Maminky, už jste slyšely o metodě BLW? Pro je tolik v kurzu a jak s ní začít?

Maminky, už jste slyšely o metodě BLW? Pro je tolik v kurzu a jak s ní začít? Zdroj: iStock.com

Když velí dítě: Metoda BLW je trend, který stojí za vyzkoušení. Jak na to?

Asi každý rodič si přeje, aby jeho dítě bylo zdravé a spokojené. Velký podíl na celkové pohodě miminka má jeho jídelníček, a to nejen z hlediska složení, ale i co se týče způsobu, jakým se nejmladší člen rodiny stravuje. I proto se v posledních letech na výsluní dostala metoda BLW (Baby Led Weaning neboli dítětem vedené odstavování), které kojencům usnadňuje přechod z maminčina mléka na běžnou stravu. Proč stojí za to BLW vyzkoušet a jak s ním začít?

Mít děti je velká zodpovědnost. Neustále se o někoho bojíte, staráte se, aby neměl hlad, dobře spal, především ale aby byl spokojený. Dětský úsměv je pak tou nejlepší odměnou, ale nebudeme si nic nalhávat, rodičovství je prostě náročné. Dvojnásob to platí pro čerstvé rodiče, kteří se spoustu věcí musí učit za pochodu. Jak si to celé alespoň trochu ulehčit? Zaměřte se na to, co miminko jí!

Správná výživa je základ

Právě ve výživě totiž leží značná část celkové fyzické i psychické pohody dítěte. Pokud je to možné, prvních šest měsíců života dítě výhradně kojte. Dítě ve věku od 1 do 3 let by pak mělo denně vypít až 500 ml mléka. Jenže co dělat, když už se nedostává toho mateřského? Kravské mléko pro miminka není vhodné, a to kvůli vysokému podílu bílkovin. Dětské ledviny nejsou na takovou nálož připravené.

TIP NA VIDEO: Jak poznáte, že je vaše dítě hladové?

Video placeholde

Skvělou alternativou mohou být kojenecká a batolecí mléka Sunar. Jejich složení je inspirováno mateřským mlékem, proto v nich najdete mléčný tuk a řadu prospěšných látek důležitých pro správný růst a vývoj dítěte, například vitamíny A, B, C, D, E a K, vápník, železo či omega 3 mastné kyseliny. Výrobky Sunar mají zároveň regulovaný obsah bílkovin, aby je dětské tělíčko dobře zpracovalo.

Od 6. měsíce života dítěte můžete mléko částečně nahrazovat také nemléčnými příkrmy. Ty mohou mít formu ovocných a zeleninových přesnídávek, pokud ale chcete vést dítě k samostatnosti a dopřát mu co nejdříve pocit, že je plnohodnotným členem domácnosti, zkuste metodu BLW. Ta je momentálně velmi v kurzu. Co to znamená, jaké jsou její přínosy a jak s ní začít?

Článek pokračuje v následujících kapitolách.>>>

Pokračování 2 / 4

Co je to metoda BLW?

Zkratka BLW znamená Baby Led Weaning a v překladu je to doslova dítětem vedené odstavování. V praxi to vypadá tak, že dítě jí u stolu s ostatními členy domácnosti. Na talíři má to samé jídlo, co ostatní, jen rozkrájené do malých, pro něj dobře uchopitelných kousků a samozřejmě nekořeněné, nesmažené. Jde o to, aby miminko dostávalo jídlo v jeho přirozené podobě, ne rozmixované na kaši.

Děti mají úžasné pozorovací schopnosti, a tak u stolu napodobí, co uvidí u rodičů, případně sourozenců. Zároveň si díky BLW ti nejmenší mohou vybrat přesně to, co je láká, a ochutnáváním sami zjišťovat, co je dobré a co ne. Dítě se díky BLW naučí kousat a rozpoznávat, kdy už má dost, a tak se zbytečně nepřecpává. Předpokladem pro používání této metody je, že vaše mimi umí věci vzít do ruky a udržet je v ní, doporučuje se tedy dětem nejdříve od ukončeného 6. měsíce věku. Postupem času můžete malému nebo malé pořídit i dětský plastový příbor.

Nevýhodou metody BLW je pak nepořádek, který ze začátku i sebegeniálnější mrňous stoprocentně napáchá. Je to ale malá daň za tolik benefitů. Díky BLW si dítě už v raném věku osvojí stolovací a stravovací návyky a dáváte mu tak skvělý základ pro další vývoj.

Zezačátku BLW pravděpodobně v kuchyni a jídelně budete mít trochu binec. Je to ale malá daň za všechny ty úžasné benefity.
Zezačátku BLW pravděpodobně v kuchyni a jídelně budete mít trochu binec. Je to ale malá daň za všechny ty úžasné benefity. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 3 / 4

Rady a tipy pro BLW začátečníky

Pokud chcete BLW zkusit, je potřeba trochu se na to připravit. Základem je pořídit dítěti kvalitní silikonový bryndáček, který má ve spodní části tvar mističky. Ušetříte si tak spoustu nervů, protože jídlo nebudete muset sbírat po celé kuchyni a silikonové bryndáky lehce omyjete.

Při přechodu na BLW začněte jedním samostatným jídlem denně. Může trvat i několik měsíců, než si na to dítě zvykne, proto je BLW skvělým způsobem, jak zvládnout příkrmy ke kojení. Ze začátku totiž bude dítě spíše ochutnávat, než jíst a zjišťovat, s čím má tu čest. Usnadnit mu to můžete, když si pořídíte různá hravá vykrajovátka. Tak uděláte kousky jídla pro vašeho potomka atraktivní i na pohled.

Nejprve dítěti servírujte dušenou zeleninu, ovoce a kousky vařeného masa (bez soli a koření), těstoviny, vařené brambory. S kašovitými jídly počkejte, až dítě začne ovládat příbor a na BLW si dostatečně zvykne. Spolu s jídlem se může dítě pomalu učit i samostatnému pití; k jednotlivým jídlům mu po čase můžete přidávat malou skleničkou s čistou vodou.

Dítěti v rámci BLW dávejte totéž, co jí zbytek rodiny - jen nakrájené na malé kousky a samozřejmě nekořeněné.
Dítěti v rámci BLW dávejte totéž, co jí zbytek rodiny - jen nakrájené na malé kousky a samozřejmě nekořeněné. | Zdroj: iStock.com

Pokračování 4 / 4

Desatero zdravé dětské výživy

Proč je tak důležité, abyste svým dětem zdravé stravovací návyky vštěpovali už od miminka? Odborníci se shodují, že obezita dětí je nová pandemie. A právě špatné stravovací návyky a nedostatek pohybu stojí za obezitou dětí až v 96 % případů. Dodržujte od kojeneckého do školního věku dítěte následující desatero a budete mít jistotu, že se vaši potomci nebudou potýkat se zdravotními problémy, které se s obezitou pojí.

1. Pláč kojence neznamená hned hlad. Vyzkoušejte vše – pochovat, přebalit.

2. Pokud je to možné, prvních šest měsíců výhradně kojte.

3. Nemléčné příkrmy nedávejte dříve než po ukončeném 4. měsíci. Připravujte je vždy podle návodu.

4. Nezvyšujte dávky příkrmu podle oka.

5. Čím více příkrmů, tím méně mléka. Hned po příkrmu nekojte ani nenabízejte kojenecké mléko.

6. Nekupujte průmyslově vyráběné potraviny – cukrovinky, limonády, tavený sýr, mražená jídla. Nabízejte co nejvíce původních potravin.

7. Sladkost není odměna. Dítě si ji začne spojovat s úspěchem a časem ho ani tuna čokolády neuspokojí.

8. Hlídejte dítěti pitný režim a snažte se ho denně vést k pohybu.

9. Podpořte dítě tím, že budete jíst všichni stejné jídlo.

10. Když budete mít podezření na nadváhu, poraďte se s pediatrem.