříte, tím je těšení intenzivnější. A nemusíte se bát, že to přeženete a že přílišné těšení bude později zdrojem zklamání. „Mírné odchylky mezi našimi sny a skutečností snáze překleneme, když si předem vybudujeme pozitivní očekávání,“ říká britská psycholožka Elizabeth Dunn. „Klidně si představujte, že to bude úžasné.“

Ale nepřežeňte to s plánováním

Existuje jeden nečekaný způsob, jak si dovolenou (alespoň pocitově) prodloužit. „Nenaplánujte si všechno předem do posledního detailu. Dejte prostor spontánnosti,“ doporučuje expert na vnímání času Marc Wittmann. Když už předem víte, že zítra vás čeká vyhlídková plavba, pozítří se pojedete podívat do jeskyní a večer na koncert místní kapely, vaše mysl snadno přepne na autopilota. A čas začne uplývat rychleji. Naopak, když máte možnost se spontánně rozhodnout, jestli teď půjdete na večeři do té úžasné rybářské hospůdky, anebo se raději projdete po pláži a vezmete si s sebou nějaké sendviče, dostanete se snadněji do prožívání „teď a tady“. Rozhodujete se právě teď, v přítomném okamžiku. A čas se zpomalí.

Spontánní rozhodování má i tu výhodu, že od něj neočekáváte perfektní výsledky. Když budete celý večer dumat nad tím, zda si máte zarezervovat vyjížďku lodí, najdete si na mapě přesné místo, kde se vykoupete, a vygooglujete si restauraci, u které z lodě vystoupíte a naobědváte se, a v jídelním lístku příslušné restaurace si dokonce už předem vyberete, co si chcete objednat, váš plán může rozhodit celá řada věcí. Třeba to, že začne trochu pršet, loď bude mít zpoždění nebo ve vyhlédnuté restauraci právě došly krevety. Zatímco když se pro takovou vyjížďku rozhodnete spontánně, rádi se necháte překvapit vším, co po cestě potkáte, objevíte úplně novou hospůdku a déšť pro vás bude součástí dobrodružství.

Vsaďte na jedinečnost

Psychologové se shodují, že investice do dovolené je skvělý nápad, protože jde o investici do zážitků – a ty nám přinášejí více štěstí a uspokojení než investice do hmotných statků. Pocit uspokojení se ale snadno může snížit, když své zážitky začnete porovnávat se srovnatelnými zážitky svých přátel. Pokud jste například byli lyžovat v Alpách a radovali se z azurové oblohy, pohodlných sjezdovek a jiskřivého sněhu, téměř jistě narazíte mezi svými známými na někoho, kdo byl také v Alpách a jehož obloha byla ještě modřejší, sníh ještě třpytivější a aperol spritz v místním baru ještě opojnější.

Vypravíte-li se do hotelu s úžasným bazénem, je dost pravděpodobné, že vaše kamarádka pojede do hotelu s ještě větším bazénem a umělým vlnobitím. Je proto dobré vybírat si opravdu jedinečné zážitky, které se tak snadno srovnávat nedají. „Zdá se, že naše zážitky jsou pro naši psychiku nejpřínosnější, když nabízejí jedinečnou příležitost, těžko porovnatelnou s jinými možnostmi,“ říká expertka na pozitivní psychologii Elizabeth Dunn.

Jak to udělat v praxi?

Pokračování 2 / 2

...
... | Zdroj: iStock.com

Znamená to, že spíš než v katalozích cestovních kanceláří najdete ideální dovolenou, budete-li hledat podle svých specifických osobních zájmů. A i když nebudete zrovna tábořit na Shetlandách nebo vás nečeká prázdninový hrnčířský kurz, ale chystáte se třeba do Chorvatska, můžete se soustředit na jedinečné aspekty svého zážitku. Nejen na to, co se dá snadno spočítat, změřit a porovnat s druhými.

Skvělý začátek, skvělý konec

A konečně, stejně jako u každého zážitku, velmi důležité je správné načasování. Podle Elizabeth Dunn v nás nejsilnější dojmy zanechává samotný začátek dovolené, prvních pár dnů. Pokud je prožijeme šťastně a intenzivně, je pravděpodobné, že na celou dovolenou později budeme vzpomínat s úsměvem. A naopak. „Naplánovat si na první den dva něco opravdu výjimečného je dobrá strategie,“ říká Elizabeth Dunn. „Sama jsem toho využila, když jsme s manželem vyrazili na Bali. Většinu cesty jsme bydleli v levných hostelech, ale úplně první noc jsme se ubytovali v pětihvězdičkovém hotelu. A opravdu to zafungovalo. Ta první noc byla důležitá a hodně na ni vzpomínám.“

Stejně tak je důležitý i konec dovolené – i to je okamžik, ze kterého si odnášíme mnoho vzpomínek. Proto i na poslední den je dobré si naplánovat něco obzvlášť zajímavého a příjemného. A i když po návratu domů vás čeká nejspíš nostalgické vysypávání písku ze záhybů plavek, mírné rozčarování z návratu do práce a lehký stres z přeplněné e-mailové schránky, mějte na paměti, že vaše úžasná dovolená vám může přinášet radost ještě dlouho poté. „Když si kupujete zážitek, kupujete si také příběh,“ říká Elizabeth Dunn. „Takže dovolená vám přináší svým způsobem štěstí i dlouho poté, co skončila. Protože příběhy, které na ní zažijete, pokračují ve vaší mysli stále.“