Problém, o kterém muži nemluví

Problém, o kterém muži nemluví Zdroj: istock.com

Když má problém v posteli. Jak mu pomoct?

O svých problémech lidé moc nemluví, a pokud se týkají světa intimity, tak na společenskou konverzaci rovnou zapomeňte. My ženy jsme v tomto ohledu sdílnější, leccos prodiskutujeme s kamarádkou, ale dokážete si představit muže, jak konverzují na téma "v posteli mi to nejde"? Pro muže je sexuální zklamání fatálním neúspěchem a což teprve, když se opakuje. Co s tím? 

Také jste si myslela, že tohle se týká mužů 60 a výš? Omyl. Ačkoliv se o problémech s erekcí často nemluví, nejedná se vůbec o ojedinělý problém. Naopak, trvale nebo občasně se s ním potýká až 40 % mužů ve věku 35 až 60 let. Umí však potrápit i každého desátého dvacátníka. Čas od času může selhat každý, ale co když se problémy objevují neustále? Pak už se to netýká jen našeho muže, ale je to problém nás dvou? V čem je problém? A hlavně, jde to léčit?

Řekněte proč? Co dělají muži špatně?

Má-li muž krátkodobé problémy s erekcí, mohl si je vyvolat stresem, nedostatkem spánku a pohybu, ale i přejídáním nebo přílišným pitím alkoholu. Tady se jedná celkem o malý problém, který rychle napravíte. V takovém případě je „léčba“ jasná, stačí změnit životní styl. Zapojte do svého života více pohybu, vyjeďte si častěji na kole, zamilujte se společně do sportu a s tím přijde i lepší stravování a méně alkoholu. "Podobně jako u jiných nemocí je i zde nejlepší prevence. Tedy vyvarovat se všech rizikových faktorů, například kouření, alkoholu, přejídání a dalších civilizačních nešvarů," doporučuje MUDr. Josef Stolz, MBA, primář kliniky UroKlinikum Praha.

Pokud problémy přetrvávají, obraťte se na odborníka. Úspěšnost odborné léčby je vysoká, její základní podmínkou je ale správná diagnostika. Ta je především díky ultrazvuku většinou neinvazivní a přesná.

Viagra je už passé. Dnes se léčí vlnou!

Finančně dostupnou a navíc bezbolestnou metodou je léčba tzv. rázovou vlnou. Dosud se erektilní dysfunkce nejčastěji léčila užíváním Viagry a podobných léčiv, ale s příchodem rázové vlny se od ní upouští. Rázová vlna díky aplikaci mechanické energie zlepšuje krevní oběh a podporuje funkci erektilních tělísek. „Bezbolestná léčba spočívá v přiložení sondy podobné ultrazvuku na penis a do oblasti hráze pod varlaty. Sonda vydává piezo rázové vlny, které regenerují cévy, zvyšují průtok krve a tím zlepšují prokrvení topořivých tělísek. Aplikace je téměř bezbolestná, jsou cítit jen mírné nárazy. Ošetření přístrojem Piezowave pacienti velmi dobře snášejí, analgetika nejsou potřeba,“ dodává Josef Stolz.

Na výhody této metody poukazuje i fyzioterapeutka Mgr. Iva Bílková z centra fyzioterapeutické péče Fyzioklinika: "Oproti léčbě léky nemá nežádoucí účinky ani nezpůsobuje systematickou zátěž pro jiné orgány a zdravé tkáně. Není třeba se vyvarovat fyzické námahy ani sexuální aktivity ani dodržovat žádná zvláštní opatření. Můžeme říci, že úspěšnost léčby u našich klientů je velmi vysoká. Vracíme jim sebejistotu."

Nejdůležitější je psychika

Lékaři doporučují čtyři aplikace po deseti minutách, samotný efekt léčby trvá půl roku až devět měsíců. Nová metoda léčby navíc zbavuje pacienty psychických problémů, které poruchy erekce doprovázejí. Právě psychická pohoda je to nejlepší, co mužům při těchto obtížích pomáhá.

I když považujeme naše muže za ty nejskvělejší borce, setkat se s takovým problémem může každý. Dnešní doba superrychlého žití, supermužů a superžen, kteří musí své role plnit dokonale, přináší vlnu obrovského tlaku a dopad to může mít i na sex. Ale pomoc je naštěstí tu.