Právě se vyrovnávám s tím, že to nedám

Právě se vyrovnávám s tím, že to nedám Zdroj: iStock.com

Můžeme opravdu stíhat všechno, co chceme? A nezbláznit se?

Většina z nás žen se snaží dosáhnout každodenní rovnováhy mezi prací a osobním životem. Kombinujeme, hledáme, potlačujeme, předbíháme čas, dřeme jako koně a výsledek? Vyrovnaný život! Je vůbec realizovatelný?

Když dělám rozhovory s úspěšnými ženami, které vedou obrovské firmy, zeptám se vždycky, i když vlastně nechci: Jak to všechno zvládáte? Sama mám starostí polovinu a stejně to občas drhne. Hledám tipy, doporučení, čtu motivační knihy, ale rovnováha stále nepřichází.

Jenže – čím dál častěji mi úspěšné ženy říkají, že o rovnováhu mezi prací a osobním životem už dávno přestaly usilovat. Jak říká bývalá výkonná ředitelka společnosti Yahoo Marissa Mayer: „Nemůžete mít všechno, ale můžete mít věci, na kterých vám opravdu záleží. A takový přístup vám pomůže, abyste pracovali opravdu tvrdě po dlouhý časový úsek.“

A úspěšné ženy se k ní připojují, přestávají si hrát na wonder women a prostě přiznávají, že mít všechno nelze. Chvíli šidí rodinu, pak zas sebe nebo práci. A tak se snaží dosáhnout rovnováhy v rámci svého života podle životních fází. Z bezdětné workoholické fáze se postupem času stává fáze dětí a manžela, přechází do zkušené ženy, podnikatelky… Žádná z těchto fází není vyrovnaná. Jednoho je víc, druhé se upozadí. A je to v pořádku. Podstatou je totiž, jak říká Rosie Pope, britská podnikatelka známá svou Bravo reality show, Pregnant in Heels, dívat se na věci z pohledu celého svého života a upravovat svoje cíle podle toho, kde se v daném okamžiku nacházíme. A tady jsou její rady, jak se nezbláznit a užívat si každého dne, tak jak zrovna přijde.

Užijte si okamžik, nebude trvat věčně

Koncept rovnováhy může být zavádějící. Je lepší být workoholik, když jste mladá, v tu chvíli na to vlastně máte čas. Až se stanete mámou, můžete upravit svůj pracovní harmonogram a třeba trávit víc času doma. Stejně tak, až vaše děti povyrostou, může být dobrý čas k tomu, abyste začala zas něco nového.

Představte si svůj cíl a pak vypracujte plán pozpátku

Vnímejte svůj život jako sérii fází a přemýšlejte, kde chcete na konci každé fáze být. Pak si vytvořte plán pozpátku až do okamžiku, kde jste teď. Nemusíte mít promyšleno všechno do detailu, ale alespoň první kroky. Až jimi projdete, promyslete další a další.

Zhodnoťte se

Až si určíte své cíle, řekněte si: „Do konce tohoto roku chci udělat X.“ A pak si slibte, že za půl roku to zkontrolujete. Když si nestanovíme čas na sebehodnocení, nakonec se za tou stejnou věcí pachtíme třeba pět let a ani o tom nevíme.

Neutápějte se v nedostatcích

Odpusťte si a jděte dál. Ano, budete dělat chyby a někdy pěkně velké. Ostatní se přes to přenesou ve chvíli, kdy to dokážete i vy, proto si dovolte dělat chyby a učit se z nich. Vědět, kdy jste něco zkazila, znamená být schopná uspět. Přestaňte se cítit provinile kvůli čemukoliv, co myslíte, že neděláte, ale oceňte to, co děláte dobře.

Věřte svým úspěchům

„Znám tolik skvělých žen, které nevidí, čeho dosáhly – jen to, čeho nedosáhly. Věřte samy sobě. To neznamená být arogantní, ale znamená to být upřímné ohledně toho, v čem jste skvělé, a být hrdé na skvěle odvedenou práci,“ doporučuje Rosie Pope. A čas od času všechno přepracujte. Zamyslete se nad svými cíli a nad tím, zda byste je neměla měnit. Plán, který vám dříve vyhovoval, už nemusí odpovídat okolnostem.