...

... Zdroj: iStock.com

Letní lásky: Jak si je užít bez zlomeného srdce?

Proč jsou tak intenzivní, proč se z nich až zbytečně dlouho dostáváme a proč to letos bude ještě větší „nářez“ než obvykle?

Bylo mi šestnáct, když mi zamotal hlavu Carlos. Kluk s čokoládovýma očima, který pracoval na recepci španělského hotelu, v němž jsem trávila svou vůbec první dovolenou u moře. Hihňali jsme se na sebe, po večerech tajně utíkali na pláž poslouchat šumění moře, dal mi „zlaté“ srdíčko na kožené šňůrce, které jsem pak nosila až do Vánoc. A když už jsme měli odjíždět a autobus zavíral dveře, jako romantická hrdinka jsem vypálila v poslední vteřině ven, nedbajíc na hudrování celého zájezdu, přeběhla přes půlku městečka, abych mu mohla dát poslední pusu… O pár let později, v Mexiku, s Johnem, to už byla šťavnatější story. Vířivka na střeše luxusního apartmá, svítání na liduprázdné pláži a spousta margarity k tomu… A pak Tom, na chatě v Beskydech. Samotář s kytarou na zádech… Jak ten se uměl dívat do očí! I když byl každý jiný, jedno měly ty letní příběhy společné: byly intenzivní a v danou chvíli se zdály až extrémně osudové! Protože přesně tak to letní lásky umějí.

Tip na video: Co znamená, když se vám neozývá? Odpovídá párový terapeut Honza Vojtko

Slunce, hormony a touha

A je to logické. Stačí pár týdnů slunce, a máme lepší náladu. „Produkce hormonů dobré nálady, které doslova lpí na příjmu slunečních paprsků, stoupá. S rostoucími teplotami ubývá množství oblečení, které nosíme. Takže my v mikrošatech vzbuzujeme (hormonální) zájem mužů a oni se svou snahou o nás se zase zasazují o to, že pracují naše hormony,“ připomíná známá fakta intimity koučka Daniela Torp (www.danielatorp). A to samozřejmě není všechno. Chodíme na dlouhé letní večírky, pijeme ty nejdelší long drinky na světě a spolu s tím pak padají další zábrany. Cítíme se svobodnější, odvážnější, sebejistější a „ulovit“ někoho je TAK jednoduché! A napůl s tím všichni nezadaní (no dobře, i ti, kdo už někoho mají) počítají. Vypovídají o tom i spousty výzkumů, které si nechala dělat třeba společnost Durex. V roce 2015 jí u nás z jednoho takového vyšlo, že 56 % z nás se v létě cítí šťastnější, více plní energie, a i když jsme ve vztazích, cítí 27 % z nás větší chuť na sex. A průzkum vedený v Anglii v tomtéž roce tou samou společností zase ukázal, že až 47 % očekává v létě nová dobrodružství!

Bez zlomeného srdce, prosím!

A pozor, je v pořádku si užívat. Je v pořádku podlehnout alespoň jednou za život něčemu tak silnému, přesvědčivému a obvykle také velmi spontánnímu, jako je letní láska. Je to jedno z těch kouzelných životních klišé, která stojí za to si užít se vším všudy. S letní láskou se vždycky pojí specifický druh intenzivního okouzlení. Spojují se s ní vzpomínky, které se ukládají hluboko – už jen proto, že v létě je kolem nás spousta vůní, více se dotýkáme, jezdíme na nová místa a jeden smysl za druhým ukládají střípky vzpomínek, které pak vydrží opravdu klidně celý život. „Nicméně všechna tato intenzita má jedno své velké ALE: funguje obvykle opravdu jen TADY a TEĎ, na daném místě, v danou chvíli, odtržená od reality, do které se letní lásky přelévají jen velmi výjimečně,“ upozorňuje Daniela Torp, že v těchto případech je ideální rovnou počítat s tím, že brzy skončí. Nemusí, pravda, výjimky existují. Ale jsou to právě ty výjimky, které potvrzují pravidlo krátkodobosti letních románků…

Postcovidoví romantici vs. pragmatický přístup

Přesto jsou mnozí z nás nepoučitelní a věří. „Romantici, snílci, ti, kteří už tak trochu zoufale touží po lásce a doslova jako tonoucí se chytají stébla v podobě té letní lásky. Právě ti všichni si z ní pak bohužel odnášejí bolavá, zlomená srdce a léčí se z prázdninových románků víc, než je nezbytně nutné. A letos bude celá situace ještě svým způsobem vyhrocenější. Měsíce jsme byli zavření doma, fyzický kontakt byl nejen pro singles, ale i pro zadané, do značné míry omezený. Omezená byla svoboda pohybu, která se teď v létě vrací na scénu. A spolu s onou opojností návratu života do normálu, po roční covidové peripetii, dělá z letošních prázdnin velmi třaskavé a jiskřivé období,“ říká na rovinu koučka, podle které se dá letos v létě právě z těchto důvodů čekat až extrémní nárůst letních románků. Spousta z nás byla opravdu měsíce zavřená doma, chybí nám společnost, obejmutí, intimita. Ale tím pádem jsme také zranitelnější a o to víc bychom měli počítat s ryze praktickou stránkou letních lásek a volit opatrnější, pragmatičtější přístup. Nebo spíše – měly, my ženy především. Muži jsou přece jen pragmatici už ze své podstaty…

Tady a teď. Jen na pár dní

Každopádně chraňte si jednak své zdraví (s ohledem na pandemickou dobu a samozřejmě s ohledem na to, že se nárazově intimně sbližujete s někým úplně neznámým), ale také si prosím chraňte své srdce. Pokud se zamilujete u baru, na pláži, ve frontě na wakeboard, u stánku se zmrzlinou uprostřed dovolené co já vím, někde v Itálii, Francii nebo kdekoli jinde, zkuste ve svém vlastním zájmu nepočítat s ničím dlouhodobým. Vlastně čím dále od domova HO potkáte, tím se před vámi rýsuje větší pravděpodobnost krátkého románku. Ale to vůbec nevadí. „Naopak, když do toho půjdete rovnou s vědomím, že je to jen na pár dní a nocí, že jde jen o to, co je TADY a TEĎ, můžete z toho pro sebe vytěžit ještě mnohem více. Jako kdysi když odcházeli vojáci do války – fakt, že mají na románek jen omezený čas, tomu mikrovztahu uměl dát velké grády. A i když to zní zvláštně, letní lásky to mohou mít podobně. Můžete klidně,přepálit začátek‘, dovolit si (bezpečný) sex na jednu noc nebo na všechny zbývající noci, můžete žít emoce naplno, můžete na sebe prásknout všechno, ale také o sobě navzájem nevědět nic. Můžete vlastně cokoli – když se pro to rozhodnete vědomě, tak, aby vám to nakonec zbytečně neublížilo,“ doporučuje na závěr intimity koučka Daniela Torp.

Když odjedete domů (vy, nebo on, to je jedno), netrvejte snad ani na udržování kontaktů - a pokud se budou dál rozvíjet, berte to jen jako příjemné překvapení, milý bonus. Třeba se potkáte příští léto? Třeba se potkáte mnohem dřív. Ale počítat s tím dopředu raději nezkoušejte. I když je to v době sociálních sítí, kdy je každý dohledatelný, těžké, zkuste jej také nějak extrémně nesledovat, nelajkovat, neurgovat, netlačit… Kromě jiného byste si takovým přístupem šlapala právě po jedinečnosti vzpomínek, po tom, co na letních láskách bývá to nejlepší - kradla byste jim ono spontánní kouzlo, které by se takovým „stalkingem“ snadno přetavilo ve velmi hořké sousto. A než to, tak raději zůstaňte u vědomí, že z letní lásky opravdu nebude „nic víc“…

Opravdu nic víc

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.