(Ne)gramotný rodič, 233 Kč, Učebnice.cz

(Ne)gramotný rodič, 233 Kč, Učebnice.cz Zdroj: archiv firem

.
.
.
.
5
Fotogalerie

Knihy, které vám pomohou vyřešit vztahy. Doma i v práci!

Jsou tak složité a zapeklité. Když to funguje v práci, doma marně hledáte společnou řeč s partnerem či dětmi. Jak z toho ven? Být sama na pustém ostrově. Ale tak my žít nechceme. Vztahy jsou náročné, ale nemusí to tak být. Ještě než se začnete hroutit a hledat číslo na psychologa, zkuste si přečíst tyto knihy. Ony vám pomůžou.

Život podle Lucie – Lucie van Koten

Co řeší: život, partnerské vztahy, vztahy a cestování

Zdá se vám, že máte komplikovaný život, váš vztah s partnerem prochází krizí nebo má vaše drahá polovička schované kostlivce ve skříni, kteří vylézají poslední dobou častěji a častěji? Nejraději byste odjela a nechala vše za sebou. Ale vyřeší cestování váš vztah s partnerem? Nejlepší je číst knihy jiných, kteří si prožili podobné strastiplné cesty. Můžete porovnávat, hledat odpovědi na otázky, přemýšlet o své situaci a podívat se na ni z trochu jiného úhlu.

.
. | Zdroj: archiv firem

Kniha jedné z předních českých blogerek Lucie van Koten, která se soustředí na sféru organické kosmetiky a život pražské ženy, přináší pohled na životní cestu plnou zvratů, chvílí v sedmém nebi i hluboko pod ním. Lucie vás provede dětstvím, po cestách ruku v ruce s manželem Holanďanem a taky momenty, které spadají do kategorie psychického teroru a manipulace. Krásná a úspěšná žena tak na cestě vzhůru někdy spadne dolů, což ji postupně přivede k tomu, co je pro ni nejdůležitější – ke svým kořenům, dětství a síle, kterou odtud čerpá.

„Krátce po maturitě se tahle rodačka z malé jihočeské vesnice vdává za holandského učitele a vědce, stěhuje se s ním do italské Florencie a doprovází ho napříč Evropou – Ruskem, Bulharskem, Gruzií… Do Čech se vrací sice zcestovalá a s dobrou angličtinou, ale zároveň neukotvená. Krach manželství jí mění život, a tak hledá cesty, jak se uživit tím, co umí a co ji baví. Bohužel se však zamiluje do manipulátora, který si libuje v mnoha dalších volných vztazích. Nejhorší chvilky života přivádějí Lucii na Srí Lanku, kde jako dobrovolnice pomáhá potřebným. Po návratu ovšem schová kufr, nasadí podpatky a úsměv a běží do práce, pro kterou by jiné zabíjely. Protože minulost je třeba brát s humorem, přítomnost se sebeúctou, budoucnost s nadějí… a vždy u toho skvěle vypadat!“

Článek pokračuje na další stránce!

Pokračování 2 / 4

Sedm principů spokojeného manželství – John M. Gottman a Nan Silverová

Co řeší: manželství, partnerství, vztahy

.
. | Zdroj: archiv firem

Co mají tedy šťastná manželství společného? Proč je nerozložily narození prvního potomka, nevěra, velké pracovní nasazení?

„Po dvaceti letech studia spokojených párů nyní vím, že klíč k oživení manželství a prevenci rozvodu nespočívá v tom, jak zvládáte řešit své spory, nýbrž v tom, jak vám spolu je, když se nehádáte. Mých sedm principů vám sice pomůže i se zvládáním konfliktů, ale jádro mého přístupu (první tři principy) spočívá v posílení přátelství a důvěry, na nichž je manželství založeno,“ zmiňuje ve své knize John Gottman.

V čem je tato kniha jiná? V přístupu. V praktičnosti a pravdivosti. Nemusíte být odborník, abyste jí porozuměli, nedisponuje cizími termíny, které musíte hledat ve slovníku, ale s chutí čtete, ať jste v manželství šťastném, kde vám umožní ještě více partnera poznat, nebo kdy vám to skřípe, tehdy může být účinným průvodcem, jak věci dávat do pořádku. V knize naleznete řadu dotazníků, cvičení, které můžete zařadit krásně do reálného života. Vyzkoušeno na vlastní kůži!

Pokračování 3 / 4

(Ne)gramotný rodič – Lucie Königová

Co řeší: vztahy s vašimi dětmi, vlastní dětství, vztah s rodiči

„Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.“ Lucie

(Ne)gramotný rodič, 233 Kč, Učebnice.cz
(Ne)gramotný rodič, 233 Kč, Učebnice.cz | Zdroj: archiv firem

Knížka je pro všechny budoucí i stávající rodiče i další dospělé, protože jsme všichni i děti svých rodičů. Často ani nechápeme, co a proč se nám v životě děje. Máte pocit, že tu výchovu nedáte, jste špatná matka, nechcete opakovat chyby a výchovné postupy svých rodičů, které vás ničily, ale vlastně to děláte? Některé situace řešíte poprvé a nevíte, jak na ně. Máte spoustu otázek, ale s kamarádkami, se kterými to probíráte, moc odpovědí nenajdete. V názorech se lišíte a kritizováním výchovných postupů si zaděláváte na konec přátelství. První, kde berete inspiraci, je vaše dětství, jak to dělali vaši rodiče. Ale tam je těch nevyřešených témat také dost. A tahle kniha vám pomůže se vším. Ano zjistíte, že jste dělala nějaké věci špatně, ale vždy je šance je napravit.

Pochopením souvislostí s vlastním dětstvím a stávajícím životem dokážeme také nejlépe napravit výchovné omyly a převzaté vzorce chování od svých rodičů, a vytvořit tak svým dětem to nejlepší zázemí pro jejich zdravý růst. Kniha obsahuje 10 hlavních rodičovských omylů, 10 principů úspěšného rodiče a 13 praktických nástrojů, metod a technik, jak vytvořit doma pohodu a harmonii. Obsahuje 11 příběhů z koučinkového křesla. Je plná i konkrétních praktických příkladů a pomůcek k zapracování ve své rodině. Je to tudíž i praktický nástroj pro život. Motivuje dospělé a vede je začít pracovat nejdřív na sobě a svém partnerském vztahu a budování rodinného hnízda, protože to vše zásadně ovlivňuje a nastavuje děti pro jejich budoucí život. Děti jinak zrcadlí a přebírají problémy rodičů do svého života. Kniha je klíčem k úspěšnému rodičovství. Šťastný rodič = šťastné dítě. My už na téhle vlně jedeme.

Pokračování 4 / 4

Pět jazyků ocenění v pracovních vztazích – Chapman Gary, White Paul E.

Co řeší: vztahy s šéfem, kolegy i se sebou samým

.
. | Zdroj: archiv firem

Vztahy na pracovišti jsou speciální kapitola. Pokud nejste freelancer a nepracujete sama, vztahy s kolegy a šéfy vás neminou. A moc dobře víte, že mnohdy bývají komplikované. Chvíli se zdá být vše skvělé a pak najednou řešíte situace, které vás psychicky vyčerpávají i několik týdnů. Možná jsou vztahy s kolegy v pořádku, ale ač pracujete sebelíp, nikdo vaši práci neocení. Berou ji automaticky. Když vám přistane na účtu výplata, máte dobrou náladu, ale když vás šéf či kolega pochválí za dobře odvedenou práci, cítíte se jak v sedmém nebi a ten pocit radosti si v sobě nesete hodně dlouho. Dokáže nakopnout chuť do práce, života a vy se cítíte potřebná. Proč ale tolik v pracovních vztazích právě ocenění chybí?

Cítíte ocenění od lidí, s nimiž pracujete? Pokud ano, je pravděpodobné, že každý den rádi chodíte do práce. Jestliže však takové ocenění neprožíváte, pak pro vás vaše práce možná znamená pouze prostředek obživy. Všichni, pokud nepracujeme jako dobrovolníci, očekáváme, že za svou práci dostaneme zaplaceno. Hlavním faktorem spokojenosti v zaměstnání však není výše platu, nýbrž to, zda člověk cítí, že je za svou práci oceňován. A tahle kniha, od amerického manželského poradce a autora knih o vztazích, vám v tom může pomoci. A i vy sama, ať jste šéfovou, kolegyní, mámou, partnerkou, pochopíte sílu ocenění. Začněte s tím vy a ostatní se přidají.