Láska prochází žaludkem

Láska prochází žaludkem Zdroj: iStock.com

Láska a váha. Přibíráme, nebo hubneme, když milujeme?

Plánujete zhubnout a pak se přihlásit na seznamku nebo začít zase randit? Podle vědců to děláte opačně. K hubnutí vám totiž pomůže zamilovanost. Pokud tedy nebudete zamilovaná nešťastně. Jak je to s láskou a kily? Tloustneme, nebo hubneme po zásahu Amorova šípu?

Není to tak jednoznačné. Když se zamilujete do extrémního sportovce a každé rande trávíte na kole, vaší figuře to nejspíš pomůže. Ale naopak znám dost lidí, kteří díky častým večeřím v restauracích, popíjení vína a čokoládovým dárkům nějaké to kilo nabrali. Zamilovanost vám může pomoct pár kilo shodit, na druhou stranu se ve spokojeném vztahu snadněji tloustne. Kila navíc se však objevují i u nešťastně zamilovaných, kteří negativní emoce zajídají. Láska tedy s naší váhou čaruje víc než dost. Čím to je?

Zamilovanost s příměsí serotoninu

Podle některých vědeckých poznatků publikovaných v časopise Obesity je trávicí systém protkán neurony. Mezi naším mozkem a žaludkem se navíc nachází velké množství emotivních spojení, a právě ta mohou ovlivňovat to, jestli pociťujeme hlad, či nikoliv. Například zamilovaný člověk hlad obvykle nepociťuje. Pozitivní emoce, jako je romantická láska, zvyšují hladinu serotoninu v těle. Tento úžasný hormon funguje jako chemický posel. Dokáže potlačit chuť k jídlu, výrazně ovlivňuje naši náladu, energii, hmotnost, pozornost, a dokonce i bolest či sexuální život. A jak se vznášíte na obláčku lásky, tak si na čokoládový dort, který jste si dávala ke kávě po obědě, ani nevzpomenete. Šťastně zamilovaný člověk z vědeckého hlediska má o váhu postaráno. Pokud se tedy časté romantické večeře neskládají z pěti vysokokalorických chodů a nepatříte mezi čerstvě zamilované páry, které mají spíše potřebu trávit čas jen spolu. Tráví čas v posteli, sledováním televize či mluvením o společné budoucnosti – mnohdy s dobrým jídlem a lahví vína. Chcete namítnout, že přebytečnou energii mohou zamilovaní spálit sexem? Pokud jsou fyzicky zdatní a zvládnou alespoň hodinu intenzivního milování, pak možná ano. Lepším spalovačem kalorií bude dozajista společný sport nebo dlouhé romantické procházky.

Nešťastná láska je hladová

Pokud jste však vystresovaná, smutná nebo truchlící, potřeba jídla se může zvyšovat. A platí to nejen pro osamělé, ale i nešťastně zamilované nebo pro ty, kteří žijí v permanentním strachu z toho, že budou opuštěni. „Tito lidé častěji podléhají potřebě utěšit se tabulkou čokolády nebo jiné sladkosti. Slouží jim totiž jako ochranné křídlo. Bohužel se pro ně zvýšená touha po sladkém či celkově přejídání se jídlem stává drogou ohrožující nejen jejich hmotnost, ale celkové zdraví a psychickou pohodu,“ varuje Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. V takovém případě je dobré si uvědomit, v jakých situacích jíte. Když jste doma sama a užírá vás žárlivost, s kým a kde váš přítel je, když ne s vámi? Nebo pokaždé, když svého bývalého potkáte s novou přítelkyní, padnou dva pytlíky brambůrků? Naučte se proto odlišit skutečný hlad od „emočního“ hladu. Poslouchat správně své tělo vyžaduje trpělivost, ale jakmile to dokážete, snadněji vyhodnotíte, jestli vás honí pouze chutě, chcete zajíst stres, nebo jde o opravdový hlad.

Jsem spokojená a tlustá?

Po pár měsících randění to se vztahem vypadá stabilně a vy už nelítáte jak zběsilá, stahovací prádélko už pomalu odkládáte a s druhou polovičkou si rádi dopřejete klidnější večery i víkendy. U vašich zadaných kamarádů je to podobně a mužům začínají růst bříška a ženám pozadí. Není to pravidlem, ale spokojený vztah vám kila může přinést. Přibírání na váze ve spokojeném partnerském vztahu může totiž pramenit jednak z toho, že tzv. usneme na vavřínech, ale stejně tak mohou být důvodem špatně nastavené společné návyky. „Nebezpečí zvyšující se hmotnosti skutečně hrozí i v případě, že máte dlouhodobě dobře fungující partnerský vztah. Během společného soužití si totiž páry vytvářejí různé rituály kolem jídelního stolu a ne vždy se jedná o zdraví prospěšné návyky, zvlášť má-li pár zálibu v dobrém jídle a pití,“ vysvětluje odborná garantka výživy Ryglová. Někteří si například vypěstují návyk dávat si pokaždé skleničku vína na dobrou noc, nějakou sladkost po milování nebo si společně dají vydatné jídlo před sexem. A s příchodem dětí jsou kila zaručena.

Zamilovaná nebo ne, chce to pravidelný režim

Bez ohledu na to, jestli se nacházíte ve fázi největší zamilovanosti, nebo vás trápí nešťastná láska, je dobré si vytvořit pravidelný, a především zdravý režim. Pravidelná strava zabrání přejídání, nezvladatelným chutím a slouží i jako prevence emočního jedení. To, jak si svůj režim nastavíte, je přitom čistě jen na vás, protože někomu vyhovuje například pět až šest menších porcí jídel denně, jiný se spokojí se třemi většími porcemi. Abyste měli to, co jíte, pod kontrolou, zamyslete se nad tím, jaká je vaše aktuální situace. Odpovězte sami sobě na to, kolik a co jíte, jestli jíte pravidelně a jestli je vaše strava pestrá. „Důležité je také to, jaký máte vztah k jídlu, po jakých potravinách sáhnete, když jste ve stresu, nebo jestli dokážete říct jídlu ne,“ uzavírá myšlenku nad stravovacími návyky všech lidí bez ohledu na množství lásky v jejich životě Michaela Ryglová.