.

. Zdroj: archiv firem

.
.
.
.
.
6
Fotogalerie

Knihy na léto, které nepustíte z ruky

Léto je spojené s odpočinkem, a tak máte konečně čas číst. Ať už balíte kufry a chystáte se k moři nebo se budete slunit u bazénu či rybníka, vždy si s sebou přibalte něco malého či velkého ke čtení. Zasníte se, popřemýšlíte, dozvíte se něco nového a věřte, že od těchto knih se neodtrhnete.

Sbíráte tipy od kamarádek či kolegyň na dobrou četbu na léto? I my vám přicházíme poradit. Na desetidenní dovolenou doporučujeme přibalit minimálně dvě tyto knihy, protože se od nich neodtrhnete. Takže hlavně pořádně namazat, ať se nespálíte, až vás kniha pohltí tak, že zapomenete na brouzdání v mořských vlnách.

Pokračování 2 / 6

Sarajevská princezna – Edo Jaganjac

Budete žasnout, plakat, chtít pomoc, nechápat svět

Edo Jaganjac napsal svědectví, které se vám navždy vryje do paměti. Do rukou mladého chirurga, Edy Jaganjace, se dostala pětiletá Irma Hadžimuratović, která byla těžce zraněna během bombardování Sarajeva. V létě 1993 celý svět napjatě sledoval osud malého děvčete, které BBC pojmenovalo „Sarajevská princezna".

.
. | Zdroj: archiv firem

Ilegální transport zraněných pod nepřetržitou palbou, až neuvěřitelné výkony v sotva použitelných operačních sálech, pokrytecké chování mezinárodních úředníků, prohlubování přátelských i profesionálních vztahů mezi znaveným, ale neskonale ochotným personálem nemocnice... To vše je součástí krvavé sarajevské pohádky, upřímné a srdcervoucí výpovědi člověka, který s klidnou rukou a otřeseným srdcem bojoval proti donkichotským větrným mlýnům, bojoval pro dobro, za humánní cíl, který je hodnotnější než jakýkoli vojenský, za záchranu lidského života...

Pokračování 3 / 6

Příběh služebnice – Margaret Atwoodová

Budete jako žena hodně zhluboka dýchat, chvíli vám bude na nic

Jedná se o literární předlohu filmu i úspěšného televizního seriálu. Proslulý román kanadské spisovatelky vykresluje pochmurnou vizi blízké budoucnosti Spojených států amerických, které se z demokratických výšin propadly do všeobjímajících hrůz totalitního režimu. V okovech nemilosrdného klerofašistického režimu se z každého, kdo se proti němu jakkoli prohřeší, stává otrok. Z plodných žen pak ještě něco mnohem horšího – služebnice, jejichž úkolem je rodit děti, s nimiž se nikdy nesetkají. Jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rodinách velitelů, aby s nimi zplodily potomky namísto neplodných chotí. Jednou z nich je i vypravěčka, která musí obezřetně manévrovat mezi veliteli, jejich manželkami, hospodyněmi zvanými Marty i ostatními „služebnicemi“… Kniha vás pohltí atmosférou a budete děkovat, že se nic takového neděje. A konec vám bude dlouho ležet v hlavě.

.
. | Zdroj: archiv firem

Kniha byla odměněna Cenou Arthura C. Clarka pro nejlepší román roku. Po přečtení poznáte proč.

Pokračování 4 / 6

Malé ženy - Louisa May Alcottová

V jedné se najdete a budete snít jejíma očima

Četla jste neapolskou ságu od Eleny Ferrante o kamarádkách Lile a Eleně? Jestli ne, tak všechny čtyři díly zabalte k vodě jeden po druhém, a jestli ano, tak se vrhněte na knihu, která tak mladé dívky, a zejména Lilu, ovlivnila v jejich životech – román Malé ženy. V té jsou hrdinkami romantická Meg, nezkrotná Jo, nenápadná Beth a rozmazlená Amy. Čtyři sestry, které musejí čelit stesku po tatínkovi, který bojuje v občanské válce, chudobě či vážné nemoci, ale hlavně svým vlastním ambicím, tužbám a malým nectnostem. Bojují s nástrahami dospělosti, lásky, zakládají rodiny, prožívají smutky... To jsou proslulé Malé ženy, které se již po generace zapisují do srdcí stále nových čtenářů nejen v Americe, kde si získaly status rodinné klasiky a věčného bestselleru.

.
. | Zdroj: archiv firem

Pokračování 5 / 6

Nejlepší pro všechny – Petra Soukupová

Bude jako život, který je kolem vás

Žádná zbytečná slova a jednoduchý jazyk vás vtáhnou do života desetiletého rozmazleného průšviháře Viktora, který žije v Praze s matkou, divadelní herečkou, která si s jeho výchovou ani s vlastním životem neví příliš rady. Je to kniha o jedné rodině, kde každý má své touhy, trápení, role, důvody nějak se chovat a jednat, něco říct a neříct, což druhému připadá nepochopitelné, neomluvitelné, záškodnické, zrádné.

.
. | Zdroj: archiv firem

Když jednoho dne maminka Hana dostává nabídku na natáčení seriálu na druhém konci republiky, bere ji jako příležitost, jak všechny své problémy vyřešit. Aby se mohla věnovat natáčení, přestěhuje Viktora přes jeho odpor k babičce na venkov. Namlouvá si přitom, že pro něj bude nejlepší, když změní prostředí, a pro její matku, která nedávno přišla o manžela, bude dobré, když nezůstane sama. Viktor se cítí zrazený a podvedený a jeho zoufalství je tím větší, že dominantní babička má jasnou představu o tom, jak by měl jeho život i život jeho matky vypadat. A všichni přitom chtějí jeden pro druhého jen to nejlepší.

Pokračování 6 / 6

Norské děti – Hana Roguljič

Tak moc jim budete chtít pomoct

Román, inspirovaný známým případem, kdy norský úřad pro ochranu dětí odebral děti české matce! Norsko své děti chrání. Nedopustí, aby vyrůstaly ve strachu a ponížení. Proto se Barnevern dívá. Vidí očima úřednic a učitelek, očima sousedů a kohokoli z náhodných kolemjdoucích. Uzná-li, že nejste dobří rodiče, nahradí vás lepšími.

.
. | Zdroj: archiv firem

Jana Sýkorová a její dvě malé dcery žijí v Norsku pátý rok. Poté, co rodinu opustí její švédský partner, zaměří Barnevern i ji. Janin život se tím neodvratně mění v thriller a ona nemá jinou možnost než hledat v sobě akční hrdinku, která je ničená reálným životem. A máte-li děti, už nikdy jim na ulici nevynadáte.