.

. Zdroj: iStock.com

Komplimenty vám zlepší vztahy. Naučte se je říkat správně

Jak často někomu říkáte, že je skvělý, sluší mu to nebo odvedl dobrou práci? Patří komplimenty do vaší komunikace? Jistě je ráda slýcháte, tak proč neudělat radost i jiným. Vaše vztahy s blízkými, ale i lidmi kolem, se díky nim zlepší. Jen pozor, ať se jedná o ty upřímné. Naučte se je říkat!

Laskavý, opravdový a hluboký kompliment působí na člověka jako magie. Rozproudíte v něm radost, pozitivní energii a probudíte sympatie. Jen si vzpomeňte, jak na vás zapůsobí slova šéfa, když pronese: „Skvělá práce, Terezo, celou schůzku jsi vedla na výbornou.“ Hrdost, sebevědomí stoupají, stejně jako chuť pustit se do další práce. Ale v klidu postačí jen pění ódy na jídlo, které jste připravila: „Vynikající večeře, to jsem si pochutnal.“ V hlavě vám tančí malý bůžek štěstí a vy se rozzáříte. A jak se nesete po ulici, když vám někdo pochválí tu novou sukni? Paráda, co? Lidé touží po pochvale, uznání, ocenění, které je myšleno opravdově. A tak, je-li vedle vás někdo, kdo si je zaslouží, komplimenty nešetřete. Kdy jste naposledy své mamce řekla, že ty její víkendové obědy milujete, protože umí vařit nejlíp na světě? Nebo pochválila partnera za to, jak si skvěle vede v práci?

Pokud se naskytne situace k ocenění a myslíte to vážně, komplimenty nešetřete, protože jsou velkou příležitostí, jak posílit pouto mezi osobami. „Komplimenty mohou být užitečným nástrojem pro rozvoj a posílení vztahů,“ říká psychoterapeutka Lindsay Liben, LCSW. „Přispívají k hlubšímu a intimnějšímu spojení.“ Nepřinesou příval radosti jen dané osobě, ale i vám. Komplimenty spojené s vděčností přináší optimismus i spokojenost. Je to stejné, jako když darujete dárek. Také máte radost, když se druhému líbí a vidíte jeho nadšení. Jak říká odbornice na vztahy a koučka Rachel DeAlto: „Komplimenty vytvářejí pozitivní energii! A stejně jako dary můžou být přínosem pro dárce i příjemce.“ A víc radosti a spokojených vztahů je pro váš život nejvíc. A tak začněte skládat komplimenty.

Vyměňte povrchní komplimenty za ty opravdové

Je pravda, že i zdánlivě povrchní komplimenty mohou někomu pomoci. Fráze jako „máš nádherný účes, ta nová bunda ti sekne“ mají svou sílu a dokáží někomu zpříjemnit den. Jestliže to pro vás není jen taková fráze, jak si kolegyni dostat na svou stranu, ale myslíte to upřímně, vyšperkujte svůj kompliment a rozveďte ho. Jděte do hloubky: „Ten nový účes ti moc sluší, vždycky když se na tebe podívám, tak si říkám: To je fakt krásná žena. Ty tvoje nové žluté šaty hned vnesou do kanceláře energii.“ Dejte komplimentům emoce a používejte přídavná jména.

Spojte svůj kompliment s něčím, co skutečně cítíte

Psychoterapeutka Lindsay Liben podporuje takové komplimenty, které jsou v souladu s vašimi hodnotami. Druhá osoba o nich ví a o to víc je pro ni vaše pochvala opravdová a váží si jí. Stejně tak, znáte-li hodnoty druhé osoby. Jste vášnivá sportovkyně, takže jakákoliv pochvala v tomto směru druhého velmi potěší. Zakládá si maminka na své zahradě a květiny jsou její vášeň? Jestliže jí pochválíte, jak jí krásně kvete zahrada a jak umí barvy kombinovat, zapomene na všechny starosti, které jste jí jako dcera nadělala. „Poklona by měla být autentická,“ říká odbornice, „a měla by být spojena s hodnotami, které osobně vyznáváte nebo o kterých víte, že jsou pro tuto osobu důležité.“

Buďte konkrétní a jen nezveličujte

Některé komplimenty mají tendenci působit lacině, zejména pokud používáte až příliš hyperbol: „To byla famózní party. Nikdy jsem neviděla krásnější šaty.“ Přílišné zveličování spíš škodí. Raději buďte konkrétní a specifikujte, co se vám líbí. Takový kompliment bude mít větší váhu. Takže příště, až budete chválit kamarádce její skvěle připravenou party, nespokojte se jen s frází: „To byla mega dobrá party,“ ale proneste něco jako: „Vždy se těším na to, co připravíš za aktivity a jaké vybereš místo. Nikdy se nenudím a jídlo je vždy vynikající.“

Skládejte komplimenty svému partnerovi

Proč? Protože váš vztah posunou na hlubší úroveň a pomohou ho upevnit. „Identifikace a oslavování toho, co zbožňujete na svém partnerovi, může zlepšit váš vztah díky tomu, že dáváte najevo svou všímavost. Vnímáte, co partner dělá a jak, a on cítí, že vám není lhostejný,“ říká psychoterapeutka. Je prokázáno, že páry, které si říkají komplimenty, umí lépe řešit vztahy a jejich partnerská komunikace je na dobré úrovni.

Používejte komplimenty jako nástroj na pracovišti

Pravidelné komplimenty kolegů nebo zaměstnanců mohou skutečně zvýšit jejich výkon. Koučka Rachel DeAlto vidí spojení mezi vyjádřením zaslouženého uznání a výkonem a jeho zlepšením. „Aby to bylo provedeno co nejefektivněji, kompliment by měl být opravdový a zasloužený.“ Co je víc než skvělé vztahy na pracovišti a motivovaní zaměstnanci? Chvalte kolegyni víc než šaty její pracovní výkon.

Nebojte se pochválit i cizí lidi

Ať už se jedná o osobu ve vlaku, ženu či muže na ulici, pouličního muzikanta nebo maminku s dítětem. Buďte opravdoví a pamatujte, že řada lidí je stydlivých, abyste je nevystrašili a oni si nemysleli, že jste divná. Odbornice doporučují nejprve navázat oční kontakt, usmát se a přenést emoci a pak až promluvit. Mluvte zřetelně a nahlas, to vyjadřuje důvěru. Dopřejte i cizím lidem nečekanou dopaminovou bombu. Budou se cítit líp a přenesou tento pocit dál. Pryč bude rázem jeden zkažený den, smutná nálada, unavená maminka a osamocený senior.