Tohle je bez debat. tohle jsem já.

Tohle je bez debat. tohle jsem já. Zdroj: iStock.com

Kompromisy, které byste ve vztahu neměli dělat

Schopnost vyjednávat a dělat kompromis je často znamením zdravého vztahu. Některé kompromisy však nejsou úplně na místě, neboť se týkají příliš zásadních věcí, ve kterých byste až tak snadno ustupovat neměla. Které kompromisy si dobře rozmyslete?

Poté, co zmizí nával lásky ze začátku vztahu, sundaváte většinou růžové brýle. A s nimi začínáte vidět i věci, ve kterých se úplně neshodnete. Vedle malých problémů, jako kam jet na výlet nebo kdo vyndá nádobí z myčky, existují problémy a situace, kdy se ústupky nedělají a kompromis není na místě. A to jsou věci, které byste si měli jasně a ideálně včas vyjasnit. Podle amerického psychologa a autora knihy Jak chránit své psychické zdraví, zlepšit své vztahy a zvýšit své sebevědomí Guye Winche jsou následující tři oblasti často spojeny s výraznými problémy ve vztahu, dlouhodobou nespokojeností a naznačují, že vztah nemá pevné základy. V jakých oblastech tedy kompromis nedělat a jasně si říct, co chcete?

1. Skrývání klíčových aspektů osobnosti

Hodně lidí skrývá své opravdové já, neboť se obává, že by se partner mohl cítit ohrožený či velmi zneklidněný významnými stránkami naší osobnosti. Proto občas skrýváme, kdo opravdu jsme. Můžeme to zvládat po nějakou dobu, dlouhodobě to ale není dobrý plán. Cena bude totiž velká, naše psychické zdraví bude ohroženo a vztah také.

Co můžete dělat? Postupně seznámit partnera s tím, kdo opravdu jste. Milujete děti, ráda si s nimi hrajete, a i byste měla v budoucnu ráda své, ale partner nechce o dětech ani slyšet? Můžete chvíli dělat, že vám děti nechybí a že je nechcete, ale to, že lžete sama sobě se brzy projeví. Své přesvědčení, názory, životní filozofie si ponechte, neměňte se, partner by vás s nimi měl přijmout.

2. Tolerující neúcta

Hádky a neshody do vztahu patří, ale nesmějí být provázeny pohrdáním, neúctou a zesměšňováním. Říkat si, že se tak partner choval v zápalu hádky, tím ho obhajovat a tolerovat jeho výstupy, je cesta do pekel. „Jeden z největších projevů nespokojenosti v dlouhodobém vztahu je, když váš partner nebo vy během argumentů nebo neshod sebou navzájem pohrdáte. Neúcta, nepřátelství a nedostatek empatie, které takové momenty provázejí, představují zásadní slabinu, která narušuje schopnost párů zvládat stres a konflikt produktivním způsobem,“ zdůrazňuje Guye Winche. Nadáváte si, partner se na vás dívá spatra a říká, že bez něj byste byla nic a nic v životě nedokážete? Zlehčujete partner či vy trápení, které prožíváte?

Co můžete dělat? Mluvte společně o základních pravidlech pro konflikty a zkuste je řešit s chladnou hlavou, bez urážek a pracujte na vzájemném porozumění, buďte empatičtí a vnímejte své pocity.

3. Sexuální preference

„Když skryjeme důležité a ustálené aspekty naší sexuality, jako jsou pohlavní styk, specifické touhy, preference víry a praktiky týkající se monogamie, připravujeme se na to, že budeme ve vztahu frustrovaní a nespokojení,“ uvádí Guye Winche a poukazuje na časté problémy ve vztazích, které pramení z nepřiznaných sexuálních preferencí. Stavíte se vyhýbavě k orálnímu sexu nebo váš partner má rád násilnější sexuální praktiky? Mluvte o tom. Je spousta vztahů, které přežívají, a dokonce prosperují s neuspokojivým sexuálním životem, jen se zeptejte v důvěrnější chvilce svých přátel, zda je sex podle jejich představ. Možná se dozvíte, že touží po zcela jiných věcech, ale obava ze ztráty partnera je silnější a oni sebe potlačují. To však dlouhodobě vede k nespokojenosti a bývá spouštěčem paralelního vztahu, kde nemusí předstírat. Sex je totiž ve vztahu velmi důležitý.

Co můžete dělat? Vzhledem k tomu, že zachování dobrého sexuálního života vyžaduje dlouhodobou práci téměř ve všech vztazích, zvažte, zda jste v této oblasti k sobě upřímní. Je velmi pravděpodobné, že vám váš partner neřekl vše o své sexuální minulosti nebo touhách a vy jste na to podobně. Řekněte konečně, co chcete. Možná vás konečně sex začne bavit.